main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 september 2022 — 10:14

Horrorscenario voor automobilist dreigt: aantal files neemt weer toe

Het is ‘uitzonderlijk druk’ op de Nederlandse wegen. De herfst moet nog beginnen, maar het aantal files neemt nu al toe ten opzichte van recordjaar 2019. Dat meldt de ANWB op basis van de filecijfers.

Dinsdagochtend meldde de ANWB de drukste ochtendspits van het jaar. Rond 8.30 uur stond er 925 kilometer file. Dat kwam door het herfstweer, veel ongelukken en ook omdat er erg veel automobilisten onderweg waren.

Volgens de ANWB is het een voorproefje van wat de Nederlandse automobilist de komende maanden te wachten staat. “Het is weer als vanouds druk op de wegen en we zien de hinder overal toenemen. Ik vrees dat we vaker met dit soort extremen te maken gaan krijgen”, zegt Arnoud Broekhuis van de ANWB. De drukte neemt toe sinds de coronamaatregelen eind maart zijn opgeheven.

360.000 nieuwe auto’s

“In vergelijking met het pre-coronajaar 2019 zien we zowel in de ochtend- als avondspits dat het nu een paar procent drukker is. Maar overdag zien we een verassende stijging van het aantal files met maar liefst 17 procent”, zegt Broekhuis. Dat komt door een toename van vrachtverkeer, maar ook simpelweg doordat er meer auto’s op de weg zijn. Sinds 2019 zijn er ruim 360.000 auto’s bijgekomen. Die worden volgens de ANWB vrijwel dagelijks gebruikt.

Volgens de ANWB is het vooral op dinsdag en donderdag erg druk op de weg. “Maar ook tijdens de woensdagavondspits is het tegenwoordig dringen geblazen”, zegt Broekhuis.

Zuid-Holland blijft de provincie met gemiddeld de meeste files. De drukte is het meest toegenomen in Gelderland en Noord-Brabant, met een stijging van 17 en 21 procent. In Noord-Holland nam het aantal opstopping opvallend genoeg juist af, met 17 procent.

Rekeningrijden

“Ik rij het hele land door. Niet alleen voor werk, maar ook privé. Je ziet de verkeersdrukte toenemen”, reageert Han ten Broeke, algemeen voorzitter van brancheorganisatie BOVAG in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dat heeft te maken dat mensen sinds corona weer in de auto zijn gaan zitten. Het is toch het geprefereerde vervoermiddel.”

Maar er zijn oplossingen, stelt Ten Broeke. “We hebben tijdens corona gezien dat het mogelijk is om bijna filevrij de week door te komen. Er ligt een verantwoordelijkheid bij mensen en werkgevers als het over zakelijk verkeer gaat”, doelt hij op bijvoorbeeld alternatieve werktijden.

Hij pleit daarnaast voor rekeningrijden. “In plaats van dat je betaalt voor het bezit van je auto, moet je gaan betalen voor het gebruik van je auto. Laat dit een waarschuwing zijn dat we dat eindelijk een keertje goed gaan regelen. En maak het in het kilometertarief mogelijk dat mensen die voor een schonere auto gaan bevoordeeld worden.”


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: Viroloog pleit voor terugkeer mondkapje: ‘Verstandig met huidige oplopende cijfers’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer