main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 september 2022 — 07:57

Arib eist opheldering van Kamervoorzitter Bergkamp: ‘Ik word door haar voor de bus gegooid’

Khadija Arib wil opheldering van Kamervoorzitter Vera Bergkamp over een extern onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag van de PvdA’er tijdens haar periode als voorzitter van de Tweede Kamer tussen 2016 en 2021. Arib zegt daarvan niet op de hoogte te zijn gebracht.

“Opnieuw een ‘anonieme’, politieke dolksteek in mijn rug. Dit is de lelijkste kant van de politiek; een kant waar ik mij als Kamerlid én als Kamervoorzitter altijd tegen heb verzet. Ik moest via NRC vernemen dat er een onderzoek naar me wordt ingesteld”, schrijft Arib op Twitter.

“Ik eis van Vera Bergkamp (D66) een verklaring over deze werkwijze. Dit staat haaks op zorgvuldigheid en een sociaal veilige werkomgeving”, aldus de voormalig Kamervoorzitter.

Tekst gaat verder onder tweet 

‘Machtsmisbruik’ en ‘schrikbewind’

NRC meldde woensdagavond dat er twee anonieme brieven liggen met aantijgingen tegen Arib. Daarop vroeg het dagelijks bestuur van de Kamer (Presidium) advies van de landsadvocaat. De krant heeft het advies ingezien. Het Presidium betreurt dat het advies van de landsadvocaat naar buiten is gekomen, maar wil verder niks kwijt.

In de brieven wordt Arib beticht van “machtsmisbruik”, “een schrikbewind” en een “onveilige werkomgeving”.

Tegen de NRC zegt Arib zich niet te herkennen in de beschuldigingen. Ze reageert ook in in De Telegraaf. “Ik word voor de bus gegooid door Vera Bergkamp”, zegt ze. “Ik wist van niets. Ze heeft mij vaak genoeg in de zaal zien zitten en heeft niks gezegd! Ze had ook contact kunnen opnemen.”

‘Enorme bom’

Politiek verslaggever van Elsevier Weekblad Carla Joosten denkt dat het niet juist is van Arib om Bergkamp te beschuldigen. “Ze denkt dat Bergkamp achter deze actie zit, maar dat lijkt me niet helemaal juist”, zegt Joosten in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Volgens Joosten zijn de aantijgingen aan het adres van Arib niet nieuw. “De problemen dateren al uit 2017. Toen zijn de eerste verhalen naar buiten gekomen over gedrag van Arib als Kamervoorzitter ten opzichte van personeel van de Tweede Kamer. Dat heeft jarenlang doorgezeurd en kwam af en toe weer naar buiten. Maar wat nu naar buiten is gekomen is een enorme bom. Een officiële klacht via de landsadvocaat hebben we nog nooit eerder gezien.”

Volgens Joosten heeft Arib “altijd ontkend” dat ze misbruik heeft gemaakt van haar positie als Kamervoorzitter. “Ze maakte dat ook vrij aannemelijk. Aan de andere kant waren er wel altijd de verhalen en geruchten. Ook ik heb van mensen gehoord dat Arib zich heel slecht gedroeg richting ambtenaren.”

“Maar het is net als met een conflict bij een bedrijf: vaak weet je niet wie er gelijk heeft”, besluit Joosten.

LEES OOK: Debat over mislukte verkenningsfase: ‘Ook Arib heeft steken laten vallen’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Wie snel wat kilo’s kwijt wil of spiermassa wil kweken, kan terecht op de zwarte markt waar een levendige handel bestaat in illegale, gevaarlijke afslankpillen en anabolen. Een zeer lucratieve business voor criminelen. Lopen dealers vaak tegen de lamp? En welk risico nemen de gebruikers? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met:

  • Martin Kooijman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • Hoogleraar Sport en Techt Marjan Olfers
  • Onderzoeksjournalist van WNL Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en probeert zelf illegale afslankthee te kopen.

Luister nu naar de podcast!

Elke vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
  • Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
  • Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp

Te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Kabinet onderzoekt ‘Vliegende Brigade’ voor opruimen drugsafval

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) onderzoekt of het mogelijk is een speciale ‘vliegende brigade’ op te richten om boeren en tuinders te helpen bij…

Lees meer

Advocaat: De Mos is totaal niet rijk geworden, dus geen corruptie

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is totaal niet rijk geworden van de contacten met bevriende ondernemers, en dat bewijst dat er geen sprake is…

Lees meer

Hof geeft Volt gelijk: partij mocht Gündoğan uit fractie zetten

Het gerechtshof in Amsterdam geeft Volt in hoger beroep gelijk: de partij mocht Nilüfer Gündoğan wel degelijk uit de Tweede Kamerfractie zetten. Partijleider Laurens Dassen…

Lees meer

OM verdenkt tieners van doodslag in vereniging Haagse snackbarbaas

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de tieners die eerder zijn opgepakt voor het doodsteken van een Haagse snackbareigenaar van doodslag in vereniging en openlijke geweldpleging….

Lees meer

Rode Kruis en Islamitische Stichting Nederland ontvangen ruim 3 miljoen euro aan donaties voor slachtoffers aardbevingen

Op Giro 7244 is in iets meer dan 24 uur meer dan 2 miljoen euro gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en…

Lees meer

EU-experts: Russische nepnieuwscampagne lijkt op aanloop invasie

Rusland heeft, net als in de aanloop naar eerdere grote offensieven, de verspreiding van misleidende informatie over Oekraïne opgevoerd. Die waarneming van EU-deskundigen baart zorgen,…

Lees meer

Erdogan kondigt noodtoestand af, dodental Turkije en Syrië boven de 5000

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een noodtoestand van drie maanden afgekondigd voor de tien provincies die zijn getroffen door de aardbevingen van maandag….

Lees meer

ACM doet onderzoek bij Vattenfall, Eneco en Essent naar administratie prijsplafond

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dinsdag onderzoek gedaan bij energieleveranciers Vattenfall, Eneco en Essent. Tijdens de bezoeken aan de bedrijven wil de toezichthouder…

Lees meer

Renske Leijten: nieuwe toeslagenbelofte regering heel ernstig

De belofte van staatssecretaris Aukje de Vries (VVD) dat voor 90 procent van de slachtoffers van het toeslagenschandaal beoordeeld moet zijn of zij recht hebben…

Lees meer