main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 september 2022 — 13:32

Hoe zit het in Nederland met hoofddoekdwang? ‘Wordt al snel weggezet als anti-islamdebat’

Ook in Nederland zijn er vrouwen die onder druk van familie of de islamtische gemeenschap geen eigen vrije keuze maken over het wel of niet dragen van een hoofddoek. Het stoort publicist Aylin Bilic dat als je dit ter discussie stelt, “ook in de top van de politie, er geneigd wordt om te zeggen dat je anti-islamdebat voert met elkaar”. Daarom vindt Bilic dat er een rol weggelegd is voor de middenpartijen in Den Haag. “Het zou fijn zijn als zij de echt rechtsbeschermende items oppakken.”

Zo frustreert Bilic zich over een filmpje waarin D66-Kamerlid Fonda Sahla recent benadrukte dat het in Nederland een vrije keus is om een hoofddoek te dragen. “Dat kan voor haar gelden, met haar opleiding en haar ambitie”, zegt Bilic. “Maar op het moment dat je dat zegt terwijl je een voorbeeldrol hebt vind ik dat je ook echt oog moet hebben voor de andere kant van de zaak.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

De discussie over de (on)vrijwilligheid van het dragen van een hoofddoek laait op nu de massale protesten tegen vrouwenonderdrukking in Iran al meer dan een week gaande zijn. “Iran is wel een ander land dan Nederland. In Iran is de hoofddoek verplicht voor de vrouw”, benadrukt Bilic direct in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “In Nederland heb je ook mensen die vrijwillig en individueel kiezen voor de hoofddoek. De hogeropgeleide vrouwen al helemaal, die ook in allerlei sleutelposities zouden kunnen zitten.”

‘Dat moet je ook benoemen’

Het is volgens Bilic echter belangrijk dat het D66-Kamerlid benadrukt dat het dragen van een hijab voor haar vrijwillig is, maar voor een ander onvrij. “Dat moet je ook benoemen”, zegt ze. “Juist de middenpartijen moeten veel meer kijken naar wat het nu betekent dat sommige religieuze zaken voor meisjes en vrouwen betekenen dat het onvrijheid met zich meebrengt.”

Want ook vanuit eigen ervaring weet Bilic dat dit soms ook in Nederland het geval is. “Als ik kijk naar mijn eigen jeugd – ik ben inmiddels dik in de 40 – heeft mijn moeder ontzettend vaak te horen gekregen: waarom draag je geen hoofddoek?” Bilic is zelf van Turkse komaf en groeide op in Rotterdam-Zuid. “Ik heb een vriendin gehad, ze is ondertussen gepromoveerd, die op 13 of 14-jarige leeftijd een jaar in Turkije is neergezet om dat hoofddoekje te dragen.”

‘Tiener voelt zich onder druk gezet’

Ook wijst Bilic op mogelijk eergerelateerd geweld naar aanleiding van het niet dragen van een hoofddoek. Bekend is dat de motieven voor eergerelateerd geweld zeer uiteenlopen, waardoor de meldingen (1.120 in het jaar 2021) geen helderheid verschaffen over de omvang van de hoofddoekproblematiek, zo schreef de Volkskrant eerder deze week.

“Een tiener voelt zich onder druk gezet door broers, door de vader – je wilt graag in de pas lopen en doen wat je ouders willen. Daar is wat mij betreft onvoldoende aandacht voor”, besluit Bilic.

‘Dragen van hoofddoek überhaupt geen vrije wil’

Vlaamse Europarlementariër Assita Kanko stelde in de uitzending van WNL Op Zondag afgelopen week dat het dragen van een hoofddoek überhaupt geen beweging uit vrije wil is. “De hoofddoek is maar een topje van de ijsberg van alle verplichtingen die opgelegd worden aan vrouwen”, vertelde ze. Volgens haar zijn er drie categorieën moslima’s: een groep die volgens de vrouwen om niets gevraagd heeft, een groep die het dragen van een hoofddoek wel als symbool van vrijheid ziet, en een groep vrouwen die in opstand komt.

LEES OOK: Wel of geen hoofddoek bij de Nederlandse politie? ‘Ik zou het absoluut afraden’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Nederland geeft 200 miljoen euro voor luchtverdediging Oekraïne

Nederland maakt per direct meer dan 200 miljoen euro vrij voor extra luchtverdediging voor Oekraïne. Dat maakte demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag bekend na…

Lees meer

Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb’ers

Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter slepen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro’s…

Lees meer

Kabinet gaat geen verbod op verbranding koran instellen

Het kabinet gaat geen verbod instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Het ziet daar geen aanleiding toe, schrijven demissionair ministers…

Lees meer

Pro-Palestijnse organisaties: geen plannen voor demonstraties op 4 mei

Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei zijn de pro-Palestijnse actiegroepen XR Justice Now, Stichting Plant een Olijfboom en het Nederlands Palestina Komitee niet van plan…

Lees meer

Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer