main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 4 oktober 2022 — 10:21

Onno Hoes (VVD) haalt uit in strijd partijvoorzitterschap: Wetzels legt bom onder partij

Volgens Onno Hoes legt zijn opponent in de strijd om het partijvoorzitterschap van de VVD Eric Wetzels “een bom onder de partij”. Wetzels stelde onlangs de positie van partijleider Mark Rutte ter discussie.

“De positie van Rutte staat nu niet ter discussie, maar dat kan morgen anders zijn”, zei Wetzels. Hoes vindt die uitspraak “ongepast”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Hij legt een bom onder de partijleiding en hier sta ik niet achter.”

Hoes vindt de uitspraak van Wetzels “niet eerlijk” voor de partijtop, inclusief Rutte. “Zij werken zich iedere dag uit de naad. Niet alleen voor VVD’ers, maar voor het land. Het is echt passen en meten met vier partijen in de coalitie.”

‘Rutte met enthousiasme gekozen’

Voor Hoes staat de positie van Rutte als partijleider van de VVD nu niet ter discussie. “Het is heel simpel: Rutte is met veel enthousiasme gekozen als lijsttrekker. We waren heel blij en trots dat hij het debat op 1 april vorig jaar overleefde en dat hij opnieuw leiding ging geven aan een kabinet.”

“Vervolgens kwam de ene crisis na de andere. Ik ga nu niet aan de stoelpoten van Mark Rutte zagen”, gaat Hoes verder. “Ik ben heel blij met een man die dit land bij elkaar houdt. Met alle problemen die op tafel liggen kunnen we het als partij ook niet permitteren om te zeggen dat Rutte moet verdwijnen.”

Nieuwe verkiezingen

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in 2025 ontstaat er wel “een nieuwe situatie”, zegt de huidig waarnemend partijvoorzitter. “Dan moet je met elkaar indringend het gesprek aangaan over wie de juiste man of vrouw is voor dat moment. Er moet dan een open discussie zijn.”

De leden van de VVD bepalen vrijdag wie de nieuwe partijvoorzitter wordt. Wetzels wilde niet aanschuiven in Goedemorgen Nederland omdat hij naar eigen zeggen aan kop gaat in zijn eigen peilingen.

‘Haagse optie’

Hoes is de huidig waarnemend voorzitter, nadat hij het stokje overnam van stikstofminister Christianne van der Wal en is de kandidaat van het bestuur. Hij wil van de VVD “weer een echte ledenpartij maken”. Dat er onder leiding van Hoes stappen in de juiste richting zijn gezet bleek volgens de oud-burgemeester van Maastricht tijdens het partijcongres in Halfweg afgelopen zomer.

Hoes: “Daar heb ik laten zien dat we moties niet blind overnemen maar er echt over stemmen, met het gevolg dat er een motie kwam tegen het beleid van het kabinet”, doelt hij op de motie tegen het stikstofbeleid, die door een meerderheid van de VVD-leden werd gesteund. “Ik heb bewezen dat ik een voorzitter van de leden kan en wil zijn.”

Toch denkt Hoes dat hij wordt gezien als de ‘Haagse optie’, terwijl ondernemer Wetzels zich profileert als de stem van de regio. Volgens Hoes is die tegenstelling onjuist. “Alles waar we in Den Haag problemen mee hebben wordt nu gepersonifieerd in Onno Hoes”, zegt hij. “Maar onze profielen lijken op elkaar. Wetzels heeft net zo lang in het hoofdbestuur gezeten als ik. Het gaat erom wat we inhoudelijk vinden.” In 2017 was Wetzels een korte periode waarnemend voorzitter van de VVD. Ook werd hij in dat jaar gekozen als vicevoorzitter.

Ook Wetzels wil meer oog voor de leden binnen de VVD. “Onze partij heeft nu een voorzitter nodig die vanuit de leden wordt voorgedragen en niet iemand die vanuit Den Haag wordt gestuurd”, vertelt hij in een campagnefilmpje. “Op de congressen zie je dat leden nu een applausmachine zijn. Wij moeten weer terug naar pittige discussies. Wij moeten Den Haag vertellen wat wij vinden wat er moet gebeuren.”

Volgens Wetzels slaat zijn boodschap vooral aan in ‘de regio’. Dertig lokale fractieleiders van de VVD hebben in een open brief hun steun voor Wetzels uitgesproken. De ondernemer vindt ook dat VVD-leden de opvolger van Mark Rutte moeten kiezen. Hoes vindt dat een taak van het hoofdbestuur van de partij om een kandidaat aan te dragen. “Dat geldt ook voor het leiderschap van voor de Tweede Kamer.”

Bestuurlijke ervaring

Volgens Hoes is het grootste verschil met hem en Wetzels bestuurlijke ervaring. “Die heb ik wel en hij niet. Ik denk dat ervaring erg belangrijk is de komende jaren. De hele politiek is momenteel onrustig, en dat geldt ook voor de VVD.”

Mocht niet hij maar Wetzels aan het langste eind trekken wil Hoes graag samenwerken. “Dan slaan we de handen ineen en gaan we door. We willen allebei het beste voor de partij.”

LEES OOK: 32 ambtenaren bevestigen angstcultuur onder Arib, voormalig voorzitter verlaat vandaag Kamer


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer

Economen ING: groei economie bescheiden, koopkracht wel vooruit

De Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor…

Lees meer

Oud-PVV-Kamerlid Hero Brinkman: ‘Wilders moet leren luisteren als hij premierwaardig wil zijn’

Oud-PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman zegt dat PVV-leider Geert Wilders moet leren luisteren als hij een geschikte premier wil zijn. “En als hij premierwaardig wil zijn…

Lees meer

Dagelijks leven in november 1,6 procent duurder geworden

Het dagelijks leven is in november 1,6 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…

Lees meer