main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
Stand van Nederland - 4 oktober 2022 — 16:42

Nederland krijgt 455 miljoen voor afbouwplan Russische energie

Nederland krijgt 455 miljoen euro aan Europese subsidies voor projecten die de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen uit Rusland helpen verminderen. Dat is het resultaat van een akkoord dat de EU-ministers van Financiën in Luxemburg hebben gesloten over het REPowerEU genoemde plan om de Europese Unie in 2030 te hebben afgekoppeld van Russische kolen, olie en gas.

REPowerEU zal worden gefinancierd met nog ongebruikte leencapaciteit van 200 miljard euro uit het coronaherstelfonds, 20 miljard aan subsidies uit het Innovatiefonds van de EU en de opbrengst van emissievergunningen voor de industrie. Minister Sigrid Kaag (Financiën) zei na afloop van de bijeenkomst met haar collega’s dat Nederland geen beroep zal doen op de beschikbare leningen uit Brussel.

Onderhandeling

De lidstaten moeten nog onderhandelen met het Europees Parlement over definitieve wetgeving. De Tsjechische minister van Financiën Zbyněk Stanjura zei na de stemming in Luxemburg dat een snelle deal nodig is. Hij verwees naar de Russische agressie in Oekraïne en de “recente aanvallen op de Europese energie-infrastructuur”, doelend op de lekkende gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 in de Oostzee.

De Europese Commissie kwam in mei met een pakket voorstellen voor een strategische aanpak om de EU zo snel mogelijk onafhankelijk van Rusland te maken voor haar energievoorziening. Ze schatte dat de extra investeringen die daarvoor nodig zijn, onder meer voor een snellere omslag naar hernieuwbare energie, tijdens de lopende EU-meerjarenbegroting tot en met 2027 210 miljard euro zouden bedragen, en in totaal 300 miljard tot 2030.

LEES OOK: Europese gasprijs verder omlaag

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer