Hoofd Anglicaanse Kerk King Charles staat open voor brede geloofsgemeenschap: lastig voor conservatieven
Het overlijden van de Britse Queen Elizabeth II betekent ook een nieuw hoofd voor de Anglicaanse Kerk, de Engelse staatskerk. King Charles III krijgt die taak in zijn schoot geworpen, maar stelt zich tegelijkertijd open voor de brede geloofsgemeenschap, ziet historicus Yoeri Albrecht.
"Charles wil een staatshoofd zijn voor alle geloven binnen het Verenigd Koninkrijk en de Commonwealth Realm", zegt Albrecht in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Dat heeft hij heel nadrukkelijk gezegd en dat heeft hij de laatste jaren ook laten zien."
Toch is Charles "gebonden aan het feit" dat hij aan het hoofd staat van de Anglicaanse Kerk. Albrecht: "Die bestaat eigenlijk alleen maar omdat één van zijn voorgangers, Hendrik VIII, het nodig vond om zijn eigen kerk te stichten." Hij noemt de Anglicaanse Kerk "een heel vreemd geval".
Albrecht legt uit: "Hij staat nog heel dicht bij de katholieke kerk, bijvoorbeeld wat betreft rituelen, maar het is een protestantse kerk. Ze hebben hun eigen pausje, de Aartsbisschop van Canterbury, maar ook de Britse vorst staat dus aan het hoofd. Charles kan wel zeggen dat hij openstaat voor andere gemeenschappen, maar hij leidt de Anglicaanse Kerk."
'Verdediger van geloof'
Koningshuisdeskundige Justine Marcella valt het op dat Charles zich 'verdediger van geloof' noemt, en niet zoals zijn voorgangers 'van hét geloof'. "Hier lijkt vrijheid van godsdienst in besloten."
Ze denkt niet dat dat in goede aarde valt bij de conservatieve aanhangers van de Anglicaanse Kerk. "Bij de wat meer conservatieven is iedere aanpassing hoe dan ook moeilijk te accepteren. Maar ik denk wel dat Charles de tijd krijgt om zich te bewijzen."
Zijn moeder, Queen Elizabeth II, was geliefd binnen de geloofsgemeenschap. In de Basiliek van de Heilige Nicolaas in Amsterdam was zondag een speciale herdenkingsdienst ter ere van Elizabeth. Het Britse ambassadepersoneel was daarbij aanwezig, evenals prominente Nederlandse politici zoals Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp.
Dutch Church
Ook in de Dutch Church, een Nederlandse kerk in Londen, werd uitgebreid stilgestaan bij de dood van de koningin tijdens een herdenkingsdienst met Nederlandse Britten. De Dutch Church heeft een "bijzondere positie" ten opzichte van het Britse Koningshuis, vertelt predikant in Londen Bertjan van de Lagemaat.
"We hebben deze kerk in 1550 van een koning gekregen, King Edward VI. De kerk is daarmee een royal chaplain", zegt Lagemaat, die ook ziet dat Charles "meer van het universele geloof is. Hij wil ook aandacht geven aan andere geloven. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij daarin slaagt", aldus de predikant.
LEES OOK: Koning Charles neemt afscheid van staatshoofd koningin Elizabeth ‘en van mommy’