Poetin geeft fouten mobilisatie toe: ‘Alles doen om ze te herstellen’
De Russische president Vladimir Poetin heeft toegegeven dat er fouten zijn gemaakt tijdens de mobilisatie. Dat deed hij donderdag tijdens een tv-toespraak aan de Russische bevolking, daags voor het inhuldigingsfeest in Moskou van de door Rusland bezette gebieden in Oekraïne.
Volgens Poetin was er "veel onduidelijkheid" tijdens de mobilisatie en is het "noodzaak om alle fouten te herstellen om te voorkomen dat ze in de toekomst weer gebeuren". Ook worden alle fouten "afzonderlijk" behandeld, beloofde hij zijn bevolking.
Het is zeldzaam dat Poetin fouten toegeeft, maar volgens oud-commandant landstrijdkrachten Mart de Kruif steekt hij ook nu de hand niet in eigen boezem. "Poetin zegt dat er fouten zijn gemaakt, maar niet dat die door hém zijn gemaakt", aldus De Kruif in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Tijdens de mobilisatie legde Moskou quota op aan Russische gemeenten voor het aantal mannen dat zij voor de mobilisatie moesten leveren. Het gevolg was dat vooral kleine gemeenten werden gedwongen soms oudere mannen zonder enige krijgservaring af te staan. De Kruif: "Gemeenten krijgen nu de schuld dat zij verkeerde mensen stuurden, maar het gaat hier om een systeemfout en dus om een fout van Poetin. Maar hij legt de schuld bij anderen."
'Vertrouwen brokkelt af'
Poetin houdt om 15.00 uur (lokale tijd) een speciale ondertekeningsceremonie in het Kremlin. Na het schijnreferendum van afgelopen week roept Poetin de Oekraïense deelrepublieken Loehansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja dan uit tot Russisch grondgebied.
De Russische president heeft al decreten ondertekend die de weg vrijmaken voor de formele annexatie door Rusland van de bezette Oekraïense regio's Cherson en Zaporizja.
Maar in Rusland neemt het vertrouwen in hun leider langzaam af. Volgens De Kruif probeert Poetin op dit moment zijn volk te verenigen "door te zeggen dat Rusland wordt aangevallen door het Westen. Tegelijkertijd zie je dat het de andere kant opgaat en dat de steun aan hem door de bevolking aan het afbrokkelen is. Het zijn bewegingen die tegenovergesteld aan elkaar zijn."
Hoogopgeleiden vluchten
Ondertussen proberen ook nog altijd veel Russen het land te verlaten om zo de dienstplicht te ontlopen. "Veel Russen stemmen met hun voeten", zegt journalist van Het Financieele Dagblad Jean Dohmen. "Er zijn veel hoogopgeleiden Russen die het land verlaten. Dat heeft grote economische gevolgen."
"De Russische economie kreeg al klappen door de sancties", gaat Dohmen verder. "Als nu ook nog de jonge en slimme mensen vertrekken, gaat het uiteindelijk Rusland verder verzwakken en brengt het Poetin verder in het nauw."
Volgens De Kruif zijn het vooral mensen uit het Westen van Rusland, uit met name Moskou en Sint-Petersburg, die Poetin de rug toekeren. "De jongens die wel in dienst gaan komen ten oosten van de Oeral."
LEES OOK: Rusland lijft bezette gebieden Oekraïne in: ‘Maar Poetin gaat dit militair niet winnen’