Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Festivalgangers opgelet: zakkenrollers slaan vaker toe bij grote evenementen

Redactie

Zakkenrollers slaan steeds vaker toe op grote evenementen en ze hebben het dan vooral voorzien op telefoons. Uit aanhoudingen van daders blijkt dat er lijsten zijn onder groepen criminelen waar evenementen op staan waar ze interesse in hebben, constateert de politie.

Op Koningsdag bijvoorbeeld werd er 182 keer aangifte gedaan van zakkenrollen en tijdens de Pride in Amsterdam meer dan 300 keer, tegenover vijftien tot twintig aangiften normaal per dag, zegt René Middag, projectleider 'mobiel banditisme' bij de politie.

Tot 24 augustus is dit jaar in totaal 6901 keer aangifte gedaan van zakkenrollen. Dat is al meer dan in heel 2021, toen er 6000 keer aangifte van werd gedaan. Volgens de politie was in dat jaar en het jaar ervoor duidelijk de invloed van corona te merken. In 2019 werd er nog 14.368 keer aangifte gedaan van zakkenrollen.

Opvallend

De politie noemt het opvallend dat er nu veel aangiftes zijn van zakkenrollen tijdens evenementen. Middag zegt dat er groepen criminelen zijn die in heel Europa festivals en andere grote evenementen afgaan. "Deze verdachten zijn gespecialiseerd in het rollen van telefoons. We hebben onlangs in Nederland op verschillende momenten verschillende groepen verdachten aangehouden. Die hadden tientallen toestellen bij zich."

Op de lijst met evenementen waar de groepen criminelen interesse in hebben, staat onder meer Mysteryland, aldus de politie. "Dit weekend hebben de zakkenrollers dat festival dus ook in het vizier."

Apps

Middag raadt mensen aan apps als 'find my device' of 'find my iPhone' te installeren. "Als dan je telefoon wordt gestolen, kan je die nog traceren. Dankzij een dergelijk systeem hebben we verdachten kunnen aanhouden. De zakkenrollers verzamelen de telefoons op een centraal punt. Daar zetten ze de toestellen uit en sturen ze die naar het buitenland om ze daar te verkopen. In de eerste uren hebben we nog een kans om de gestolen telefoons te traceren, daarna wordt het een lastig verhaal."

LEES OOK: ‘Fietsendief heeft vrij spel in Nederland’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau