main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 22 september 2022 — 15:16

Prijsstijging drinkwater dreigt door nieuwe uitdagingen voor waterbedrijven

Voor drinkwaterbedrijf Evides wordt het steeds ingewikkelder om schoon drinkwater te produceren. Niet alleen de klimatologische veranderingen in de wereld werpen nieuwe vragen op, ook de industrie bemoeilijkt het proces. Waterbedrijven rest niets anders dan zich aan te passen.

Al zo’n honderd jaar komt er in Nederland schoon drinkwater uit de kraan, zonder dat daar grote prijsstijgingen voor nodig waren. Maar vanzelfsprekend is dat niet, waarschuwt manager productie drinkwater bij Evides Maaike van de Ven. De afgelopen maanden zag het waterbedrijf hoe het waterpeil in de Maas tot een ongebruikelijk laag niveau daalde.

Maar Evides was daarop voorbereid, vertelt Van de Ven in Stand van Nederland: Generatie Next. Het bedrijf legde recent een gloednieuw waterinnamesysteem aan. “Als de Maas lager staat en er minder water door de rivier stroomt, kun je je voorstellen dat we eerder op een punt komen dat het water niet meer van voldoende kwaliteit is om in te nemen.”

Klimatologische veranderingen

Evides “constateerde al eerder dat het water dit jaar veel hoger of lager kon zijn, afhankelijk van de klimatologische veranderingen”, vervolgt Van de Ven. “Daarom hebben we een nieuw innamepompstation gebouwd, om het water te kunnen bewaren in drie grote waterbekken in de Biesbosch.”

Op basis van de waterhoeveelheid die in de Biesboschbekken is opgeslagen, kan Evides ervoor kiezen om tijdelijk geen water in te nemen, als de kwaliteit van het water te laag is. Van de Ven: “Een innamestop van enkele weken zou nu geen probleem moeten zijn.”

Ze legt uit: “Door de bouw van het nieuwe innamepompstation kunnen we heel snel water innemen op het moment dat er veel en goed water voorbij komt. Daardoor kunnen we de bekkens in de Biesbosch goed gevuld houden. Op het moment dat de waterkwaliteit slecht is, kunnen we ervoor kiezen een paar dagen geen water in te nemen, tot de waterkwaliteit weer aan de voorwaarde voldoet.”

Prijsstijging

Maar niet alleen klimaatverandering daagt de waterbedrijven uit, vertelt onderzoeker bij Evides Corinne Kraamer. “Wij verwachten dat er veel nieuwe stoffen in het water komen. Bijvoorbeeld nieuwe bestrijdingsmiddelen of nieuwe industriële stoffen. Wij willen er zeker van zijn dat als we die tegenkomen, we die er ook uit kunnen halen.”

Daarvoor is meer technologie en meer energie nodig, wat de prijs van drinkwater kan doen stijgen. Om het water te zuiveren wordt namelijk gebruik gemaakt van membraanfiltratie. Kraamer: “Wat er daarbij gebeurt is dat er onder hele hoge druk water door het membraan wordt geperst. Er zitten hele kleine poriën in het membraan. Daar blijven de kleinste deeltjes uit het water in achter en uiteindelijk levert dat een heel puur product op.”

“Maar een technologie als membraamfiltratie kost enorm veel energie en energie is momenteel extreem duur”, vult Van de Ven aan. “Dus dat zal een effect hebben op de prijs.”

Millennial Jill Bleiksloot ontdekt dat het grote neerslagtekort het water in Nederland schaars heeft gemaakt. Deskundigen spreken van een watertransitie, wat inhoudt dat nieuwe generaties niet meer alleen het water buiten de deur moeten houden, maar ook moeten zorgen voor het behoud van water. In de woonwijk van de toekomst zijn de huizen niet alleen energieneutraal, maar ook waterneutraal. De watertransitie zal water ook in Nederland duurder maken.

Kijk op donderdag 21:05 naar deze aflevering op NPO 2. Oude afleveringen kun je terugzien  via NPO Start.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier