main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Jesse Klaver (Groenlinks), Lilian Marijnissen (SP) en Farid Azarkan (DENK) tijdens het debat in de Tweede Kamer.
20 september 2022 — 14:47

Oppositie kritisch na troonrede: ‘Kabinet schuift problemen voor zich uit’

Het deugt niet dat de economie draait “als een tierelier” maar mensen moeilijk kunnen rondkomen, reageert SP-leider Lilian Marijnissen op de troonrede. Zij geeft het kabinet daarvan de schuld: die zet volgens haar “de bestaanszekerheid van veel Nederlanders en daarmee onze beschaving op het spel”.

Lukt het premier Mark Rutte en minister van Financiën Sigrid Kaag niet om de kosten te verlagen, dan moeten zij volgens Marijnissen “plaatsmaken voor anderen die het wel kunnen”. Het kabinet komt weliswaar met een energieplafond, maar dat had “veel eerder gemoeten”, vindt de SP-leider. Ook is alleen het verlagen van de energieprijs niet voldoende, volgens haar moet de “democratische zeggenschap” over energie weer “in eigen hand” komen.

De socialiste wil naast een energieplafond ook lagere kosten voor brandstof en boodschappen, snellere huurverlaging en het afschaffen van het eigen risico in de zorg. Om dat te betalen, moeten grote bedrijven en de rijkste 1 procent meer belasting gaan betalen.

‘Kabinet schuift problemen voor zich uit’

Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver schuift het kabinet “alle grote problemen voor zich uit”. “Of het nou gaat om bestaanszekerheid, de klimaat- of stikstofcrisis”. Wel is hij blij dat er een prijsplafond voor de energierekening komt, zo laat hij in een eerste schriftelijke reactie weten.

Klaver en PvdA-leider Attje Kuiken waren maandag nog bij minister van Financiën Sigrid Kaag om het te hebben over het prijsplafond. Het kabinet neemt in grote lijnen het plan over waar GroenLinks en PvdA gezamenlijk mee kwamen. Toch heeft Klaver nog vragen over de uitvoering. “Veel is nog onduidelijk. Hoe hoog wordt het plafond? Op welk prijspeil? Wij blijven strijden tot er een plan ligt dat Nederlanders de winter door helpt.”

Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand ziet “dat het kaartenhuis van het kortetermijndenken instort”, zegt de politica tegen de camera’s van de NOS over de problemen als gevolg van de hoge energieprijzen. Het kabinet heeft zich “willens en wetens afhankelijk gehouden van Russisch gas en olie”. Daar betalen volgens haar “juist de kwetsbaarste mensen” nu de prijs voor.

Het kabinet zet nu “heel veel geld” opzij om te voorkomen dat huishoudens kopje onder gaan. “Maar de vraag is nog steeds of het de problemen van mensen voldoende oplost”, zegt Ouwehand daarover op Prinsjesdag na de troonrede. Ze vindt het wel “goed dat we de koning horen zeggen dat het heel pijnlijk is” dat sommige mensen de rekening niet kunnen betalen.

Ook Volt-leider Laurens Dassen vindt dat het kabinet de problemen voor zich uitschuift, zei hij tegen de camera’s van de NOS. Hij ziet dat onder meer bij de aanpak van de klimaatproblemen. Dat is niet goed voor het vertrouwen, vindt hij. De politiek moet juist problemen oplossen. Dat zag je eerder ook al bij de maatregelen om de stikstofuitstoot aan te pakken, aldus Dassen. “De politiek neemt te weinig verantwoordelijkheid om dat op te lossen.” Het kabinet erkent de problemen, maar een oplossing ontbreekt, aldus Dassen. Dat zag je volgens hem ook al de afgelopen dertig jaar bij de toenemende ongelijkheid in de samenleving.

‘Vertrouwen verspeeld’

PVV-leider Geert Wilders vindt dat het kabinet al het vertrouwen in het land verspeeld, zo zei hij na de troonrede tegen de NOS. “Ze hebben de andere kant op gekeken”, vindt hij, “er is zo veel pijn en zo veel leed.”

De PVV-leider lijkt niet onder de indruk van het bedrag van ongeveer 18 miljard dat het kabinet uittrekt voor koopkrachtherstel. “Dat is ongeveer hetzelfde als wat zij hebben binnengehaald aan bijvoorbeeld de btw.”

De fractievoorzitter Joost Eerdmans van JA21 vindt dat het kabinet niet genoeg doet om het midden- en kleinbedrijf (mkb) te beschermen tegen de hoge inflatie en energieprijzen. De door de koning uitgesproken ambitie om het mkb te versterken hebben volgens Eerdmans weinig om het lijf en noemt hij “holle woorden”.

“Ondernemers krijgen hier waarschijnlijk helemaal niets van”, zegt Eerdmans over de aangekondigde koopkrachtmaatregelen van het kabinet. De voorman van JA21 waarschuwt dat de “economie omvalt” als deze “grootste werkgever van Nederland” omvalt.

‘Paniekvoetbal’

SGP-leider Kees van der Staaij vindt Prinsjesdag een “feestelijke dag”, maar merkt dit jaar “ook de neiging om een beetje op de rem te staan”. Hem valt op dat er “heel veel onvrede en onrust is” in het land, voor een belangrijk deel ook vanwege de hoge energierekening, zei hij tegen de NOS.

Onafhankelijk Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt maakt zich zorgen over de grote haast waarmee het kabinet met steunmaatregelen is gekomen. Hij heeft samen met SP-leider Lilian Marijnissen vragen gesteld over het prijsplafond voor de energierekening dat het kabinet wil instellen. Tegenover de NOS zei hij te vrezen dat het kabinet “paniekvoetbal” speelt.

Omtzigt en Marijnissen willen weten hoe de regeling tot stand is gekomen, wie ervoor in aanmerking komen, of er rekening is gehouden met bedrijven en hoe de regeling exact zal werken. “Ik denk dat het kan helpen, maar het opstellen van wetgeving moet ook zorgvuldig gebeuren”, zo zei hij. Omtzigt is bang dat mensen die steun nodig hebben buiten de boot kunnen vallen.

‘Too little too late’

Wybren van Haga (Groep Van Haga) vindt de plannen die het kabinet heeft aangekondigd “too little too late”. Hij noemt het koopkrachtverlies “zélf gecreëerd” omdat de “stabiele energiebronnen” zijn stilgelegd, terwijl er volgens hem alternatieven zijn in de vorm van aardgas in Groningen en de Noordzee door “haast” te maken met de bouw van kerncentrales.

Van Haga stelt dat het kabinet vooral geld uitgeeft aan “elitaire speeltjes”, namelijk asielzoekers, stikstof- en klimaatplannen en wat hij noemt “bestuurlijke chaos op het gebied van onder meer de koopkracht, energie en wonen”. Op dat laatste vlak pleit hij voor maatregelen die investeerders en bouwers van woningen moeten stimuleren. Zo wil hij het aantal woningen uitbreiden door ze meer te delen, uit te breiden en op te splitsen. Ook vindt hij dat er een asielstop moet komen.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: Koning: zorgwekkend dat mensen vertrouwen verliezen in politiek

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer