main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Malcolm Wynter (L), Welmoed Sijtsma en Nico Raat (R).
De Bodyguard - 31 augustus 2022 — 10:28

De Bodyguard moet stigma’s doorbreken: ‘Het is niet alleen voor grote sterke mannen’

Politici, artiesten, pers en advocaten: veel van hen hebben tegenwoordig bescherming nodig, gezien de bedreigingen aan hun adres met de dag lijken toe te nemen. De roep om meer persoonsbeveiligers groeit, maar de sector kampt met personeelsproblemen. Het nieuwe WNL-programma De Bodyguard kan daar een belangrijke rol in vervullen, vinden gerenommeerde persoonsbeveiligers Nico Raat en Malcom Wynter.

In het nieuwe WNL-programma De Bodyguard worden tien kandidaten – onder leiding van Nico en Malcolm – opgeleid tot persoonsbeveiliger. Zij volgen een loodzwaar en waarheidsgetrouw trainingsprogramma. “Het programma kan een wervend karakter hebben, omdat mensen zien wat het vak een beetje inhoudt. Het is namelijk niet alleen maar stom achter iemand aanlopen en boos kijken, wat veel mensen denken”, zegt Nico tegen Omroep WNL.

De toenemende vraag naar persoonsbeveiliging is volgens Nico “bijna niet omkeerbaar” en zal alleen maar groter worden. Dat heeft ook te maken met het feit dat niemand de verantwoordelijkheid durft te nemen om te zeggen dat een dreiging weg is. Zelfs als je zoiets met de beschermde persoon afbouwt en goed begeleidt, blijft de dreiging bestaan. Nico: “Als een crimineel A niet kan pakken, dan pakt die B wel en als dat niet lukt gaat hij naar C. Het wordt op een gegeven moment groter en groter en dat kan de overheid niet meer behappen.”

Stigma’s

Naast werving hoopt Malcolm met De Bodyguard ook het stigma te doorbreken dat persoonsbeveiliging een vak is dat alleen maar is weggelegd voor grote sterke mannen. “Er doen ook dames mee aan het programma en die gaan gewoon gelijk op met de heren. Wij hopen het stereotype te doorbreken, want bij de dames zit veel potentieel.”

Ook dat het leven van een bodyguard alleen maar ‘glitter and glamour’ is, is een foutieve gedachte volgens Malcolm. “Dat is een beetje de beeldvorming, maar het is veel meer dan alleen een tasje vasthouden en een deurtje openen.”

‘Je moet de verleidingen kunnen weerstaan’

Wie de droom heeft om bodyguard te worden, moet zich niet laten weerhouden, vindt Malcolm. Toch moet een goede persoonsbeveiliger wel over enkele belangrijke eigenschappen beschikken. Zo moet hij of zij zichzelf kunnen wegcijferen en tegelijkertijd ook dienend, betrouwbaar, integer en standvastig zijn. Want, zo zegt Malcolm, “je moet de verleidingen van onze wereld kunnen weerstaan”.

Malcolm doelt dan met name op de ‘glamourkant’ van zijn vakgebied. “Sommigen hebben nog nooit op een jacht of in een jet gezeten van 100 miljoen. Daar moet je mee kunnen omgaan. Dat is iets heel anders dan in een dikke bak een diplomaat van A naar B brengen, of een kroongetuige van een EBI naar een bunker.” Ook de “juicy anekdotes” waar media graag naar hengelen moet je als goede persoonsbeveiliger voor je kunnen houden. “En je moet ook fysiek in orde zijn, want je maakt soms lange dagen”, aldus Malcolm.

Het vak van persoonsbeveiliging is dus eigenlijk een combinatie van strak in de procedures zitten, veiligheidsprotocollen in acht nemen en service en dienst verlenen. “Maar de overlap is dat je jezelf kunt wegcijferen en ervoor zorgt dat de klant zich veilig voelt”, besluit Malcolm.

LEES OOK: Dit zijn de 10 kandidaten van het nieuwe WNL-programma De Bodyguard met Welmoed Sijtsma

Het nieuwe WNL-programma De Bodyguard, gepresenteerd door Welmoed Sijtsma, is vanaf 31 augustus iedere woensdag te zien om 20.25 uur op NPO 3. 

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Blik op de politieke toekomst

Hoe ziet Nederland er over pak ‘m beet vijf jaar uit en welk langetermijnbeleid is nodig om ons land economisch op de rails te houden? Te gast zijn:
  • Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PWC. Met haar onderzoeken we hoe we onze economie gezond maken en houden;
  • Energie-expert Jilles van den Beukel. Met hem duiken we in de toekomst van ons energiebeleid;
  • Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en veteraan van de sociaaleconomische raad. Hij vertelt wat ons te wachten staat op de arbeidsmarkt, die alsmaar krapper lijkt te worden.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Van dierenbeul tot moordenaar: ‘Psychopaten hebben er plezier in om anderen pijn te doen’

Wat maakt dat mensen onschuldige dieren de vreselijkste dingen aan doen? Bovendien zeggen de experts: ‘Waar dieren in nood zijn, zijn vaak ook mensen in nood’. Is dierenmishandeling een voorbode van geweld tegen mensen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met GZ-psycholoog Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum voor Dierenmishandeling en Joop de Schepper, landelijk portefeuillehouder dierenpolitie. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en rijdt mee met de dierenambulance.

Luister nu naar de podcast!
Ook het Witte Huis ziet Rutte zitten als NAVO-topman

Het Witte Huis schaart zich openlijk achter scheidend premier Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO. Een woordvoerder bevestigde de Amerikaanse steun voor de…

Lees meer

Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om…

Lees meer

Houd paraplu, regenjas en laarzen in de aanslag: storm Louis kom eraan

Op Limburg na geldt donderdagavond in het hele land code oranje vanwege storm Louis, meldt het KNMI. Vanaf 19.00 uur trekt storm Louis over Zeeland…

Lees meer

Meisje (17) overleden door steekpartij Winsum

In het Groningse dorp Winsum is een meisje van 17 jaar overleden na een steekpartij op de A.S. de Blécourtlaan, woensdagavond. Ze werd woensdagavond zwaargewond…

Lees meer

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er…

Lees meer

Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër): ‘Pas na verkiezingen duidelijkheid of BBB en NSC welkom zijn bij EVP-fractie’

Het is voor NSC en BBB wachten geblazen tot zij duidelijkheid krijgen om zich te voegen aan de EVP-fractie in het Europees Parlement. Daar komt…

Lees meer

Betaalbaarheid een illusie, huizenprijzen nemen weer toe: ‘Dat is de fase waar wij nu in zitten’

Volgens experts ligt de woningmarkt op zijn gat. Koophuizen zijn begin van dit jaar weer in prijs gestegen. “Dat is de fase waar wij nu…

Lees meer