main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 september 2022 — 07:57

Arib eist opheldering van Kamervoorzitter Bergkamp: ‘Ik word door haar voor de bus gegooid’

Khadija Arib wil opheldering van Kamervoorzitter Vera Bergkamp over een extern onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag van de PvdA’er tijdens haar periode als voorzitter van de Tweede Kamer tussen 2016 en 2021. Arib zegt daarvan niet op de hoogte te zijn gebracht.

“Opnieuw een ‘anonieme’, politieke dolksteek in mijn rug. Dit is de lelijkste kant van de politiek; een kant waar ik mij als Kamerlid én als Kamervoorzitter altijd tegen heb verzet. Ik moest via NRC vernemen dat er een onderzoek naar me wordt ingesteld”, schrijft Arib op Twitter.

“Ik eis van Vera Bergkamp (D66) een verklaring over deze werkwijze. Dit staat haaks op zorgvuldigheid en een sociaal veilige werkomgeving”, aldus de voormalig Kamervoorzitter.

Tekst gaat verder onder tweet 

‘Machtsmisbruik’ en ‘schrikbewind’

NRC meldde woensdagavond dat er twee anonieme brieven liggen met aantijgingen tegen Arib. Daarop vroeg het dagelijks bestuur van de Kamer (Presidium) advies van de landsadvocaat. De krant heeft het advies ingezien. Het Presidium betreurt dat het advies van de landsadvocaat naar buiten is gekomen, maar wil verder niks kwijt.

In de brieven wordt Arib beticht van “machtsmisbruik”, “een schrikbewind” en een “onveilige werkomgeving”.

Tegen de NRC zegt Arib zich niet te herkennen in de beschuldigingen. Ze reageert ook in in De Telegraaf. “Ik word voor de bus gegooid door Vera Bergkamp”, zegt ze. “Ik wist van niets. Ze heeft mij vaak genoeg in de zaal zien zitten en heeft niks gezegd! Ze had ook contact kunnen opnemen.”

‘Enorme bom’

Politiek verslaggever van Elsevier Weekblad Carla Joosten denkt dat het niet juist is van Arib om Bergkamp te beschuldigen. “Ze denkt dat Bergkamp achter deze actie zit, maar dat lijkt me niet helemaal juist”, zegt Joosten in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Volgens Joosten zijn de aantijgingen aan het adres van Arib niet nieuw. “De problemen dateren al uit 2017. Toen zijn de eerste verhalen naar buiten gekomen over gedrag van Arib als Kamervoorzitter ten opzichte van personeel van de Tweede Kamer. Dat heeft jarenlang doorgezeurd en kwam af en toe weer naar buiten. Maar wat nu naar buiten is gekomen is een enorme bom. Een officiële klacht via de landsadvocaat hebben we nog nooit eerder gezien.”

Volgens Joosten heeft Arib “altijd ontkend” dat ze misbruik heeft gemaakt van haar positie als Kamervoorzitter. “Ze maakte dat ook vrij aannemelijk. Aan de andere kant waren er wel altijd de verhalen en geruchten. Ook ik heb van mensen gehoord dat Arib zich heel slecht gedroeg richting ambtenaren.”

“Maar het is net als met een conflict bij een bedrijf: vaak weet je niet wie er gelijk heeft”, besluit Joosten.

LEES OOK: Debat over mislukte verkenningsfase: ‘Ook Arib heeft steken laten vallen’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer