main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 september 2022 — 11:20

Ongeloof over ‘annuleerbonus’ Schiphol: ‘Ik schaam me, het is onverkoopbaar’

Met het vertrek van topman Dick Benschop is de kritiek op Schiphol niet voorbij. De reacties op de zogenoemde ‘annuleerbonus’ zijn niet mals. De reisbranche vraagt zich af waarom deze miljoenen in het stimuleren van luchtvaartmaatschappij worden gestoken, in plaats van beveiliging. De luchthaven wil de maatschappijen namelijk 350 euro betalen voor elke passagier die niet vliegt.

Hoeveel de noodgreep precies gaat kosten is volgens Schiphol nog onduidelijk. Maar uitgaande van het geschatte aantal geannuleerde tickets kan het volgens de Volkskrant om miljoenen per dag gaan. Als Schiphol de capaciteit met 18 procent reduceert, wat neerkomt op ruim 12.150 passagiers per dag minder, betekent dat ruim 4,2 miljoen euro per dag.

En voor dat geld zouden mensen in de rij staan om voor de luchthaven, die al maanden kampt met onder meer lange rijen door personeelstekort, te gaan werken.

‘Onverkoopbaar’

VVD-Europarlementariër Malik Azmani reageert in Goedemorgen Nederland onthutst op dit nieuws. “Ik snap het gewoon ook niet. Het is echt frustrerend om eerlijk te zijn”, zegt hij. “Ik schaam me er ook voor.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

Azmani wijst op de internationale hub-functie die Schiphol hoort te vervullen. Dat er nu miljoenen uitgegeven kunnen worden, maar niet aan nieuwe beveiligers, en mensen die bagage-afhandeling doen, is volgens hem niet te begrijpen. “Want volgens mij is dat het grote probleem, dat mensen door de GGD, et cetera zouden zijn weggehaald, in het kader van de coronavaccinaties”, zegt hij. “Dit moet je ervoor over hebben. Het kan niet zo zijn dat je maanden, al meer dan een half jaar, met deze problemen zit, waarbij de voorspelling en verwachting is dat er met de kerst ook meer vluchten geannuleerd moeten worden, omdat Schiphol het niet aankan. Ik vind het onverkoopbaar.”

LEES OOK: Geen vertrekregeling voor Schiphol-topman Dick Benschop

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier