main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
De Nederlander Rob de Wijk, Directeur Centrum voor Strategische Studies.
Sven op 1 - 24 augustus 2022 — 13:22

Rob de Wijk: training Oekraïense militairen niet genoeg om Oekraïne oorlog te laten winnen

De 10.000 Oekraïense militairen die het Verenigd Koninkrijk met hulp van Nederland gaat opleiden zullen niet in staat zijn Rusland uit Oekraïne te verdrijven. Daarvoor zijn het er simpelweg “veel te weinig”, zegt defensiespecialist van het Haagse Centrum voor Strategische Studies Rob de Wijk in het radioprogramma Sven op 1.

Om Oekraïne in staat te stellen grondgebied op Rusland te heroveren zijn “misschien wel 100.000 man” nodig, denkt De Wijk. “Bovendien moet je dan de hele Oekraïense krijgsmacht transformeren van één die is gebaseerd op Russische wapensystemen, naar één die werkt met Westerse wapensystemen. Ook moet je daarvoor de hele organisatie veranderen.”

De krijgsmacht van Oekraïne is nu vooral gericht en getraind op het verdedigen van een stuk land. Om door Rusland bezet gebied te veroveren, is “een geoliede gevechtsmachine nodig, waarmee je een offensief kan uitvoeren”, zegt De Wijk. Daarvoor moet de structuur van de Oekraïense krijgsmacht volledig op de schop. “Het kost normaalgesproken tien tot vijftien jaar om dat voor elkaar te krijgen.”

Patstelling

Op dit moment hebben volgens De Wijk zowel Oekraïne als Rusland niet genoeg manschappen om grote stukken land te her- of veroveren. Het gevolg is dat er veel gebruik wordt gemaakt van langeafstandsraketten. “Daarmee boek je tactische successen, maar geen overwinning. Zowel Rusland als Oekraïne zijn nu niet in staat om strategische successen – het veroveren van land – te halen. Vandaar de patstelling.”

Naast Nederlanders en Britten gaan ook militairen uit Canada, Denemarken, Finland, Nieuw-Zeeland en Zweden helpen bij de training. De Britse regering is nog in gesprek met meer landen om mee te helpen. Vanuit Nederland gaan militairen van de 13 Lichte Brigade naar het Verenigd Koninkrijk. Zij gaan behalve schietvaardigheidstrainingen ook medische zorg en lessen humanitair oorlogsrecht geven.

Special forces

Nederland gaat op verzoek van partnerlanden ook bijdrage aan kleinschalige specialistische opleidingen en trainingen voor Oekraïense militairen buiten Oekraïne. Waar dat precies gaat gebeuren, is niet bekend. De Wijk: “We weten dat er ook in Oekraïne special forces van de Britten en Amerikanen actief zijn. We weten dat ze ook bezig zijn met opleiden van troepen.”

De Wijk sluit niet uit dat ook Nederlandse special forces actief zijn in Oekraïne. “De special forces van Nederland zijn buitengewoon goed. Dat is iets wat binnen de krijgsmacht nog wel goed werkt, na al die bezuinigingen. Ik heb er geen bevestiging van, maar ook geen ontkenning.”

Sancties

De defensiespecialist is kritisch op de Westerse sancties tegen Rusland. Volgens hem zijn die “gedeeltelijk ondoordacht” en heeft de Europese Unie zichzelf “chantabel” gemaakt. “Als je zegt dat je nog een derde gas uit Rusland nodig hebt voor de winter, wat denk je dan dat Poetin gaat doen? Hij zegt: dan krijg je die een derde ook niet. Dat is precies wat er nu aan de hand is en had je van tevoren kunnen bedenken.”


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: Zelenski zweert: Oekraïne vecht door tot het einde tegen Rusland

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer