main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 22 september 2022 — 15:16

Prijsstijging drinkwater dreigt door nieuwe uitdagingen voor waterbedrijven

Voor drinkwaterbedrijf Evides wordt het steeds ingewikkelder om schoon drinkwater te produceren. Niet alleen de klimatologische veranderingen in de wereld werpen nieuwe vragen op, ook de industrie bemoeilijkt het proces. Waterbedrijven rest niets anders dan zich aan te passen.

Al zo’n honderd jaar komt er in Nederland schoon drinkwater uit de kraan, zonder dat daar grote prijsstijgingen voor nodig waren. Maar vanzelfsprekend is dat niet, waarschuwt manager productie drinkwater bij Evides Maaike van de Ven. De afgelopen maanden zag het waterbedrijf hoe het waterpeil in de Maas tot een ongebruikelijk laag niveau daalde.

Maar Evides was daarop voorbereid, vertelt Van de Ven in Stand van Nederland: Generatie Next. Het bedrijf legde recent een gloednieuw waterinnamesysteem aan. “Als de Maas lager staat en er minder water door de rivier stroomt, kun je je voorstellen dat we eerder op een punt komen dat het water niet meer van voldoende kwaliteit is om in te nemen.”

Klimatologische veranderingen

Evides “constateerde al eerder dat het water dit jaar veel hoger of lager kon zijn, afhankelijk van de klimatologische veranderingen”, vervolgt Van de Ven. “Daarom hebben we een nieuw innamepompstation gebouwd, om het water te kunnen bewaren in drie grote waterbekken in de Biesbosch.”

Op basis van de waterhoeveelheid die in de Biesboschbekken is opgeslagen, kan Evides ervoor kiezen om tijdelijk geen water in te nemen, als de kwaliteit van het water te laag is. Van de Ven: “Een innamestop van enkele weken zou nu geen probleem moeten zijn.”

Ze legt uit: “Door de bouw van het nieuwe innamepompstation kunnen we heel snel water innemen op het moment dat er veel en goed water voorbij komt. Daardoor kunnen we de bekkens in de Biesbosch goed gevuld houden. Op het moment dat de waterkwaliteit slecht is, kunnen we ervoor kiezen een paar dagen geen water in te nemen, tot de waterkwaliteit weer aan de voorwaarde voldoet.”

Prijsstijging

Maar niet alleen klimaatverandering daagt de waterbedrijven uit, vertelt onderzoeker bij Evides Corinne Kraamer. “Wij verwachten dat er veel nieuwe stoffen in het water komen. Bijvoorbeeld nieuwe bestrijdingsmiddelen of nieuwe industriële stoffen. Wij willen er zeker van zijn dat als we die tegenkomen, we die er ook uit kunnen halen.”

Daarvoor is meer technologie en meer energie nodig, wat de prijs van drinkwater kan doen stijgen. Om het water te zuiveren wordt namelijk gebruik gemaakt van membraanfiltratie. Kraamer: “Wat er daarbij gebeurt is dat er onder hele hoge druk water door het membraan wordt geperst. Er zitten hele kleine poriën in het membraan. Daar blijven de kleinste deeltjes uit het water in achter en uiteindelijk levert dat een heel puur product op.”

“Maar een technologie als membraamfiltratie kost enorm veel energie en energie is momenteel extreem duur”, vult Van de Ven aan. “Dus dat zal een effect hebben op de prijs.”

Millennial Jill Bleiksloot ontdekt dat het grote neerslagtekort het water in Nederland schaars heeft gemaakt. Deskundigen spreken van een watertransitie, wat inhoudt dat nieuwe generaties niet meer alleen het water buiten de deur moeten houden, maar ook moeten zorgen voor het behoud van water. In de woonwijk van de toekomst zijn de huizen niet alleen energieneutraal, maar ook waterneutraal. De watertransitie zal water ook in Nederland duurder maken.

Kijk op donderdag 21:05 naar deze aflevering op NPO 2. Oude afleveringen kun je terugzien  via NPO Start.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer