main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 september 2022 — 11:45

Poetin geeft fouten mobilisatie toe: ‘Alles doen om ze te herstellen’

De Russische president Vladimir Poetin heeft toegegeven dat er fouten zijn gemaakt tijdens de mobilisatie. Dat deed hij donderdag tijdens een tv-toespraak aan de Russische bevolking, daags voor het inhuldigingsfeest in Moskou van de door Rusland bezette gebieden in Oekraïne.

Volgens Poetin was er “veel onduidelijkheid” tijdens de mobilisatie en is het “noodzaak om alle fouten te herstellen om te voorkomen dat ze in de toekomst weer gebeuren”. Ook worden alle fouten “afzonderlijk” behandeld, beloofde hij zijn bevolking.

Het is zeldzaam dat Poetin fouten toegeeft, maar volgens oud-commandant landstrijdkrachten Mart de Kruif steekt hij ook nu de hand niet in eigen boezem. “Poetin zegt dat er fouten zijn gemaakt, maar niet dat die door hém zijn gemaakt”, aldus De Kruif in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Tijdens de mobilisatie legde Moskou quota op aan Russische gemeenten voor het aantal mannen dat zij voor de mobilisatie moesten leveren. Het gevolg was dat vooral kleine gemeenten werden gedwongen soms oudere mannen zonder enige krijgservaring af te staan. De Kruif: “Gemeenten krijgen nu de schuld dat zij verkeerde mensen stuurden, maar het gaat hier om een systeemfout en dus om een fout van Poetin. Maar hij legt de schuld bij anderen.”

‘Vertrouwen brokkelt af’

Poetin houdt om 15.00 uur (lokale tijd) een speciale ondertekeningsceremonie in het Kremlin. Na het schijnreferendum van afgelopen week roept Poetin de Oekraïense deelrepublieken Loehansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja dan uit tot Russisch grondgebied.

De Russische president heeft al decreten ondertekend die de weg vrijmaken voor de formele annexatie door Rusland van de bezette Oekraïense regio’s Cherson en Zaporizja.

Maar in Rusland neemt het vertrouwen in hun leider langzaam af. Volgens De Kruif probeert Poetin op dit moment zijn volk te verenigen “door te zeggen dat Rusland wordt aangevallen door het Westen. Tegelijkertijd zie je dat het de andere kant opgaat en dat de steun aan hem door de bevolking aan het afbrokkelen is. Het zijn bewegingen die tegenovergesteld aan elkaar zijn.”

Hoogopgeleiden vluchten

Ondertussen proberen ook nog altijd veel Russen het land te verlaten om zo de dienstplicht te ontlopen. “Veel Russen stemmen met hun voeten”, zegt journalist van Het Financieele Dagblad Jean Dohmen. “Er zijn veel hoogopgeleiden Russen die het land verlaten. Dat heeft grote economische gevolgen.”

“De Russische economie kreeg al klappen door de sancties”, gaat Dohmen verder. “Als nu ook nog de jonge en slimme mensen vertrekken, gaat het uiteindelijk Rusland verder verzwakken en brengt het Poetin verder in het nauw.”

Volgens De Kruif zijn het vooral mensen uit het Westen van Rusland, uit met name Moskou en Sint-Petersburg, die Poetin de rug toekeren. “De jongens die wel in dienst gaan komen ten oosten van de Oeral.”

LEES OOK: Rusland lijft bezette gebieden Oekraïne in: ‘Maar Poetin gaat dit militair niet winnen’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister WNL Op Zondag terug als podcast

In deze uitzending van WNL Op Zondag bespreekt Rick Nieman met minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind zijn pleidooi voor een strenger gevangenisregime.

Daarnaast ontleden Han ten Broeke (HCSS) en Jeff Mac Mootry (oud-Commandant Korps Mariniers) de gevolgen van de uitspraak van Emmanuel Macron over het mogelijk sturen van NAVO-troepen naar Oekraïne.

Oud-politicus Rob Oudkerk vertelt over de nieuwe dramaserie ‘De Joodse Raad’. Daarin wordt het verhaal verteld van zijn grootvader, voorzitter van De Joodse Raad, en van zijn moeder, een verzetsheldin die honderden Joodse baby’s redde.

Tenslotte vertelt de Vlaamse Europarlementariër Assita Kanko over haar biografie ‘Zoeken naar vrijheid, waarom ik niet zwijg’.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

Staat de toekomst van de Nederlandse scheepsvaart op het spel?

Al jaren wachten Nederlandse scheepsbouwers in spanning af: volgende week beslist het kabinet bij welk bedrijf vier nieuwe onderzeeboten worden besteld. De beloning: een slordige 4 tot 6 miljard euro.

Wordt de opdracht uitbesteed aan het Nederlandse Damen, of gaat de Franse scheepsvaart ermee aan de haal?  Te gast hierover:

  • SGP-fractievoorzitter Chris Stoffer;
  • Oud top-diplomaat, onder meer voormalig secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken en ambassadeur in Frankrijk en China, Ed Kronenburg;
  • Strategisch analist bij HCSS Frederik Mertens.
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Vanavond in WNL Haagse Lobby: staat de toekomst van de Nederlandse scheepsvaart op het spel?

Al jaren wachten Nederlandse scheepsbouwers in spanning af: volgende week beslist het kabinet bij welk bedrijf vier nieuwe onderzeeboten worden besteld. De beloning: een slordige…

Lees meer

Burgemeester Vlaardingen begrijpt oproep, maar: ‘Ik verwacht dat derdelanders naar Ter Apel gaan’

Burgemeester van Vlaardingen Bert Wijbenga weet niet of hij gehoor kan geven aan de oproep van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers om geen derdelanders naar…

Lees meer

ProRail waarschuwt voor meer hinder op spoor van 2025 tot 2030

Treinreizigers krijgen de komende jaren nog veel meer last van hinder door werkzaamheden op het spoor. Vorig jaar kondigde beheerder ProRail al aan in 2024…

Lees meer

Inflatie zorgt voor hogere waarde Nederlandse landbouwexport, maar er is een keerzijde

De landbouwexport doet het goed. Nederland is nog altijd een grote speler op de wereldmarkt. Er ging in 2023 voor 123,8 miljard euro aan producten…

Lees meer

NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor…

Lees meer

COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)…

Lees meer

Dramaserie ‘De Joodse Raad’ toont familiedaden van oud-politicus Rob Oudkerk: ‘Mijn opa was niet het kwaad’

Er is geen enkel land in West-Europa van waaruit verhoudingsgewijs meer Joden gedeporteerd en vermoord werden als uit Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een belangrijke…

Lees meer

Ten Broeke (HCSS) over ‘onverstandige’ uitspraak Macron: ‘Speelt Poetin in de kaart’

Directeur politieke zaken van denktank HCSS Han ten Broeke denkt niet dat de kans groot is dat Europese grondtroepen naar Oekraïne worden gestuurd. Dat zegt…

Lees meer

Minister voor Rechtsbescherming: ‘Moeten communicatiemogelijkheden voor criminelen in detentie de kop indrukken’

Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind pleit ervoor om de communicatiemogelijkheden voor criminelen in detentie, zoals de recent tot levenslang veroordeelde Ridouan Taghi, de kop in…

Lees meer