main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
De Nederlander Rob de Wijk, Directeur Centrum voor Strategische Studies.
Sven op 1 - 24 augustus 2022 — 13:22

Rob de Wijk: training Oekraïense militairen niet genoeg om Oekraïne oorlog te laten winnen

De 10.000 Oekraïense militairen die het Verenigd Koninkrijk met hulp van Nederland gaat opleiden zullen niet in staat zijn Rusland uit Oekraïne te verdrijven. Daarvoor zijn het er simpelweg “veel te weinig”, zegt defensiespecialist van het Haagse Centrum voor Strategische Studies Rob de Wijk in het radioprogramma Sven op 1.

Om Oekraïne in staat te stellen grondgebied op Rusland te heroveren zijn “misschien wel 100.000 man” nodig, denkt De Wijk. “Bovendien moet je dan de hele Oekraïense krijgsmacht transformeren van één die is gebaseerd op Russische wapensystemen, naar één die werkt met Westerse wapensystemen. Ook moet je daarvoor de hele organisatie veranderen.”

De krijgsmacht van Oekraïne is nu vooral gericht en getraind op het verdedigen van een stuk land. Om door Rusland bezet gebied te veroveren, is “een geoliede gevechtsmachine nodig, waarmee je een offensief kan uitvoeren”, zegt De Wijk. Daarvoor moet de structuur van de Oekraïense krijgsmacht volledig op de schop. “Het kost normaalgesproken tien tot vijftien jaar om dat voor elkaar te krijgen.”

Patstelling

Op dit moment hebben volgens De Wijk zowel Oekraïne als Rusland niet genoeg manschappen om grote stukken land te her- of veroveren. Het gevolg is dat er veel gebruik wordt gemaakt van langeafstandsraketten. “Daarmee boek je tactische successen, maar geen overwinning. Zowel Rusland als Oekraïne zijn nu niet in staat om strategische successen – het veroveren van land – te halen. Vandaar de patstelling.”

Naast Nederlanders en Britten gaan ook militairen uit Canada, Denemarken, Finland, Nieuw-Zeeland en Zweden helpen bij de training. De Britse regering is nog in gesprek met meer landen om mee te helpen. Vanuit Nederland gaan militairen van de 13 Lichte Brigade naar het Verenigd Koninkrijk. Zij gaan behalve schietvaardigheidstrainingen ook medische zorg en lessen humanitair oorlogsrecht geven.

Special forces

Nederland gaat op verzoek van partnerlanden ook bijdrage aan kleinschalige specialistische opleidingen en trainingen voor Oekraïense militairen buiten Oekraïne. Waar dat precies gaat gebeuren, is niet bekend. De Wijk: “We weten dat er ook in Oekraïne special forces van de Britten en Amerikanen actief zijn. We weten dat ze ook bezig zijn met opleiden van troepen.”

De Wijk sluit niet uit dat ook Nederlandse special forces actief zijn in Oekraïne. “De special forces van Nederland zijn buitengewoon goed. Dat is iets wat binnen de krijgsmacht nog wel goed werkt, na al die bezuinigingen. Ik heb er geen bevestiging van, maar ook geen ontkenning.”

Sancties

De defensiespecialist is kritisch op de Westerse sancties tegen Rusland. Volgens hem zijn die “gedeeltelijk ondoordacht” en heeft de Europese Unie zichzelf “chantabel” gemaakt. “Als je zegt dat je nog een derde gas uit Rusland nodig hebt voor de winter, wat denk je dan dat Poetin gaat doen? Hij zegt: dan krijg je die een derde ook niet. Dat is precies wat er nu aan de hand is en had je van tevoren kunnen bedenken.”


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: Zelenski zweert: Oekraïne vecht door tot het einde tegen Rusland

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Is persvrijheid in Polen wel zo vrij?

Na een wisseling van de macht zou de persvrijheid in Polen niet meer in het gedrang komen, maar de realiteit liegt er niet om. Staat persvrijheid op het spel in Polen?

Tanja Kok is in Polen en gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.56 uur
Geloven ze in Polen nog in onafhankelijke journalistiek? ‘Men vraagt meteen in welk kamp je zit’

Onafhankelijke journalistiek is in Polen allesbehalve vanzelfsprekend. De conservatief-rechtse partij PiS draaide acht jaar lang de hand niet om voor propaganda. Sinds december waait er…

Lees meer

Helaas, terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat…

Lees meer

Oproep Bruins Slot om geleverde wapens ook in Rusland in te zetten

Oekraïne moet met wapens geleverd door het Westen ook doelen in Rusland onder vuur kunnen nemen. Die oproep zal Nederland in de Europese Unie en…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes: ‘Premier moet zo spoedig mogelijk bekend zijn’

De premierskandidaat moet zo snel mogelijk bekend zijn. Daarvoor pleit oud-informateur en oud-minister Johan Remkes (VVD) in Sven op 1. Donderdagochtend kwamen de partijleiders van…

Lees meer

Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt

Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee…

Lees meer

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

“Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging.” Dat laat een woordvoerder van…

Lees meer

Politie vindt 108 opgesloten katten in trailer in Bierum

De politie heeft dinsdagavond 108 katten gevonden die opgesloten zaten in een trailer van 2 bij 4 meter in het Groningse Bierum. Dat bevestigt een…

Lees meer

Ruim 20 procent meer meldingen van oplichting begin dit jaar

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 20 procent meer meldingen en vragen ontvangen over fraude en oplichting….

Lees meer

Pim Fortuyn Prijs voor columnist Natascha van Weezel

Schrijver/columnist Natascha van Weezel is de winnaar van de Pim Fortuyn Prijs 2024. Juryvoorzitter Simon Fortuyn heeft dat woensdag bekendgemaakt in het Haagse perscentrum Nieuwspoort….

Lees meer