main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
Goedemorgen Nederland - 2 september 2022 — 09:51

Zand in de motor bij Europese asieldeal: terugsturen asielzoekers nauwelijks kans van slagen

Nederland slaagt er nauwelijks in om asielzoekers terug te sturen naar EU-landen waar ze al een asielprocedure hebben lopen. Dat blijkt uit gegevens van het ministerie van Justitie en Veiligheid, meldt De Telegraaf.

Van de bijna 4000 migranten die al in een ander EU-land asiel hadden aangevraagd, zijn er in 2021 maar 850 teruggegaan. Dat terwijl EU-landen met elkaar hebben afgesproken dat het eerste land waar een migrant asiel aanvraagt verantwoordelijk is voor de procedure. De uitvoer van deze Dublin-verordening wordt bemoeilijkt door reisbeperkingen door corona, personeelsgebrek bij migratiediensten in ontvangende landen en uitspraken van de rechter in Nederland, zo voert het ministerie aan.

‘Wensdenken’

In het asielplan van vorige week kondigde het kabinet aan meer in te zetten op vertrek van ’Dublin-claimanten’. Daarbij stelt het kabinet z’n hoop op een hernieuwd EU-plan. Toch blijkt het vaak de Nederlandse rechter die een stokje steekt voor het overdragen van asielzoekers aan EU-landen als Griekenland, omdat men daar niet voldoet aan de gestelde opvangseisen. Hoogleraar Europees migratierecht Jorrit Rijpma noemt het voornemen van het kabinet om meer werk te maken van de Dublin-verordening “wensdenken”.

Rijpma vraagt zich namelijk af, als het lukt, of het überhaupt mag om in sommige gevallen asielzoekers terug te sturen naar Griekenland. “En als het niet lukt, en die kans is groot, dan heeft Brussel of de rechter het weer gedaan”, zegt hij tegen de krant.

Kost veel tijd

EU-landen zitten vaak genoeg met elkaar om tafel om te praten over Dublin-claims. Die gesprekken kunnen lang duren, omdat elk lidstaat twee maanden de tijd heeft om te besluiten of zij een claim al dan niet accepteren. Na die twee maanden is er ook nog de mogelijkheid te vragen om een heroverweging. Vervolgens wordt de asielzoeker nog de mogelijkheid geboden – indien een EU-land een Dublin-claim accepteert – een procedure aan te spannen over mogelijke incorrecte toepassing van de Dublin-verordening. Dit alles zorgt ervoor dat verblijfstijd van de asielzoeker enorm oploopt.

Er valt dus wat te sleutelen aan de Dublin-verordening, daarom komt de Europese Commissie dit najaar met een plan om de Dublin-regel te verbeteren. Aan het principe dat het land van aankomst verantwoordelijk is voor de asielprocedure zal niet getornd worden.

Het Europees Parlement is ook bezig om de registratie van en controle op asielzoekers die de EU binnenkomen te verbeteren. Mogelijk komt er een aanpassing in de Schengengrenscode, zodat het land van aankomst makkelijker illegale vreemdelingen over kan dragen aan andere EU-lidstaten.

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: VVD-Kamerlid Brekelmans duidelijk: asieldeal blijft staan

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week aandacht voor de stroeve formatie, de Europese verkiezingen en de bekerfinale

Ook deze zaterdag kan je weer luisteren naar een gloednieuwe uitzending van WNL In de Kantine. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten:

  • Gevangenisdirecteur Femke van der Meulen is de nummer twee van NSC voor de Europese verkiezingen. Wie is zij en wat kan zij voor ons betekenen in Europa?
  • NOS Sportverslaggever Chris Wobben verzorgt al jaren audiodescriptie op de blindentribune van AZ, zodat zij geen minuut van de wedstrijd hoeven te missen;
  • Fries Statenlid voor PvdA Jaap Stalenburg over het congres van GroenLinks-PvdA dat zaterdag plaatsvindt;
  • Hester Loeff is amateur-paleontoloog en maakt de meest bijzondere rariteitenkabinetten;
  • Met politiek verslaggever van het AD Niels Klaassen nemen we de laatste stand van zaken omtrent de moeizame formatie door;
  • En de column is van Marcel Verreck.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Expertisecentrum online misbruik: ‘OM moet meer optreden tegen bangalijsten op Telegram’

Expertisecentrum online misbruik OffLimits wil dat het Openbaar Ministerie (OM) meer actie onderneemt om Telegram zover te krijgen zogeheten bangalijsten te verwijderen van de chatapp….

Lees meer

Vorig jaar 137 Nederlanders aangehouden voor plofkraken

Vorig jaar zijn 137 Nederlanders aangehouden omdat ze vermoedelijk betrokken waren bij een plofkraak. Dat meldt de politie zaterdag. De meeste plofkraken waren in Duitsland,…

Lees meer

PvdA wil zich niet laten opjagen over samenwerking met GroenLinks

De PvdA-leden willen zich niet laten opjagen om tot een nauwere samenwerking met GroenLinks te komen. Een voorstel van een PvdA’er om al binnen een…

Lees meer

Man steekt zichzelf in brand bij rechtbank Trump-proces: ‘Extreme daad van protest’

Een man heeft zichzelf in brand gestoken bij de rechtbank in New York waar het eerste strafproces tegen de Amerikaanse ex-president Donald Trump wordt gehouden….

Lees meer

Ex-advocaat Inez Weski zwijgt in opvallend boek over verdenkingen: ‘Ze hecht veel waarde aan geheimhouding’

Het vrijdag verschenen boek van de voormalig topadvocaat Inez Weski, ‘Het geluid van de stilte’, bevat geen omvangrijke onthullingen over de verdenkingen aan haar adres…

Lees meer

Kelly de Vries: ‘Ruim 200 paranormale tips over vermissing Tanja Groen’

De Peter R. de Vries Foundation heeft de afgelopen jaren ruim 200 paranormale tips binnengekregen over de vermissing van Tanja Groen. Dat vertelt directeur van…

Lees meer

Nederland geeft 200 miljoen euro voor luchtverdediging Oekraïne

Nederland maakt per direct meer dan 200 miljoen euro vrij voor extra luchtverdediging voor Oekraïne. Dat maakte demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag bekend na…

Lees meer

Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb’ers

Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter slepen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro’s…

Lees meer

Kabinet gaat geen verbod op verbranding koran instellen

Het kabinet gaat geen verbod instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Het ziet daar geen aanleiding toe, schrijven demissionair ministers…

Lees meer

Pro-Palestijnse organisaties: geen plannen voor demonstraties op 4 mei

Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei zijn de pro-Palestijnse actiegroepen XR Justice Now, Stichting Plant een Olijfboom en het Nederlands Palestina Komitee niet van plan…

Lees meer

Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer