main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 4 oktober 2022 — 10:21

Onno Hoes (VVD) haalt uit in strijd partijvoorzitterschap: Wetzels legt bom onder partij

Volgens Onno Hoes legt zijn opponent in de strijd om het partijvoorzitterschap van de VVD Eric Wetzels “een bom onder de partij”. Wetzels stelde onlangs de positie van partijleider Mark Rutte ter discussie.

“De positie van Rutte staat nu niet ter discussie, maar dat kan morgen anders zijn”, zei Wetzels. Hoes vindt die uitspraak “ongepast”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Hij legt een bom onder de partijleiding en hier sta ik niet achter.”

Hoes vindt de uitspraak van Wetzels “niet eerlijk” voor de partijtop, inclusief Rutte. “Zij werken zich iedere dag uit de naad. Niet alleen voor VVD’ers, maar voor het land. Het is echt passen en meten met vier partijen in de coalitie.”

‘Rutte met enthousiasme gekozen’

Voor Hoes staat de positie van Rutte als partijleider van de VVD nu niet ter discussie. “Het is heel simpel: Rutte is met veel enthousiasme gekozen als lijsttrekker. We waren heel blij en trots dat hij het debat op 1 april vorig jaar overleefde en dat hij opnieuw leiding ging geven aan een kabinet.”

“Vervolgens kwam de ene crisis na de andere. Ik ga nu niet aan de stoelpoten van Mark Rutte zagen”, gaat Hoes verder. “Ik ben heel blij met een man die dit land bij elkaar houdt. Met alle problemen die op tafel liggen kunnen we het als partij ook niet permitteren om te zeggen dat Rutte moet verdwijnen.”

Nieuwe verkiezingen

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in 2025 ontstaat er wel “een nieuwe situatie”, zegt de huidig waarnemend partijvoorzitter. “Dan moet je met elkaar indringend het gesprek aangaan over wie de juiste man of vrouw is voor dat moment. Er moet dan een open discussie zijn.”

De leden van de VVD bepalen vrijdag wie de nieuwe partijvoorzitter wordt. Wetzels wilde niet aanschuiven in Goedemorgen Nederland omdat hij naar eigen zeggen aan kop gaat in zijn eigen peilingen.

‘Haagse optie’

Hoes is de huidig waarnemend voorzitter, nadat hij het stokje overnam van stikstofminister Christianne van der Wal en is de kandidaat van het bestuur. Hij wil van de VVD “weer een echte ledenpartij maken”. Dat er onder leiding van Hoes stappen in de juiste richting zijn gezet bleek volgens de oud-burgemeester van Maastricht tijdens het partijcongres in Halfweg afgelopen zomer.

Hoes: “Daar heb ik laten zien dat we moties niet blind overnemen maar er echt over stemmen, met het gevolg dat er een motie kwam tegen het beleid van het kabinet”, doelt hij op de motie tegen het stikstofbeleid, die door een meerderheid van de VVD-leden werd gesteund. “Ik heb bewezen dat ik een voorzitter van de leden kan en wil zijn.”

Toch denkt Hoes dat hij wordt gezien als de ‘Haagse optie’, terwijl ondernemer Wetzels zich profileert als de stem van de regio. Volgens Hoes is die tegenstelling onjuist. “Alles waar we in Den Haag problemen mee hebben wordt nu gepersonifieerd in Onno Hoes”, zegt hij. “Maar onze profielen lijken op elkaar. Wetzels heeft net zo lang in het hoofdbestuur gezeten als ik. Het gaat erom wat we inhoudelijk vinden.” In 2017 was Wetzels een korte periode waarnemend voorzitter van de VVD. Ook werd hij in dat jaar gekozen als vicevoorzitter.

Ook Wetzels wil meer oog voor de leden binnen de VVD. “Onze partij heeft nu een voorzitter nodig die vanuit de leden wordt voorgedragen en niet iemand die vanuit Den Haag wordt gestuurd”, vertelt hij in een campagnefilmpje. “Op de congressen zie je dat leden nu een applausmachine zijn. Wij moeten weer terug naar pittige discussies. Wij moeten Den Haag vertellen wat wij vinden wat er moet gebeuren.”

Volgens Wetzels slaat zijn boodschap vooral aan in ‘de regio’. Dertig lokale fractieleiders van de VVD hebben in een open brief hun steun voor Wetzels uitgesproken. De ondernemer vindt ook dat VVD-leden de opvolger van Mark Rutte moeten kiezen. Hoes vindt dat een taak van het hoofdbestuur van de partij om een kandidaat aan te dragen. “Dat geldt ook voor het leiderschap van voor de Tweede Kamer.”

Bestuurlijke ervaring

Volgens Hoes is het grootste verschil met hem en Wetzels bestuurlijke ervaring. “Die heb ik wel en hij niet. Ik denk dat ervaring erg belangrijk is de komende jaren. De hele politiek is momenteel onrustig, en dat geldt ook voor de VVD.”

Mocht niet hij maar Wetzels aan het langste eind trekken wil Hoes graag samenwerken. “Dan slaan we de handen ineen en gaan we door. We willen allebei het beste voor de partij.”

LEES OOK: 32 ambtenaren bevestigen angstcultuur onder Arib, voormalig voorzitter verlaat vandaag Kamer


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Wie snel wat kilo’s kwijt wil of spiermassa wil kweken, kan terecht op de zwarte markt waar een levendige handel bestaat in illegale, gevaarlijke afslankpillen en anabolen. Een zeer lucratieve business voor criminelen. Lopen dealers vaak tegen de lamp? En welk risico nemen de gebruikers? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met:

  • Martin Kooijman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • Hoogleraar Sport en Techt Marjan Olfers
  • Onderzoeksjournalist van WNL Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en probeert zelf illegale afslankthee te kopen.

Luister nu naar de podcast!

Elke vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
  • Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
  • Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp

Te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Kabinet onderzoekt ‘Vliegende Brigade’ voor opruimen drugsafval

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) onderzoekt of het mogelijk is een speciale ‘vliegende brigade’ op te richten om boeren en tuinders te helpen bij…

Lees meer

Advocaat: De Mos is totaal niet rijk geworden, dus geen corruptie

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is totaal niet rijk geworden van de contacten met bevriende ondernemers, en dat bewijst dat er geen sprake is…

Lees meer

Hof geeft Volt gelijk: partij mocht Gündoğan uit fractie zetten

Het gerechtshof in Amsterdam geeft Volt in hoger beroep gelijk: de partij mocht Nilüfer Gündoğan wel degelijk uit de Tweede Kamerfractie zetten. Partijleider Laurens Dassen…

Lees meer

OM verdenkt tieners van doodslag in vereniging Haagse snackbarbaas

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de tieners die eerder zijn opgepakt voor het doodsteken van een Haagse snackbareigenaar van doodslag in vereniging en openlijke geweldpleging….

Lees meer

Rode Kruis en Islamitische Stichting Nederland ontvangen ruim 3 miljoen euro aan donaties voor slachtoffers aardbevingen

Op Giro 7244 is in iets meer dan 24 uur meer dan 2 miljoen euro gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en…

Lees meer

EU-experts: Russische nepnieuwscampagne lijkt op aanloop invasie

Rusland heeft, net als in de aanloop naar eerdere grote offensieven, de verspreiding van misleidende informatie over Oekraïne opgevoerd. Die waarneming van EU-deskundigen baart zorgen,…

Lees meer

Erdogan kondigt noodtoestand af, dodental Turkije en Syrië boven de 5000

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een noodtoestand van drie maanden afgekondigd voor de tien provincies die zijn getroffen door de aardbevingen van maandag….

Lees meer

ACM doet onderzoek bij Vattenfall, Eneco en Essent naar administratie prijsplafond

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dinsdag onderzoek gedaan bij energieleveranciers Vattenfall, Eneco en Essent. Tijdens de bezoeken aan de bedrijven wil de toezichthouder…

Lees meer

Renske Leijten: nieuwe toeslagenbelofte regering heel ernstig

De belofte van staatssecretaris Aukje de Vries (VVD) dat voor 90 procent van de slachtoffers van het toeslagenschandaal beoordeeld moet zijn of zij recht hebben…

Lees meer