main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 22 september 2022 — 15:16

Prijsstijging drinkwater dreigt door nieuwe uitdagingen voor waterbedrijven

Voor drinkwaterbedrijf Evides wordt het steeds ingewikkelder om schoon drinkwater te produceren. Niet alleen de klimatologische veranderingen in de wereld werpen nieuwe vragen op, ook de industrie bemoeilijkt het proces. Waterbedrijven rest niets anders dan zich aan te passen.

Al zo’n honderd jaar komt er in Nederland schoon drinkwater uit de kraan, zonder dat daar grote prijsstijgingen voor nodig waren. Maar vanzelfsprekend is dat niet, waarschuwt manager productie drinkwater bij Evides Maaike van de Ven. De afgelopen maanden zag het waterbedrijf hoe het waterpeil in de Maas tot een ongebruikelijk laag niveau daalde.

Maar Evides was daarop voorbereid, vertelt Van de Ven in Stand van Nederland: Generatie Next. Het bedrijf legde recent een gloednieuw waterinnamesysteem aan. “Als de Maas lager staat en er minder water door de rivier stroomt, kun je je voorstellen dat we eerder op een punt komen dat het water niet meer van voldoende kwaliteit is om in te nemen.”

Klimatologische veranderingen

Evides “constateerde al eerder dat het water dit jaar veel hoger of lager kon zijn, afhankelijk van de klimatologische veranderingen”, vervolgt Van de Ven. “Daarom hebben we een nieuw innamepompstation gebouwd, om het water te kunnen bewaren in drie grote waterbekken in de Biesbosch.”

Op basis van de waterhoeveelheid die in de Biesboschbekken is opgeslagen, kan Evides ervoor kiezen om tijdelijk geen water in te nemen, als de kwaliteit van het water te laag is. Van de Ven: “Een innamestop van enkele weken zou nu geen probleem moeten zijn.”

Ze legt uit: “Door de bouw van het nieuwe innamepompstation kunnen we heel snel water innemen op het moment dat er veel en goed water voorbij komt. Daardoor kunnen we de bekkens in de Biesbosch goed gevuld houden. Op het moment dat de waterkwaliteit slecht is, kunnen we ervoor kiezen een paar dagen geen water in te nemen, tot de waterkwaliteit weer aan de voorwaarde voldoet.”

Prijsstijging

Maar niet alleen klimaatverandering daagt de waterbedrijven uit, vertelt onderzoeker bij Evides Corinne Kraamer. “Wij verwachten dat er veel nieuwe stoffen in het water komen. Bijvoorbeeld nieuwe bestrijdingsmiddelen of nieuwe industriële stoffen. Wij willen er zeker van zijn dat als we die tegenkomen, we die er ook uit kunnen halen.”

Daarvoor is meer technologie en meer energie nodig, wat de prijs van drinkwater kan doen stijgen. Om het water te zuiveren wordt namelijk gebruik gemaakt van membraanfiltratie. Kraamer: “Wat er daarbij gebeurt is dat er onder hele hoge druk water door het membraan wordt geperst. Er zitten hele kleine poriën in het membraan. Daar blijven de kleinste deeltjes uit het water in achter en uiteindelijk levert dat een heel puur product op.”

“Maar een technologie als membraamfiltratie kost enorm veel energie en energie is momenteel extreem duur”, vult Van de Ven aan. “Dus dat zal een effect hebben op de prijs.”

Millennial Jill Bleiksloot ontdekt dat het grote neerslagtekort het water in Nederland schaars heeft gemaakt. Deskundigen spreken van een watertransitie, wat inhoudt dat nieuwe generaties niet meer alleen het water buiten de deur moeten houden, maar ook moeten zorgen voor het behoud van water. In de woonwijk van de toekomst zijn de huizen niet alleen energieneutraal, maar ook waterneutraal. De watertransitie zal water ook in Nederland duurder maken.

Kijk op donderdag 21:05 naar deze aflevering op NPO 2. Oude afleveringen kun je terugzien  via NPO Start.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Zonnebrillen zijn het nieuwe goud voor criminelen: ‘Opticiens worden overvallen met uzi’s’

De populariteit van peperdure zonnebrillen neemt in rap tempo toe en daar springen criminelen maar al te graag op in. Steeds vaker zijn opticiens slachtoffer…

Lees meer

Politie heeft handen vol aan ‘zombiedrug’ flakka: meer incidenten dan ooit tevoren

De extreem verslavende en gevaarlijke drug flakka bezorgt de politie heel veel extra werk. In het afgelopen jaar moesten politie-eenheden in ons land bijna duizend…

Lees meer

Steeds meer bibliotheken schaken beveiligers in

Hoewel iedereen welkom is in een bibliotheek, gaat het er vaak mis blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant. De meeste bibliotheken kunnen inmiddels niet meer…

Lees meer

Wie wordt de nieuwe burgemeester van Rotterdam? Sollicitatieprocedure gestart

Belangstellenden kunnen vanaf vrijdag solliciteren voor het burgemeesterschap van Rotterdam. In het bijzijn van de Zuid-Hollandse commissaris van de Koning Jaap Smit heeft de Rotterdamse…

Lees meer

Woningen in Utrecht ontruimd om vondst explosieven

De politie heeft donderdag in Utrecht meerdere explosieven gevonden. De explosieven zijn gevonden in een garagebox aan de Hogenhorstdreef in de wijk Overvecht. Zo’n twaalf…

Lees meer

Huurwet De Jonge aangenomen door Tweede Kamer

De Wet betaalbare huur is donderdag aangenomen door de Tweede Kamer. Die wet, ingediend door demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), moet een deel…

Lees meer

Kamermeerderheid omarmt mestplannen Adema

De kabinetsplannen om dreigende mestoverschotten tegen te gaan, kunnen rekenen op steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. In elk geval NSC, GroenLinks-PvdA, VVD,…

Lees meer

RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget…

Lees meer

Privacywaakhond bezorgd over gebruik bodycam in supermarkt

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt het “zorgelijk” dat supermarktketen Dirk van den Broek personeel gaat voorzien van bodycams. De privacywaakhond gaat het bedrijf daarom snel…

Lees meer

Nederlandse militair gewond na parachutesprong in België

Een Nederlandse militair is gewond geraakt na een parachutesprong in België. Dat is bevestigd door het Openbaar Ministerie in Leuven. Er lijkt geen sprake van…

Lees meer