main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 25 september 2022 — 14:29

Kabinet verwacht belastingschulden uit coronacrisis niet volledig terug te krijgen

Het kabinet zal waarschijnlijk niet alle belastingschulden die bedrijven opliepen tijdens de coronacrisis terugkrijgen. Dat zegt staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) bij WNL Op Zondag op NPO 1. “Er moet 20 miljard terugbetaald worden aan belastingschulden. Wij hebben berekend dat waarschijnlijk 7 miljard niet terugkomt.”

Volgens Van Rij heeft dat er deels mee te maken dat enkele bedrijven die coronasteun kregen, zonder die steun failliet zouden zijn gegaan. “Dat is economisch ook ongezond”, voegt de staatssecretaris eraan toe. Met andere woorden: een aantal bedrijven gaat na de stop van de coronasteun alsnog failliet waardoor 7 miljard euro niet terugbetaald kan worden.

Terugbetalingsregeling

Bedrijven moeten vanaf 1 oktober beginnen met het terugbetalen van de opgelopen belastingschulden. Dat moeten zij in een tijdstek van vijf jaar doen, dat onder voorwaarden naar zeven jaar kan worden opgerekt.

Er is tevens een motie aangenomen in de Tweede Kamer die zegt dat de betaalpauze niet voor drie maanden maar voor zes maanden geldt. “Wij proberen er alles aan te doen om die ondernemers die het wel redden en levensvatbaar zijn te helpen met die terugbetaling”, verzekert Van Rij.

‘Onzekere tijden’

“We gaan zeker onzekere tijden tegemoet”, doelt Van Rij ook op de tegenstrijdigheden die in Nederland momenteel te zien zijn. Zo is de economische groei met 4,6 procent “ongekend hoog” en komt er veel belastinggeld binnen omdat veel bedrijven hoge winsten maken. “Tegelijkertijd gaan wij naar een economische groei die afvlakt”, legt de bewindspersoon uit. “Maar we komen naar verwachting wel boven de één procent uit.”

LEES OOK: Staatssecretaris van Rij kritisch op eigen handelen: ‘Kabinet niet alert genoeg geweest op eerder instellen energieplafond

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer

Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden…

Lees meer

Werken tot en met je 67e? Steeds meer 60-plussers raken voor de eindstreep arbeidsongeschikt

Met de eindstreep steeds verder uit zicht raken meer 60-plussers arbeidsongeschikt. Eind 2023 hadden maar liefst 61.761 Nederlanders boven de zestig een WIA-uitkering, veertien procent…

Lees meer

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over…

Lees meer

Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van…

Lees meer

Hoogleraar Rob de Wijk hekelt morele buitenlandpolitiek: ‘De krijgsmacht is totaal ongeschikt voor huidige dreiging’

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk hekelt “de morele buitenlandpolitiek” die Nederland sinds het einde van de Koude Oorlog gevoerd heeft. Hierdoor is Europa totaal…

Lees meer