main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 4 oktober 2022 — 10:21

Onno Hoes (VVD) haalt uit in strijd partijvoorzitterschap: Wetzels legt bom onder partij

Volgens Onno Hoes legt zijn opponent in de strijd om het partijvoorzitterschap van de VVD Eric Wetzels “een bom onder de partij”. Wetzels stelde onlangs de positie van partijleider Mark Rutte ter discussie.

“De positie van Rutte staat nu niet ter discussie, maar dat kan morgen anders zijn”, zei Wetzels. Hoes vindt die uitspraak “ongepast”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Hij legt een bom onder de partijleiding en hier sta ik niet achter.”

Hoes vindt de uitspraak van Wetzels “niet eerlijk” voor de partijtop, inclusief Rutte. “Zij werken zich iedere dag uit de naad. Niet alleen voor VVD’ers, maar voor het land. Het is echt passen en meten met vier partijen in de coalitie.”

‘Rutte met enthousiasme gekozen’

Voor Hoes staat de positie van Rutte als partijleider van de VVD nu niet ter discussie. “Het is heel simpel: Rutte is met veel enthousiasme gekozen als lijsttrekker. We waren heel blij en trots dat hij het debat op 1 april vorig jaar overleefde en dat hij opnieuw leiding ging geven aan een kabinet.”

“Vervolgens kwam de ene crisis na de andere. Ik ga nu niet aan de stoelpoten van Mark Rutte zagen”, gaat Hoes verder. “Ik ben heel blij met een man die dit land bij elkaar houdt. Met alle problemen die op tafel liggen kunnen we het als partij ook niet permitteren om te zeggen dat Rutte moet verdwijnen.”

Nieuwe verkiezingen

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in 2025 ontstaat er wel “een nieuwe situatie”, zegt de huidig waarnemend partijvoorzitter. “Dan moet je met elkaar indringend het gesprek aangaan over wie de juiste man of vrouw is voor dat moment. Er moet dan een open discussie zijn.”

De leden van de VVD bepalen vrijdag wie de nieuwe partijvoorzitter wordt. Wetzels wilde niet aanschuiven in Goedemorgen Nederland omdat hij naar eigen zeggen aan kop gaat in zijn eigen peilingen.

‘Haagse optie’

Hoes is de huidig waarnemend voorzitter, nadat hij het stokje overnam van stikstofminister Christianne van der Wal en is de kandidaat van het bestuur. Hij wil van de VVD “weer een echte ledenpartij maken”. Dat er onder leiding van Hoes stappen in de juiste richting zijn gezet bleek volgens de oud-burgemeester van Maastricht tijdens het partijcongres in Halfweg afgelopen zomer.

Hoes: “Daar heb ik laten zien dat we moties niet blind overnemen maar er echt over stemmen, met het gevolg dat er een motie kwam tegen het beleid van het kabinet”, doelt hij op de motie tegen het stikstofbeleid, die door een meerderheid van de VVD-leden werd gesteund. “Ik heb bewezen dat ik een voorzitter van de leden kan en wil zijn.”

Toch denkt Hoes dat hij wordt gezien als de ‘Haagse optie’, terwijl ondernemer Wetzels zich profileert als de stem van de regio. Volgens Hoes is die tegenstelling onjuist. “Alles waar we in Den Haag problemen mee hebben wordt nu gepersonifieerd in Onno Hoes”, zegt hij. “Maar onze profielen lijken op elkaar. Wetzels heeft net zo lang in het hoofdbestuur gezeten als ik. Het gaat erom wat we inhoudelijk vinden.” In 2017 was Wetzels een korte periode waarnemend voorzitter van de VVD. Ook werd hij in dat jaar gekozen als vicevoorzitter.

Ook Wetzels wil meer oog voor de leden binnen de VVD. “Onze partij heeft nu een voorzitter nodig die vanuit de leden wordt voorgedragen en niet iemand die vanuit Den Haag wordt gestuurd”, vertelt hij in een campagnefilmpje. “Op de congressen zie je dat leden nu een applausmachine zijn. Wij moeten weer terug naar pittige discussies. Wij moeten Den Haag vertellen wat wij vinden wat er moet gebeuren.”

Volgens Wetzels slaat zijn boodschap vooral aan in ‘de regio’. Dertig lokale fractieleiders van de VVD hebben in een open brief hun steun voor Wetzels uitgesproken. De ondernemer vindt ook dat VVD-leden de opvolger van Mark Rutte moeten kiezen. Hoes vindt dat een taak van het hoofdbestuur van de partij om een kandidaat aan te dragen. “Dat geldt ook voor het leiderschap van voor de Tweede Kamer.”

Bestuurlijke ervaring

Volgens Hoes is het grootste verschil met hem en Wetzels bestuurlijke ervaring. “Die heb ik wel en hij niet. Ik denk dat ervaring erg belangrijk is de komende jaren. De hele politiek is momenteel onrustig, en dat geldt ook voor de VVD.”

Mocht niet hij maar Wetzels aan het langste eind trekken wil Hoes graag samenwerken. “Dan slaan we de handen ineen en gaan we door. We willen allebei het beste voor de partij.”

LEES OOK: 32 ambtenaren bevestigen angstcultuur onder Arib, voormalig voorzitter verlaat vandaag Kamer


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe vergaat het onze nieuwe premier in het buitenland?

Deze week in WNL In de Kantine aandacht voor onze premier in het buitenland en hoe Jörgen Raymann zich voor en samen met zijn dochter inzet voor de lhbti-community. Thomas van Groningen ontvangt in SAAM aan de Maas:

  • Niels Klaassen, politiek verslaggever bij het AD;
  • Jörgen Raymann en dochter Melody;
  • En de column is van Marcel Verreck.

Luister zaterdag tussen 18.00 en 19.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Zaterdag 18.00 uur

Vanavond: Ali B. is veroordeeld tot twee jaar celstraf

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Vrijdag 19.00 uur
VVD-leden vinden partij ‘te ver afgedreven van eigen ideologische wortels’

Ruim duizend mensen hebben een brief ondertekend aan het bestuur van de VVD waarin ze “grote zorgen” aangeven over de coalitie waar de partij in…

Lees meer

Banen in Nederland op de tocht bij Unilever: 7500 banen wereldwijd geschrapt

Unilever is van plan om voor eind volgend jaar ongeveer een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo’n 3000 tot 3200 banen….

Lees meer

Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat…

Lees meer

Vroeg druk op de weg door vakantieverkeer

Het is vrijdag al vroeg druk op de weg, “zeker in vergelijking met andere vrijdagen van dit jaar”, aldus de ANWB. Rond 15.20 uur staat…

Lees meer

Overlast door zware regen in zuiden van Limburg

In Limburg zorgt zware regenval vrijdag voor overlast. Volgens Weeronline is in Maastricht tot dusver bijna 60 millimeter regen gevallen. Onder meer in Maastricht en…

Lees meer

Vanavond in Het Misdaadbureau: de rechtbank veroordeelt Ali B tot 2 jaar cel in zedenzaak

De rechtbank in Haarlem heeft Ali B vrijdag veroordeeld tot een celstraf van twee jaar voor een verkrachting van een vrouw tijdens een schrijverskamp in…

Lees meer

Bontenbal (CDA) pleit voor inperken aantal moties: ‘Vaak onzinnig’

CDA-leider Henri Bontenbal pleit voor het inperken van het aantal in te dienen moties in de Tweede Kamer. Hij zegt in Sven op 1 dat…

Lees meer

Jeugd-tbs geëist tegen jongens (14 en 16) om doden man Amsterdam

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een jaar cel en jeugd-tbs geëist tegen twee jongens (14 en 16 jaar) voor het doden van een 42-jarige man…

Lees meer

Meer bedrijven failliet in juni, stijgende trend zet door

Het aantal faillissementen is in juni gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 37 meer bedrijven failliet verklaard dan in…

Lees meer