Afhandelen toeslagenaffaire kan nog jaren duren: ‘Het is maatwerk en heeft echt tijd nodig’
Het kabinet voert vandaag een debat over de verdere afhandeling van de toeslagenaffaire. Veel gedupeerde ouders wachten nog altijd op financiële compensatie. De vraag is hoe en op wat voor manier de afwikkeling versneld kan worden. Van de ongeveer 60.000 mensen die zich hebben gemeld als gedupeerd zijn er zo'n 27.000 gecompenseerd. Volgens staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen en Douane) is "op een haar na iedereen beoordeeld".
Er zijn dus 30.000 mensen die niet zijn gecompenseerd zijn. Dat heeft ermee te maken dat zij "na de eerste toets niet erkend zijn als gedupeerd", zegt De Vries in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Maar soms blijkt, na latere toetsing, dat zij wel onder gedupeerd erkend hadden moeten worden. In sommige gevallen zelfs als zwaar gedupeerd. "Voor een aantal gevallen zullen wij beter naar alle systemen moeten kijken wat er in het verleden is gebeurd. Dat is maatwerk en het heeft echt tijd nodig."
Snelheid is geboden om de problemen op te lossen, maar daar is natuurlijk ook mankracht voor nodig. Er zijn honderden mensen extra nodig. "Dat blijft een probleem", reageert de staatssecretaris. "Maar ik merk dat veel mensen extra gemotiveerd zijn om hieraan te werken en dit probleem op te lossen. Het is alleen best moeilijk mensen dit werk lang te laten doen, want de verhalen van de ouders en kinderen zijn best pittig."
'Kamer is gefrustreerd'
Volgens politiek commentator bij De Telegraaf Wouter de Winther "is de Kamer net zoals Nederland gefrustreerd over de duur" van de afhandeling van de toeslagenaffaire.
"Er zijn twee werkelijkheden", gaat De Winther verder. "Aan de ene kant de werkelijkheid van de gedupeerde ouders die vreselijke jaren hebben doorgemaakt en nog steeds doormaken. Tegelijkertijd de werkelijkheid dat de politiek onvoldoende heeft uitgestraald dat dit echt een behoorlijke tijd gaat duren."
Het had volgens De Winther, nadat het kabinet over de toeslagenaffaire ten val kwam, veel duidelijker moeten worden benadrukt dat dit niet in een paar weken opgelost is. "Later heeft Rutte wel toegegeven dat het nog jaren kan duren."
Wet voor kinderen
Het stemt De Vries tevreden dat er vandaag in de Tweede Kamer debat wordt gevoerd over de wet die ook iets voor de kinderen doet: de kindregeling. Daarbij hoort ook de steun vanuit de gemeente voor kinderen die al uitwonend zijn. "Maar ik begrijp dat het voor ouders niet genoeg is zolang niet alles afgerond is."