Kabinet verwacht belastingschulden uit coronacrisis niet volledig terug te krijgen
Het kabinet zal waarschijnlijk niet alle belastingschulden die bedrijven opliepen tijdens de coronacrisis terugkrijgen. Dat zegt staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) bij WNL Op Zondag op NPO 1. "Er moet 20 miljard terugbetaald worden aan belastingschulden. Wij hebben berekend dat waarschijnlijk 7 miljard niet terugkomt."
Volgens Van Rij heeft dat er deels mee te maken dat enkele bedrijven die coronasteun kregen, zonder die steun failliet zouden zijn gegaan. "Dat is economisch ook ongezond", voegt de staatssecretaris eraan toe. Met andere woorden: een aantal bedrijven gaat na de stop van de coronasteun alsnog failliet waardoor 7 miljard euro niet terugbetaald kan worden.
Terugbetalingsregeling
Bedrijven moeten vanaf 1 oktober beginnen met het terugbetalen van de opgelopen belastingschulden. Dat moeten zij in een tijdstek van vijf jaar doen, dat onder voorwaarden naar zeven jaar kan worden opgerekt.
Er is tevens een motie aangenomen in de Tweede Kamer die zegt dat de betaalpauze niet voor drie maanden maar voor zes maanden geldt. "Wij proberen er alles aan te doen om die ondernemers die het wel redden en levensvatbaar zijn te helpen met die terugbetaling", verzekert Van Rij.
'Onzekere tijden'
"We gaan zeker onzekere tijden tegemoet", doelt Van Rij ook op de tegenstrijdigheden die in Nederland momenteel te zien zijn. Zo is de economische groei met 4,6 procent "ongekend hoog" en komt er veel belastinggeld binnen omdat veel bedrijven hoge winsten maken. "Tegelijkertijd gaan wij naar een economische groei die afvlakt", legt de bewindspersoon uit. "Maar we komen naar verwachting wel boven de één procent uit."