main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 september 2022 — 12:13

SP-leider Marijnissen over zorgakkoord: kabinet wil ordinair bezuinigen

Fractievoorzitter van de SP Lilian Marijnissen heeft begrip voor zorgorganisaties die niet instemmen met het zorgakkoord van minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid). Volgens Marijnissen staan er in het zorgplan van Kuipers “ordinaire bezuinigingen”.

In het zorgakkoord worden afspraken gemaakt over de toekomst van de zorg. Meerdere organisaties die afgelopen maanden aan tafel zaten bij het overleg over het akkoord hebben aangegeven de eindversie van de afspraken niet te ondersteunen. Het gaat onder meer om huisartsen en de brancheorganisatie voor de ouderen- en verpleegzorg.

Zo geeft de tekst van het akkoord “onvoldoende vertrouwen” dat zorgverzekeraars en de zorgautoriteit de gemaakte afspraken zullen nakomen, volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Brancheorganisatie voor de ouderen- en verpleegzorg ActiZ zegt het plan pas te kunnen steunen als ook in de zorgcontracten met verzekeraars voor volgend jaar al goede afspraken worden gemaakt over investeringen in de wijkverpleging.

‘Zorg door hoeven gezakt’

Marijnissen kan zich goed vinden in de kritiek. “We komen net uit coronatijd. Toen zagen we hoe hard de zorg gewerkt heeft, maar ook hoe snel de zorg door zijn hoeven is gezakt. Die crisis is nog niet voorbij of het kabinet komt al met de volgende bezuinigingsronde.” Volgens Marijnissen wil het kabinet met dit akkoord 1,5 miljard euro op de zorg besparen.

De coalitie wil dat er meer gebruik wordt gemaakt van innovatie in de zorg, omdat in de toekomst steeds lastiger wordt om handen aan het bed te krijgen. Als de zorg op de huidige manier blijft doorwerken, is de vrees dat in 2040 een kwart van de beroepsbevolking in de sector werkzaam moet zijn en in 2060 zelfs een derde. Nu is dat 13 procent.

Marijnissen: “Ook de SP denkt dat er te bezuinigen valt in de zorg, bijvoorbeeld door de grote winsten in de farmaceutische industrie aan te pakken. Kuipers is nu op missie met zijn eigen bezuinigingsakkoord dat niets doet aan bijvoorbeeld over de doorgeslagen bureaucratie en onzekere contracten.”

Innovatie die in de zorg wordt ingezet moet uitsluitend aanvullend zijn, vindt het Kamerlid. “Als het een ordinaire bezuinigingsmaartregel is tegen kwetsbare mensen die zorg nodig hebben, dan moeten we dat niet doen. En simpelweg zeggen dat je het werk maar met minder mensen moet doen kan wat ons betreft ook niet de uitkomst zijn. De tekorten in de zorg zijn nu al gigantisch en de werkdruk is te hoog.”

Salarisverhoging

Om in de toekomst genoeg zorgpersoneel in huis te hebben zijn volgens Marijnissen vooral salarisverhogingen nodig. “Die liggen negen procent achter op de salarissen in het bedrijfsleven.” Uit een meldpunt van de SP blijkt dat de helft van de zorgverleners op dit moment overweegt te stoppen, vertelt ze.

Ook vindt Marijnissen dat de bureaucratie in de zorg aangepakt moet worden, die volgens de SP-voorvrouw geldverslindend zou werken. “Zorgverleners zijn 40 procent van hun tijd bezig met randzaken. Als er bijvoorbeeld iemand valt in een verpleeghuis moet er een herindicatie worden aangevraagd en moeten er 80.000 formulieren worden ingevuld. Dat duurt vervolgens weer zes weken. Het kost allemaal geld, geld wat niet naar de zorg gaat.”

Zorgbuurthuizen

Daarnaast vindt Marijnissen dat er in het zorgakkoord te weinig aandacht is voor ouderen die thuis blijven wonen maar wel zorg nodig hebben. “Als je wil dat mensen langer thuis blijven wonen, verwacht je ook dat je daar meer in investeert. De SP pleit bijvoorbeeld voor zorgbuurthuizen. In Oss zijn we er een zelf aan het bouwen, om te laten zien dat het anders kan.”

Maar “ook daar lopen we aan tegen de macht van de zorgverzekeraars en de doorgeslagen bureaucratie. Dat blijft een ontzettend groot probleem en daar doet dit akkoord niks aan. Ik begrijp heel goed dat zorgorganisaties zeggen dat we de problemen van de toekomst niet op deze manier oplossen”.

LEES OOK: Integraal Zorgakkoord minister Kuipers op losse schroeven: ‘Kom met een beter aanbod’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast Haagse Lobby

Het coalitieakkoord is er duidelijk over: ‘Het kabinet zet de benodigde stappen voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales in Nederland.’ In de podcast Haagse Lobby praat Martijn de Greve over de plannen met:

  • Energiedeskundige, publicist, onderzoeker en maker van de podcast ‘studio energie’, Remco de Boer
  • Hoogleraar en wetenschapsdirecteur energietransitie bij TNO, Andre Faaij
  • Voorzitter van Nucleair Nederland, Ad Louter 

De podcast is te beluisteren via elke podcast-app.

 

Stand van Nederland: Generatie Next

Met Sinterklaas en kerst in aantocht gaan we winkelen. Maar die winkelstraat is in gevaar. Hoe staat het met de toekomst van onze binnensteden? Jill Bleiksloot zoekt het uit in Stand van Nederland: Generatie Next.

Donderdagavond 21.05
Ombudsman NPO: Ongehoord Nederland vertoont patroon delen onjuiste informatie

Omroep Ongehoord Nederland schendt nog steeds op diverse punten de Journalistieke Code van de NPO. Dat blijkt uit het tweede rapport dat Ombudsman van de…

Lees meer

Aantal schurftgevallen neemt verder toe

Het aantal mensen met schurft neemt steeds verder toe. Vorige week kwam het aantal patiënten dat zich bij de huisarts meldde voor het eerst in…

Lees meer

Kledingketen H&M schrapt wereldwijd 1500 banen

Kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) is van plan wereldwijd 1500 banen te schrappen als onderdeel van een bezuinigingsronde. Ook zal het bedrijf een last van…

Lees meer

Heineken gooit bierprijs volgend jaar flink omhoog, biertje gemiddeld tien procent duurder

Een biertje in de horeca wordt opnieuw een stuk duurder. Heineken heeft horecaondernemers gisteren laten weten dat per 1 januari de prijs gemiddeld met 10,7…

Lees meer

Verdachte moord Silvana Heber blijft in de cel

De rechtbank in Den Bosch heeft woensdag bepaald dat de 41-jarige verdachte van de moord op Silvana Heber uit Hoogeloon negentig dagen langer blijft vastzitten….

Lees meer

CBS: meer uithuisplaatsingen toeslagenaffaire dan gedacht

Er zijn meer kinderen van ouders die slachtoffer zijn geworden van de toeslagenaffaire uit huis geplaatst dan eerder berekend. Volgens een nieuwe telling van het…

Lees meer

Nederlander die Amanda Todd afperste weer in Nederland voor straf

De Nederlander Aydin C. die in Canada is veroordeeld tot dertien jaar gevangenisstraf wegens afpersing en intimidatie van het Canadese meisje Amanda Todd, is terug…

Lees meer

Mercatorplein Amsterdam rond duel Marokko veiligheidsrisicogebied

Tijdens het WK-duel tussen Marokko en Canada zijn donderdag in Amsterdam-West drie veiligheidsrisicogebieden van kracht. Het gaat om het Mercatorplein, Plein ’40-’45 en de Burgemeester…

Lees meer

Minister Helder spreekt over energielevering in Qatar

Sportminister Conny Helder heeft een ontmoeting gehad met Soltan bin Saad Al-Muraikhi, minister van staat voor Buitenlandse Zaken van Qatar. “We hadden een goed gesprek…

Lees meer

VVD: Jetten moet naar de Emir van Qatar om een lng-contract af te sluiten

Rob Jetten moet naar Doha om met de Qatarese regering te onderhandelen over een langetermijncontract voor de levering van Liquid Natural Gas (lng). Dat zei…

Lees meer

Staat de toekomst van onze sfeervolle binnensteden door de groeiende leegstand op het spel?

Een gezellige en sfeervolle binnenstad met veel winkels, dat wil iedere stad en zeker elke millenial. Maar de leegstand van de afgelopen jaren is alleen…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier