main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 2 oktober 2022 — 13:44

Dit is wat Poetin nog kan doen ‘om te redden wat er te redden valt’

Het annexeren van de door Rusland bezette Oekraïense regio’s door Vladimir Poetin heeft het speelveld veranderd, zegt directeur HCSS en hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk bij WNL Op Zondag op NPO 1. “Dat is ook de reden waarom er continu wordt gedreigd met kernwapens.”

Volgens De Wijk had Poetin voordat hij de Oekraïense regio’s annexeerde bijna geen opties meer over. Nu is het afwachten op de reactie van Oekraïne. Mocht dat land verder oprukken, dan blijven er nóg minder mogelijkheden over voor Poetin.

Uitbreiden naar Europa en kernwapens

De vraag rijst wat de Russische president dan gaat doen. “Hij kan de oorlog verbreden naar Europa”, reageert De Wijk. “Als je kijkt naar wat hij de afgelopen dagen heeft gedaan, ook met die speech, dan zijn wij opeens de grote vijand.”

Of Poetin gaan over naar hybride oorlogvoering. Bijvoorbeeld middels sabotageacties. “Wat hij ook nog kan doen is terreuraanvallen uitvoeren op de bevolking van Oekraïne.” En uiteindelijk: “Dreigen met kernwapens.” Het is volgens De Wijk “een teken van zwakte”. De laatste mogelijkheden “om te redden wat er te redden valt”. En dat maakt de Rus “uitermate gevaarlijk”.

Het meest verontrustende zijn dan de gesprekken die er gaande zijn in de Russische achterkamertjes over de inzet van kernwapens. Dmitri Medvedev, de vicevoorzitter van de Russische Veiligheidsraad, zei namelijk niet bang te zijn dat het Westen als tegenactie ook kernwapens in gaat zetten. Dat zou namelijk hun eigen vernietiging tot gevolg hebben. “Krankzinnig”, omschrijft De Wijk de woorden van Medvedev. “Dat je dat soort redeneringen ventileert in het openbaar, dan is er echt iets mis in dat land.”

Hybride conflictvoering

Kolonel Han Bouwmeester schetst een breder perspectief bij huidige oorlogssituatie. “We hebben het over een hybride conflictvoering”, zegt hij.

Poetin ziet de boel op de grond namelijk vastlopen, dus grijpt hij naar andere middelen. Bijvoorbeeld toen hij de graanexport van Oekraïne tegenhield. “Dan gaat hij economische middelen gebruiken.” Dat staat nog los van de sabotage van de Nord Stream-gasleidingen, waarvan echter niet met zekerheid gezegd kan worden dat Poetin erachter zit. “Al zien wij wel dat daardoor de gasprijs opgedreven wordt”, stelt Bouwmeester.

De annexatie valt volgens Bouwmeester onder diplomatieke middelen. “En als je dat allemaal vergezeld met nepnieuws en desinformatie, dan gebruik je een heel pallet aan middelen om te verbloemen dat het aan de grond niet goed.”

LEES OOK: Poetin annexeert in speech vier deels bezette Oekraïense provincies

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

WNL Op Zondag, 10 uur, NPO1!

Zondag vanaf 10.00 uur op NPO 1
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…

Lees meer

Van Lanschot weer Volt-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

Reinier van Lanschot is de lijsttrekker voor de Nederlandse tak van Volt bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Dat maakte de Volt-lijsttrekker in…

Lees meer

Meld Misdaad Anoniem start nieuwe campagne over criminele activiteiten in sociale huur

Meld Misdaad Anoniem start vanaf half oktober een campagne om mensen alert te maken op criminele activiteiten in sociale huurwoningen. Het meldpunt hoopt dat mensen…

Lees meer

Oplichting en onderverhuur van kleine ruimtes: sociale huur blijkt illegaal verdienmodel

Het is een doorn in het oog van woningcorporaties. Sociale huurwoningen die tegen woekerprijzen worden aangeboden aan derden. “Wij zien vaak dat een woning of…

Lees meer

Criminelen zouden onschuldige klanten voedselbank ronselen

Sluwe criminelen zouden klanten van de voedselbank naar huis achtervolgen en vervolgens ronselen voor criminele activiteiten als wapenopslag. Ook mensen die bij het afrekenen in…

Lees meer

Kunnen oplichters aan de haal met niet-versnipperd papier uit de vuilnisbak?

Wat gebeurt er wanneer je belangrijke brieven en andere papieren in de vuilnisbak gooit, maar niet versnippert? Kunnen oplichters en hackers dan met bijvoorbeeld bankafschriften…

Lees meer

Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf…

Lees meer

President Zelenski: ‘Strijd gaat door in herfst en winter’

Kou en slecht weer gaan de Oekraïense troepen de komende maanden niet tegenhouden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het…

Lees meer

Brandwonden en gehoorschade: zeven agenten lichtgewond na Ajax – Marseille

Rondom de voetbalwedstrijd Ajax – Olympique Marseille zijn donderdagavond zeven politieagenten lichtgewond geraakt, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade….

Lees meer

KLM-piloten op Schiphol willen maandag een uur staken

Op Schiphol zijn piloten van KLM van plan om aanstaande maandag een uur het werk neer te leggen, in een poging een betere cao af…

Lees meer