Ruben Brekelmans (VVD) tevreden over asielplannen: ‘Denk dat het behoorlijk effect kan hebben’
Het kabinet is het eens over de beperking van de instroom van asielzoekers, tot tevredenheid van VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans. Maar hij houdt een slag om de arm. "Of het voldoende is moeten we nog zien", zegt hij, al denkt hij wel dat het een behoorlijk effect gaat hebben. "Als zal blijken dat er in de komende maanden nog meer nodig is, vind ik ook dat er gekeken moet worden of er meer kan", zo zegt hij vrijdagavond in Op1.
In de eerste plaats is Brekelmans tevreden met de plannen omdat dwangmaatregelen, zoals die in Tubbergen, hiermee van tafel zijn, legt hij uit. In de Twentse gemeente zou er een hotel verkocht worden aan het Centraal Opvang Asielzoekers (COA). Het kabinet wilde het hotel een vergunning geven om vluchtelingen op te vangen, en passeerde daarmee de gemeente. Dit zorgde voor ontzettend veel ophef in Tubbergen.
'Dwang komt wat mij betreft niet in de wet'
"Je zag de weerstand die dat opriep, maar ook vonden heel veel lokale VVD's dat de lokale democratie op deze manier buiten spel werd gezet", zegt Brekelmans. "De dwang zoals we die in Tubbergen hebben gezien, dus dat een gemeente echt wordt overvallen met een asielzoekerscentrum, wat mij betreft komt dat niet in de wet."
Tekst gaat verder onder de tweet.
Het kabinet is het eens over de beperking van de instroom van asielzoekers. VVD-Kamerlid @rubenbrekelmans is tevreden. “De dwangmaatregelen zijn nu van tafel. We hebben altijd gezegd dat als je deze crisis onder controle wil krijgen, je de instroom omlaag moet brengen.” #Op1 pic.twitter.com/ywYEDSx1rx
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) August 26, 2022
Wat zijn de maatregelen?
De instroom van asielzoekers wordt dus 'vertraagd'. Dit uit zich in het feit dat het moeilijker wordt voor de gezinsleden van statushouders om naar Nederland te komen. Familieleden zullen niet meer vanzelfsprekend wanneer iemand een verblijfsvergunning in Nederland krijgt, gelijk mogen nareizen. Daar zullen ze meer bewijs voor moeten leveren. Ook gaat Nederland voorlopig geen mensen meer van Turkije naar Nederland halen. In een Europese afspraak om de asielinstroom te beperken is er jaren geleden afgesproken dat Nederland elk jaar 1000 vluchtelingen uit kampen in Turkije overneemt.
Ook wil het kabinet overlastgevers aan gaan pakken. Daarvoor komt geld, en een aparte locatie, voor mensen die overlast veroorzaken en geen kans maken op asiel.
Daarnaast is besloten om nog dit jaar minimaal 15.300 statushouders in een min of meer normale woning onder te brengen. Geprobeerd wordt om zelfs 20.000 mensen onderdak te bieden. Ook zijn er beloften gedaan aan gemeenten, veiligheidsregio's en provincies over verbeteringen in de asielketen voor de komende tijd. Verder zal het kabinet flexibeler omgaan met "de normale standaarden" voor opvanglocaties, behalve dat ze veilig en schoon moeten zijn.
'Dit is wat er op dit moment juridisch kan'
"Concrete maatregelen", zegt Brekelmans, die ook tijdelijk zijn. Met name de nareis-maatregel zal een groot verschil maken, denkt hij. "Dat gaat om 200 tot 300 mensen per week. Daarvoor zal gelden dat die mensen veel later zullen komen, wat in de tussentijd veel meer ruimte geeft om flexwoningen te bouwen."
Brekelmans verwacht dat de maatregelen een behoorlijk effect gaan hebben. "Een asielstop zoals sommige partijen die schetsen, met een volledig hek om Nederland, is niet mogelijk", legt hij uit. "Dit is wat er op dit moment juridisch kan."