main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 22 september 2022 — 15:16

Prijsstijging drinkwater dreigt door nieuwe uitdagingen voor waterbedrijven

Voor drinkwaterbedrijf Evides wordt het steeds ingewikkelder om schoon drinkwater te produceren. Niet alleen de klimatologische veranderingen in de wereld werpen nieuwe vragen op, ook de industrie bemoeilijkt het proces. Waterbedrijven rest niets anders dan zich aan te passen.

Al zo’n honderd jaar komt er in Nederland schoon drinkwater uit de kraan, zonder dat daar grote prijsstijgingen voor nodig waren. Maar vanzelfsprekend is dat niet, waarschuwt manager productie drinkwater bij Evides Maaike van de Ven. De afgelopen maanden zag het waterbedrijf hoe het waterpeil in de Maas tot een ongebruikelijk laag niveau daalde.

Maar Evides was daarop voorbereid, vertelt Van de Ven in Stand van Nederland: Generatie Next. Het bedrijf legde recent een gloednieuw waterinnamesysteem aan. “Als de Maas lager staat en er minder water door de rivier stroomt, kun je je voorstellen dat we eerder op een punt komen dat het water niet meer van voldoende kwaliteit is om in te nemen.”

Klimatologische veranderingen

Evides “constateerde al eerder dat het water dit jaar veel hoger of lager kon zijn, afhankelijk van de klimatologische veranderingen”, vervolgt Van de Ven. “Daarom hebben we een nieuw innamepompstation gebouwd, om het water te kunnen bewaren in drie grote waterbekken in de Biesbosch.”

Op basis van de waterhoeveelheid die in de Biesboschbekken is opgeslagen, kan Evides ervoor kiezen om tijdelijk geen water in te nemen, als de kwaliteit van het water te laag is. Van de Ven: “Een innamestop van enkele weken zou nu geen probleem moeten zijn.”

Ze legt uit: “Door de bouw van het nieuwe innamepompstation kunnen we heel snel water innemen op het moment dat er veel en goed water voorbij komt. Daardoor kunnen we de bekkens in de Biesbosch goed gevuld houden. Op het moment dat de waterkwaliteit slecht is, kunnen we ervoor kiezen een paar dagen geen water in te nemen, tot de waterkwaliteit weer aan de voorwaarde voldoet.”

Prijsstijging

Maar niet alleen klimaatverandering daagt de waterbedrijven uit, vertelt onderzoeker bij Evides Corinne Kraamer. “Wij verwachten dat er veel nieuwe stoffen in het water komen. Bijvoorbeeld nieuwe bestrijdingsmiddelen of nieuwe industriële stoffen. Wij willen er zeker van zijn dat als we die tegenkomen, we die er ook uit kunnen halen.”

Daarvoor is meer technologie en meer energie nodig, wat de prijs van drinkwater kan doen stijgen. Om het water te zuiveren wordt namelijk gebruik gemaakt van membraanfiltratie. Kraamer: “Wat er daarbij gebeurt is dat er onder hele hoge druk water door het membraan wordt geperst. Er zitten hele kleine poriën in het membraan. Daar blijven de kleinste deeltjes uit het water in achter en uiteindelijk levert dat een heel puur product op.”

“Maar een technologie als membraamfiltratie kost enorm veel energie en energie is momenteel extreem duur”, vult Van de Ven aan. “Dus dat zal een effect hebben op de prijs.”

Millennial Jill Bleiksloot ontdekt dat het grote neerslagtekort het water in Nederland schaars heeft gemaakt. Deskundigen spreken van een watertransitie, wat inhoudt dat nieuwe generaties niet meer alleen het water buiten de deur moeten houden, maar ook moeten zorgen voor het behoud van water. In de woonwijk van de toekomst zijn de huizen niet alleen energieneutraal, maar ook waterneutraal. De watertransitie zal water ook in Nederland duurder maken.

Kijk op donderdag 21:05 naar deze aflevering op NPO 2. Oude afleveringen kun je terugzien  via NPO Start.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Wie snel wat kilo’s kwijt wil of spiermassa wil kweken, kan terecht op de zwarte markt waar een levendige handel bestaat in illegale, gevaarlijke afslankpillen en anabolen. Een zeer lucratieve business voor criminelen. Lopen dealers vaak tegen de lamp? En welk risico nemen de gebruikers? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met:

  • Martin Kooijman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • Hoogleraar Sport en Techt Marjan Olfers
  • Onderzoeksjournalist van WNL Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en probeert zelf illegale afslankthee te kopen.

Luister nu naar de podcast!

Elke vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
  • Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
  • Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp

Te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Kabinet onderzoekt ‘Vliegende Brigade’ voor opruimen drugsafval

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) onderzoekt of het mogelijk is een speciale ‘vliegende brigade’ op te richten om boeren en tuinders te helpen bij…

Lees meer

Advocaat: De Mos is totaal niet rijk geworden, dus geen corruptie

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is totaal niet rijk geworden van de contacten met bevriende ondernemers, en dat bewijst dat er geen sprake is…

Lees meer

Hof geeft Volt gelijk: partij mocht Gündoğan uit fractie zetten

Het gerechtshof in Amsterdam geeft Volt in hoger beroep gelijk: de partij mocht Nilüfer Gündoğan wel degelijk uit de Tweede Kamerfractie zetten. Partijleider Laurens Dassen…

Lees meer

OM verdenkt tieners van doodslag in vereniging Haagse snackbarbaas

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de tieners die eerder zijn opgepakt voor het doodsteken van een Haagse snackbareigenaar van doodslag in vereniging en openlijke geweldpleging….

Lees meer

Rode Kruis en Islamitische Stichting Nederland ontvangen ruim 3 miljoen euro aan donaties voor slachtoffers aardbevingen

Op Giro 7244 is in iets meer dan 24 uur meer dan 2 miljoen euro gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en…

Lees meer

EU-experts: Russische nepnieuwscampagne lijkt op aanloop invasie

Rusland heeft, net als in de aanloop naar eerdere grote offensieven, de verspreiding van misleidende informatie over Oekraïne opgevoerd. Die waarneming van EU-deskundigen baart zorgen,…

Lees meer

Erdogan kondigt noodtoestand af, dodental Turkije en Syrië boven de 5000

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een noodtoestand van drie maanden afgekondigd voor de tien provincies die zijn getroffen door de aardbevingen van maandag….

Lees meer

ACM doet onderzoek bij Vattenfall, Eneco en Essent naar administratie prijsplafond

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dinsdag onderzoek gedaan bij energieleveranciers Vattenfall, Eneco en Essent. Tijdens de bezoeken aan de bedrijven wil de toezichthouder…

Lees meer

Renske Leijten: nieuwe toeslagenbelofte regering heel ernstig

De belofte van staatssecretaris Aukje de Vries (VVD) dat voor 90 procent van de slachtoffers van het toeslagenschandaal beoordeeld moet zijn of zij recht hebben…

Lees meer