main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Malcolm Wynter (L), Welmoed Sijtsma en Nico Raat (R).
De Bodyguard - 31 augustus 2022 — 10:28

De Bodyguard moet stigma’s doorbreken: ‘Het is niet alleen voor grote sterke mannen’

Politici, artiesten, pers en advocaten: veel van hen hebben tegenwoordig bescherming nodig, gezien de bedreigingen aan hun adres met de dag lijken toe te nemen. De roep om meer persoonsbeveiligers groeit, maar de sector kampt met personeelsproblemen. Het nieuwe WNL-programma De Bodyguard kan daar een belangrijke rol in vervullen, vinden gerenommeerde persoonsbeveiligers Nico Raat en Malcom Wynter.

In het nieuwe WNL-programma De Bodyguard worden tien kandidaten – onder leiding van Nico en Malcolm – opgeleid tot persoonsbeveiliger. Zij volgen een loodzwaar en waarheidsgetrouw trainingsprogramma. “Het programma kan een wervend karakter hebben, omdat mensen zien wat het vak een beetje inhoudt. Het is namelijk niet alleen maar stom achter iemand aanlopen en boos kijken, wat veel mensen denken”, zegt Nico tegen Omroep WNL.

De toenemende vraag naar persoonsbeveiliging is volgens Nico “bijna niet omkeerbaar” en zal alleen maar groter worden. Dat heeft ook te maken met het feit dat niemand de verantwoordelijkheid durft te nemen om te zeggen dat een dreiging weg is. Zelfs als je zoiets met de beschermde persoon afbouwt en goed begeleidt, blijft de dreiging bestaan. Nico: “Als een crimineel A niet kan pakken, dan pakt die B wel en als dat niet lukt gaat hij naar C. Het wordt op een gegeven moment groter en groter en dat kan de overheid niet meer behappen.”

Stigma’s

Naast werving hoopt Malcolm met De Bodyguard ook het stigma te doorbreken dat persoonsbeveiliging een vak is dat alleen maar is weggelegd voor grote sterke mannen. “Er doen ook dames mee aan het programma en die gaan gewoon gelijk op met de heren. Wij hopen het stereotype te doorbreken, want bij de dames zit veel potentieel.”

Ook dat het leven van een bodyguard alleen maar ‘glitter and glamour’ is, is een foutieve gedachte volgens Malcolm. “Dat is een beetje de beeldvorming, maar het is veel meer dan alleen een tasje vasthouden en een deurtje openen.”

‘Je moet de verleidingen kunnen weerstaan’

Wie de droom heeft om bodyguard te worden, moet zich niet laten weerhouden, vindt Malcolm. Toch moet een goede persoonsbeveiliger wel over enkele belangrijke eigenschappen beschikken. Zo moet hij of zij zichzelf kunnen wegcijferen en tegelijkertijd ook dienend, betrouwbaar, integer en standvastig zijn. Want, zo zegt Malcolm, “je moet de verleidingen van onze wereld kunnen weerstaan”.

Malcolm doelt dan met name op de ‘glamourkant’ van zijn vakgebied. “Sommigen hebben nog nooit op een jacht of in een jet gezeten van 100 miljoen. Daar moet je mee kunnen omgaan. Dat is iets heel anders dan in een dikke bak een diplomaat van A naar B brengen, of een kroongetuige van een EBI naar een bunker.” Ook de “juicy anekdotes” waar media graag naar hengelen moet je als goede persoonsbeveiliger voor je kunnen houden. “En je moet ook fysiek in orde zijn, want je maakt soms lange dagen”, aldus Malcolm.

Het vak van persoonsbeveiliging is dus eigenlijk een combinatie van strak in de procedures zitten, veiligheidsprotocollen in acht nemen en service en dienst verlenen. “Maar de overlap is dat je jezelf kunt wegcijferen en ervoor zorgt dat de klant zich veilig voelt”, besluit Malcolm.

LEES OOK: Dit zijn de 10 kandidaten van het nieuwe WNL-programma De Bodyguard met Welmoed Sijtsma

Het nieuwe WNL-programma De Bodyguard, gepresenteerd door Welmoed Sijtsma, is vanaf 31 augustus iedere woensdag te zien om 20.25 uur op NPO 3. 

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Sven Op 1

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp. Wat hem betreft is de maat dan ook vol. “Het is een onhoudbare situatie, en ik heb geen geduld.” Als er geen andere weg mogelijk is, adviseert hij daarom dan ook desnoods het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) op te zeggen.

Sven Op 1 is nu te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Podcast Het Misdaadbureau

Minister Dilan Yeşilgöz vertelt waarom zij straatintimidatie wil verbieden. Wie zijn de daders? Laten ze zich weerhouden door een boete? En zijn er genoeg handhavers om daadwerkelijk in te grijpen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en gedragspsycholoog Dané Mulder. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Nu te beluisteren in je favoriete podcastapp!

Verdachte fataal ongeval A59 filmde zijn snelheid: 250 km per uur

De 33-jarige man uit Zevenbergschen Hoek, die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, reed…

Lees meer

Meerdere Jumbo-winkels verbannen sigaretten: ‘Niet meer van deze tijd’

Minstens vier Jumbo winkels stoppen een jaar eerder dan gepland met de verkoop van sigaretten, zo blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. Het gaat…

Lees meer

Overleden chauffeur na aantal dagen aangetroffen in cabine van truck

Op een parkeerplaats in Eindhoven heeft de politie dinsdagnacht een overleden vrachtwagenchaffeur gevonden. Dat meldt Omroep Brabant. Vermoedelijk lag de man er al enkele dagen….

Lees meer

Haagse burgemeester niet blij met niet vervolgen A12-blokkeerders

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is “niet blij” met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12…

Lees meer

Rechter gaat voorlopig niet mee in bezwaar ON! tegen brief Uslu

De rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat…

Lees meer

Aantal mensen in bijstand blijft dalen door krappe arbeidsmarkt

Het aantal mensen in de bijstand loopt steeds verder terug, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eerste voorlopige cijfers. Sinds begin 2013…

Lees meer

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis

Gedetineerde vrouwen in de gevangenis in Nieuwersluis (Utrecht) zijn slachtoffer van structureel niet-integer gedrag, waaronder seksueel wangedrag, vanuit het personeel. Dit is de conclusie van…

Lees meer

Nederlandse verdachte bij groot Duits onderzoek naar IS-netwerk

In het grote onderzoek naar een financieringsnetwerk van terreurbeweging Islamitische Staat, waarvoor in heel Duitsland invallen zijn gedaan, is ook een Nederlandse verdachte in beeld….

Lees meer

VVD-prominent Henk Kamp over asiel: zeg desnoods internationale verdragen op

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp in het WNL-radioprogramma Sven…

Lees meer

Bergkamp stuurt brief aan Twitter: neem directe actie tegen dreigtweets aan Kamerleden

Twitter moet “directe actie” en “serieuze stappen” nemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Ze schrijft een brief aan…

Lees meer