Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Zijn middeninkomens ondanks koopkrachtmaatregel nog steeds de klos? ‘Dat zal voor een heleboel gelden’

Het kabinet presenteert vandaag de miljoenennota. Hoe zien de daadwerkelijke plannen eruit en worden de laagste inkomens van Nederland voldoende gecompenseerd om de crises door te komen? "Over de hele linie genomen zit er een koopkrachtplus in voor de hele bevolking, die met name neerslaat bij de allerlaagste inkomens en de categorie daar net boven", zegt politiek commentator bij De Telegraaf Wouter de Winther bij Goedemorgen Nederland.

Die groep krijgt veel geld toegeschoven, waar ook veel middeninkomens onder vallen. De vraag is echter of het voldoende is, of dat veel middeninkomens alsnog de lasten van de crises moeten dragen terwijl zij daar niet vermogend genoeg voor zijn. "Dat zal voor een heleboel gelden", denkt De Winther. "Maar het kabinet heeft wel geprobeerd de schade voor die groep zoveel mogelijk te beperken."

Regeerakkoord

De miljoenennota is uiteindelijk een uitwerking van de bestedingsplannen die in het regeerakkoord staan, weet De Winther. De ambities die daarin staan verweven hebben volgens de journalist "nog weinig aandacht" gekregen.

Denk aan de klimaat- en stikstofplannen, waar fondsen voor zijn geopend die zijn gevuld met miljarden. "Op een gegeven moment moet je dat gaan besteden, waaraan dan?", vraagt De Winther zich af. "En wat gaan mensen daarvan merken en worden ze gesubsidieerd als zij die energietransitie willen doormaken?"

Hoe dan ook noemt De Winther het "een winst" dat er vandaag dan eindelijk een einde komt aan "collectief zwijgen".

'Investeren in jeugd'

Lid Gedeputeerde Staten Limburg Madeleine van Toorenburg hoopt dat het kabinet "veel meer gaat investeren in jonge mensen". Vooral in diegenen die in Limburg in armoede leven. "Zorg voor een goede kansrijke start van kinderen."

Als er meer budget komt voor de hele ontwikkeling van kinderen, "vanaf de verloskundige tot de eerste 1000 dagen", dan maken kinderen meer kans, zegt de gedeputeerde. "En zij kosten de zorg op lange termijn minder geld." Dat is veel beter volgens Van Toorenburg dan "alleen maar noodmaatregel op noodmaatregel".

LEES OOK: Kabinet kondigt prijsplafond voor energie aan: ‘Geeft mensen rust’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau