Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Snelle opmars Oekraïne gaat door: ‘Kritiek op Poetin is enorm’

Peter Visser

Oekraïne heeft de afgelopen maand zo'n 3.000 vierkante kilometer grondgebied terugveroverd op het Russische leger. Dat zegt de Oekraïense legerleider Valeri Zaloezjny in een bericht op Telegram. Bij de snelle opmars in het noordoosten zouden ook dertig plaatsen weer in handen zijn gevallen van het Oekraïne, aldus Zaloezjny.

"In de regio Charkov zijn we niet alleen aan het oprukken naar het zuiden en oosten maar ook naar het noorden", schrijft Zaloezjny. "Er zijn nog 50 kilometers te gaan tot de grens met Rusland." Onlangs zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski: "Het Russische leger toont zich dezer dagen van zijn beste kant: zijn rug".

Rusland kondigde zaterdag aan zijn troepen terug te trekken uit de plaatsen Izjoem en Balaklia in de regio Charkov. Volgens de Russen gaat het om een tactische terugtrekking en gaan de troepen naar de nabije regio Donetsk, waar zwaar wordt gevochten.

Volgens waarnemers is het tempo van de opmars van Oekraïne nauwelijks bij te houden. Zelenski noemde het "een verstandige beslissing" van de Russen om zich terug te trekken. "Voor bezetters is in Oekraïne geen plaats en zal er nooit plaats zijn", aldus de president.

Russische troepen hebben na de gedeeltelijke terugtrekking kritieke infrastructuur in Oekraïne beschoten, melden verschillende Oekraïense autoriteiten. Bestuurders en politici in de regio Charkov meldden grote problemen met de elektriciteits- en watervoorziening na Russische beschietingen.

'Kritiek op Poetin enorm'

Ondertussen neemt in eigen land de druk op de Russische president Vladimir Poetin toe. Zeven politici uit Sint-Petersburg hebben vorige week bij het Russische Lagerhuis het verzoek ingediend om Poetin af te zetten. Inmiddels heeft de Russische politie het zevental bezocht. Het gaat om raadsleden uit de Smolinski-wijk in Sint-Petersburg.

"Het gaat om mensen die in de buurt van Poetin zijn opgegroeid. Dat verzwaart de symboliek", zegt diplomatiedeskundige Robert van de Roer in Goedemorgen Nederland op NPO 1, die stelt dat de kritiek op Poetin "is aangezwollen tot enorme proporties, ook vanuit zijn eigen gelederen".

Hij vervolgt: "Men vindt dat Poetin zwak leiding geeft. Afgelopen weekend was de viering van 875 jaar Moskou, waarbij Poetin een nieuw reuzenrad heeft ingehuldigd. De kritiek luidde: 'Je eigen soldaten zijn op de vlucht en jij staat hier te feesten. Ben je niet aan het dansen op de verkeerde bruiloft?'"

Maar het is nog maar de vraag of de opmars van Oekraïne een keerpunt is in de oorlog, zegt Van de Roer. "De Oekraïners zijn op dit moment aan de winnende hand, maar vannacht was er de aanval op kritieke infrastructuur. Negen miljoen Oekraïners zitten zonder elektriciteit en water. Dit soort aanvallen mag je vaker verwachten nu Poetin het zwaar heeft."

Lange weg

Daarnaast is er nog een lange weg te gaan voor het Oekraïense leger, benadrukt Van de Roer. "Rusland heeft nog steeds een vijfde deel van Oekraïne in bezet. Maar het uithoudingsvermogen van Poetin staat onder extreme druk. Het is duidelijk dat de instroom van Westerse wapens zich begint uit te betalen. In combinatie met slecht moreel, slecht materieel en slechte leiding binnen het Russische leger, maakt dit voor Poetin een giftige cocktail", aldus de diplomatiedeskundige.

De Oekraïense president Zelenski erkende dat de opmars deels te danken is aan de inzet van Westerse wapens. Hij riep op tot de levering van meer wapens.

LEES OOK: NAVO en VS onder de indruk van tegenaanval Oekraïne


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau