main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
23 september 2022 — 16:01

Hoogste aantal opgenomen coronapatiënten in drie weken: bijna 500

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in een ziekenhuis ligt, is vrijdag opgelopen tot 499. Dat is het hoogste aantal sinds 30 augustus, ruim drie weken geleden. In de afgelopen week is het totale aantal opgenomen patiënten met 65 gestegen.

De cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maken geen onderscheid tussen mensen die vanwege hun coronaklachten worden opgenomen, en mensen die andere gezondheidskwalen hebben en toevallig ook besmet blijken. Het LCPS geeft ook geen oorzaak voor de toename, dus het is niet duidelijk of er een verband is met de lichte toename van het aantal positieve tests.

De toename is met name te zien op de verpleegafdelingen. Daar liggen nu 471 mensen met corona onder de leden, 68 meer dan een week geleden. Intensive cares behandelen nu 28 positief geteste mensen. Dat aantal schommelt de laatste maand rond dat niveau.

Bijna 10.000 besmettingen

Het aantal nieuwe coronagevallen loopt ook weer iets op. In de afgelopen zeven dagen heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9889 positieve tests geregistreerd. Dat is het hoogste weektotaal sinds 20 augustus, iets meer dan een maand geleden.

Het aantal bevestigde besmettingen ligt 14,8 procent hoger dan vorige week. Dat is de snelste toename op weekbasis sinds 5 juli, bijna drie maanden geleden. Een verklaring voor de stijging meldt het RIVM niet.

Grote steden

Amsterdam had afgelopen dag de meeste positieve tests. In de hoofdstad kregen 83 inwoners te horen dat ze het coronavirus onder de leden hebben. Daarna volgen de andere grote steden: Rotterdam (78), Den Haag en Eindhoven (elk 47), en Utrecht (32). Vergeleken met het aantal inwoners hebben Zwolle en Sittard-Geleen relatief veel nieuwe gevallen.

Het zogeheten reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is vrijdag gestegen naar het hoogste niveau sinds 1 juli. Het cijfer staat nu op 1,1. Dat betekent dat een gemiddelde groep van 100 mensen met corona 110 anderen besmetten. Zij dragen het virus vervolgens over aan 121 mensen, die 133 anderen aansteken. Bij elke stap wordt de groep virusdragers wat groter, en dan stijgt ook de kans dat anderen het virus oplopen. Hoe verder het getal boven de 1 komt, hoe sneller de verspreiding gaat.

LEES OOK: GGD: druk bij telefoonnummer voor afspraak voor coronaprik

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Steve Oosterkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier