main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 september 2022 — 11:00

Stevige kritiek op ‘hapsnapbeleid’ kabinet: veel te lang verscholen en toegekeken

Het kabinet heeft de afgelopen maanden veel te weinig daadkracht getoond. Dat concludeert politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther op Prinsjesdag. “Op veel vlakken maakt het kabinet een weinig actieve en alerte indruk”, aldus De Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het kabinet kondigt vandaag de financiële plannen voor komend jaar aan, waaronder een energieprijsplafond. De maatregel gaat gelden vanaf 1 januari, maar in de praktijk gaat de energierekening al op 1 november omlaag, zo meldde de NOS maandagavond. De Winther: “Nu blijkt op het allerlaatste moment dat er dus wél wat kan.”

Tot nu toe hield het kabinet juist vol dat maatregelen voor koopkrachtreparatie pas vanaf volgend jaar mogelijk waren. “Ondertussen kennen we allemaal mensen voor wie de energierekening zo exorbitant hoog is, dat ze niet weten waar ze het geld vandaan moeten halen”, zegt De winther.

“Het kabinet hield ondertussen stug vol dat uitvoeringsorganisaties eerder ingrijpen niet aan zouden kunnen en sloeg in alle onzichtbaarheid aan het vergaderen, zonder iets aan de bevolking uit te leggen. Dan laat je steken vallen.”

‘Haagse besliscultuur’

Volgens De Winther ontbrak het binnen de coalitie aan creativiteit en bewindspersonen die “out of the box” kunnen denken en losstaan van “de Haagse besliscultuur”. “Je hoorde vooral: we houden onze mond en op Prinsjesdag vertellen we wat we bedacht hebben. Maar mensen kregen al in de zomer verschrikkelijke energierekeningen op de mat.”

Hij gaat verder; “Of het nu de wachtrijen zijn op Schiphol of de treinen die totaal worden uitgeschakeld als er ergens in het land wordt gestaakt: het kabinet staat erbij en kijkt ernaar.”

Hij begrijpt dat het kabinet tijd nodig had om tot oplossingen voor de koopkracht te komen. “Maar de vraag is of je anno 2022 nog steeds in het stramien moet zitten dat je voortdurend zwijgt over de dilemma’s die er zijn. Een heleboel mensen zijn bereid begrip te tonen voor de lastige situatie, als ze daar maar over op de hoogte worden gehouden.”

Volgens De Winther “zijn bewindspersonen zich collectief aan het verschuilen en durven ze niet aan de bevolking uit te leggen wat wel en niet kan. Het is niet meer van deze tijd”, concludeert hij.

‘Ongekende’ maatregelen

In een poging om de koopkracht te repareren trekt het kabinet naar verwachting tussen de 15 en 17 miljard euro uit. “Dat is echt ongekend”, zegt De Winther, die meteen een kanttekening plaatst. “De vraag is of het genoeg is. Het zijn onorthodoxe tijden.”

“De vraag is ook of het kabinet er voldoende rekening mee heeft gehouden dat er nog van alles gaat gebeuren door die oorlog in Oekraïne”, vervolgt de politiek commentator. “Het kan nog lang duren en Den Haag moet ook een visie voor de lange termijn ontwikkelen, in plaats van vasthouden aan dat hapsnapbeleid dat we nu steeds zien.”

LEES OOK: Zijn middeninkomens ondanks koopkrachtmaatregel nog steeds de klos? ‘Dat zal voor een heleboel gelden’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer