Stevige kritiek op ‘hapsnapbeleid’ kabinet: veel te lang verscholen en toegekeken
Het kabinet heeft de afgelopen maanden veel te weinig daadkracht getoond. Dat concludeert politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther op Prinsjesdag. "Op veel vlakken maakt het kabinet een weinig actieve en alerte indruk", aldus De Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Het kabinet kondigt vandaag de financiële plannen voor komend jaar aan, waaronder een energieprijsplafond. De maatregel gaat gelden vanaf 1 januari, maar in de praktijk gaat de energierekening al op 1 november omlaag, zo meldde de NOS maandagavond. De Winther: "Nu blijkt op het allerlaatste moment dat er dus wél wat kan."
Tot nu toe hield het kabinet juist vol dat maatregelen voor koopkrachtreparatie pas vanaf volgend jaar mogelijk waren. "Ondertussen kennen we allemaal mensen voor wie de energierekening zo exorbitant hoog is, dat ze niet weten waar ze het geld vandaan moeten halen", zegt De winther.
"Het kabinet hield ondertussen stug vol dat uitvoeringsorganisaties eerder ingrijpen niet aan zouden kunnen en sloeg in alle onzichtbaarheid aan het vergaderen, zonder iets aan de bevolking uit te leggen. Dan laat je steken vallen."
'Haagse besliscultuur'
Volgens De Winther ontbrak het binnen de coalitie aan creativiteit en bewindspersonen die "out of the box" kunnen denken en losstaan van "de Haagse besliscultuur". "Je hoorde vooral: we houden onze mond en op Prinsjesdag vertellen we wat we bedacht hebben. Maar mensen kregen al in de zomer verschrikkelijke energierekeningen op de mat."
Hij gaat verder; "Of het nu de wachtrijen zijn op Schiphol of de treinen die totaal worden uitgeschakeld als er ergens in het land wordt gestaakt: het kabinet staat erbij en kijkt ernaar."
Hij begrijpt dat het kabinet tijd nodig had om tot oplossingen voor de koopkracht te komen. "Maar de vraag is of je anno 2022 nog steeds in het stramien moet zitten dat je voortdurend zwijgt over de dilemma's die er zijn. Een heleboel mensen zijn bereid begrip te tonen voor de lastige situatie, als ze daar maar over op de hoogte worden gehouden."
Volgens De Winther "zijn bewindspersonen zich collectief aan het verschuilen en durven ze niet aan de bevolking uit te leggen wat wel en niet kan. Het is niet meer van deze tijd", concludeert hij.
'Ongekende' maatregelen
In een poging om de koopkracht te repareren trekt het kabinet naar verwachting tussen de 15 en 17 miljard euro uit. "Dat is echt ongekend", zegt De Winther, die meteen een kanttekening plaatst. "De vraag is of het genoeg is. Het zijn onorthodoxe tijden."
"De vraag is ook of het kabinet er voldoende rekening mee heeft gehouden dat er nog van alles gaat gebeuren door die oorlog in Oekraïne", vervolgt de politiek commentator. "Het kan nog lang duren en Den Haag moet ook een visie voor de lange termijn ontwikkelen, in plaats van vasthouden aan dat hapsnapbeleid dat we nu steeds zien."