main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Onderwijsminister Dennis Wiersma bij een schoolopening.
Goedemorgen Nederland - 22 augustus 2022 — 09:35

Minister Wiersma wil einde maken aan kansenongelijkheid in het onderwijs: ‘Het hangt mij de keel uit’

Minister Dennis Wiersma van Onderwijs wil dat leerlingen later dan nu een keuze kunnen maken of ze vmbo, havo of vwo gaan volgen. In het najaar komt hij met voorstellen om een einde te maken aan de kansenongelijkheid die er nu heerst in het onderwijs, zegt hij in een interview met het AD.

Welk schoolkeuze kinderen maken wordt nu nog bepaald door een eindtoets in groep 8 van de basisschool en het schooladvies. Experts zeggen dat deze vroege selectie leidt tot ongelijke onderwijskansen. “We moeten op heel veel terreinen bereid zijn om verregaande keuzes te maken, ook als het gaat om later selecteren. Wat mij betreft gaan we daarmee aan de slag, maar de vraag is: hoe snel kan dat? Want voor je het weet, zijn we jaren verder”, zegt Wiersma tegen de krant.

De minister zegt verschillende opties om dit te veranderen uit te werken en die in het najaar te presenteren. “Wat als een paal boven water staat: de kansenongelijkheid die we nu zien, hangt mij de keel uit”, aldus de minister.

De Onderwijsraad adviseerde vorig jaar dat er pas na een driejarige brugperiode selectie naar een van de onderwijsvormen van het voortgezet onderwijs zou moeten plaatsvinden. Dit betekent dat het huidige schooladvies en de eindtoets in groep 8 van het basisonderwijs komen te vervallen. De onderwijsminister laat er zich in de krant niet over uit of hij zo’n grote stelselwijziging voor ogen heeft.

Zomervakantie voorbij

Hoe het voorstel van Wiersma eruit komt te zien moet dus nog blijken, maar hoe dan ook is het nieuwe schooljaar voor veel regio’s – Zuid-Holland, grote delen van Gelderland en Utrecht en delen van Flevoland en Noord-Brabant – vandaag weer begonnen. Basisscholen en middelbare scholen openden vandaag weer de deuren voor hun leerlingen.

Het vorige schooljaar begon met allerlei coronamaatregelen. Zo moesten leerlingen en leraren 1,5 meter afstand van elkaar houden en was het verplicht om mondkapjes in gangen en kantines te dragen. Zulke regels gelden nu niet meer. Ook als er een nieuwe golf komt, wil de overheid de scholen zo veel mogelijk open houden.

Over een week begint het nieuwe schooljaar in het noorden. De kinderen in het zuiden starten als laatste, begin september. Volgend jaar heeft de regio midden weer als eerste zomervakantie, dan gevolgd door het zuiden en daarna het noorden.

LEES OOK: Nederland zegt nog geen vaarwel tegen zomer: na regendip weer tropische dagen in zicht

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer

Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer