main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 22 september 2022 — 15:16

Prijsstijging drinkwater dreigt door nieuwe uitdagingen voor waterbedrijven

Voor drinkwaterbedrijf Evides wordt het steeds ingewikkelder om schoon drinkwater te produceren. Niet alleen de klimatologische veranderingen in de wereld werpen nieuwe vragen op, ook de industrie bemoeilijkt het proces. Waterbedrijven rest niets anders dan zich aan te passen.

Al zo’n honderd jaar komt er in Nederland schoon drinkwater uit de kraan, zonder dat daar grote prijsstijgingen voor nodig waren. Maar vanzelfsprekend is dat niet, waarschuwt manager productie drinkwater bij Evides Maaike van de Ven. De afgelopen maanden zag het waterbedrijf hoe het waterpeil in de Maas tot een ongebruikelijk laag niveau daalde.

Maar Evides was daarop voorbereid, vertelt Van de Ven in Stand van Nederland: Generatie Next. Het bedrijf legde recent een gloednieuw waterinnamesysteem aan. “Als de Maas lager staat en er minder water door de rivier stroomt, kun je je voorstellen dat we eerder op een punt komen dat het water niet meer van voldoende kwaliteit is om in te nemen.”

Klimatologische veranderingen

Evides “constateerde al eerder dat het water dit jaar veel hoger of lager kon zijn, afhankelijk van de klimatologische veranderingen”, vervolgt Van de Ven. “Daarom hebben we een nieuw innamepompstation gebouwd, om het water te kunnen bewaren in drie grote waterbekken in de Biesbosch.”

Op basis van de waterhoeveelheid die in de Biesboschbekken is opgeslagen, kan Evides ervoor kiezen om tijdelijk geen water in te nemen, als de kwaliteit van het water te laag is. Van de Ven: “Een innamestop van enkele weken zou nu geen probleem moeten zijn.”

Ze legt uit: “Door de bouw van het nieuwe innamepompstation kunnen we heel snel water innemen op het moment dat er veel en goed water voorbij komt. Daardoor kunnen we de bekkens in de Biesbosch goed gevuld houden. Op het moment dat de waterkwaliteit slecht is, kunnen we ervoor kiezen een paar dagen geen water in te nemen, tot de waterkwaliteit weer aan de voorwaarde voldoet.”

Prijsstijging

Maar niet alleen klimaatverandering daagt de waterbedrijven uit, vertelt onderzoeker bij Evides Corinne Kraamer. “Wij verwachten dat er veel nieuwe stoffen in het water komen. Bijvoorbeeld nieuwe bestrijdingsmiddelen of nieuwe industriële stoffen. Wij willen er zeker van zijn dat als we die tegenkomen, we die er ook uit kunnen halen.”

Daarvoor is meer technologie en meer energie nodig, wat de prijs van drinkwater kan doen stijgen. Om het water te zuiveren wordt namelijk gebruik gemaakt van membraanfiltratie. Kraamer: “Wat er daarbij gebeurt is dat er onder hele hoge druk water door het membraan wordt geperst. Er zitten hele kleine poriën in het membraan. Daar blijven de kleinste deeltjes uit het water in achter en uiteindelijk levert dat een heel puur product op.”

“Maar een technologie als membraamfiltratie kost enorm veel energie en energie is momenteel extreem duur”, vult Van de Ven aan. “Dus dat zal een effect hebben op de prijs.”

Millennial Jill Bleiksloot ontdekt dat het grote neerslagtekort het water in Nederland schaars heeft gemaakt. Deskundigen spreken van een watertransitie, wat inhoudt dat nieuwe generaties niet meer alleen het water buiten de deur moeten houden, maar ook moeten zorgen voor het behoud van water. In de woonwijk van de toekomst zijn de huizen niet alleen energieneutraal, maar ook waterneutraal. De watertransitie zal water ook in Nederland duurder maken.

Kijk op donderdag 21:05 naar deze aflevering op NPO 2. Oude afleveringen kun je terugzien  via NPO Start.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Sven Op 1

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp. Wat hem betreft is de maat dan ook vol. “Het is een onhoudbare situatie, en ik heb geen geduld.” Als er geen andere weg mogelijk is, adviseert hij daarom dan ook desnoods het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) op te zeggen.

Sven Op 1 is nu te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Podcast Het Misdaadbureau

Minister Dilan Yeşilgöz vertelt waarom zij straatintimidatie wil verbieden. Wie zijn de daders? Laten ze zich weerhouden door een boete? En zijn er genoeg handhavers om daadwerkelijk in te grijpen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en gedragspsycholoog Dané Mulder. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Nu te beluisteren in je favoriete podcastapp!

Verdachte fataal ongeval A59 filmde zijn snelheid: 250 km per uur

De 33-jarige man uit Zevenbergschen Hoek, die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, reed…

Lees meer

Meerdere Jumbo-winkels verbannen sigaretten: ‘Niet meer van deze tijd’

Minstens vier Jumbo winkels stoppen een jaar eerder dan gepland met de verkoop van sigaretten, zo blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. Het gaat…

Lees meer

Overleden chauffeur na aantal dagen aangetroffen in cabine van truck

Op een parkeerplaats in Eindhoven heeft de politie dinsdagnacht een overleden vrachtwagenchaffeur gevonden. Dat meldt Omroep Brabant. Vermoedelijk lag de man er al enkele dagen….

Lees meer

Haagse burgemeester niet blij met niet vervolgen A12-blokkeerders

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is “niet blij” met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12…

Lees meer

Rechter gaat voorlopig niet mee in bezwaar ON! tegen brief Uslu

De rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat…

Lees meer

Aantal mensen in bijstand blijft dalen door krappe arbeidsmarkt

Het aantal mensen in de bijstand loopt steeds verder terug, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eerste voorlopige cijfers. Sinds begin 2013…

Lees meer

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis

Gedetineerde vrouwen in de gevangenis in Nieuwersluis (Utrecht) zijn slachtoffer van structureel niet-integer gedrag, waaronder seksueel wangedrag, vanuit het personeel. Dit is de conclusie van…

Lees meer

Nederlandse verdachte bij groot Duits onderzoek naar IS-netwerk

In het grote onderzoek naar een financieringsnetwerk van terreurbeweging Islamitische Staat, waarvoor in heel Duitsland invallen zijn gedaan, is ook een Nederlandse verdachte in beeld….

Lees meer

VVD-prominent Henk Kamp over asiel: zeg desnoods internationale verdragen op

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp in het WNL-radioprogramma Sven…

Lees meer

Bergkamp stuurt brief aan Twitter: neem directe actie tegen dreigtweets aan Kamerleden

Twitter moet “directe actie” en “serieuze stappen” nemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Ze schrijft een brief aan…

Lees meer