main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
In de Kantine - 20 augustus 2022 — 20:05

Directeur Greenchoice doet oproep aan kabinet: ‘Hou de btw-verlaging zo’

Een inkomensafhankelijke energiesubsidie. Daar pleit directeur van energiebedrijf Greenchoice Coen de Ruiter voor. Bij WNL In de Kantine doet hij een oproep aan het kabinet. “Hou de btw-verlaging zo en zorg ervoor dat je extra fondsen hebt voor de mensen die in de problemen komen.”

Het kabinet verlaagde dit jaar al de btw op energie van 21- naar 9 procent. Dit geldt tot 31 december 2022. De Ruiter hoopt dat het kabinet doorpakt en de btw-verlaging ook van toepassing laat zijn in 2023. “Het kost de overheid ook niet veel”, zegt de bestuursman. “En richt je op de huishoudens die het echt heel moeilijk hebben. Ga die gericht ondersteunen.”

Energiebedrijven

Er ligt ook een taak weggelegd voor energiebedrijven zelf, erkent ook De Ruiter. “Wij moeten onze klanten een zo goed mogelijk aanbod doen. Wij moeten ervoor zorgen dat de markt blijft lopen.”

De Ruiter vindt het ook zijn verantwoordelijkheid, of de verantwoordelijkheid van energiebedrijven, om mensen aan te sporen minder energie te gebruiken. “We hebben in sommige gemeenten voor minima projecten gestart waarbij mensen eigenaar konden worden van zonnepanelen zonder een eigen dak te hebben of zonder een eigen investering te doen.”

Politiek

Dat mensen financieel in de knel zitten of steeds meer raken vanwege de torenhoge energierekening is een feit. Maar de vraag is of het een reële optie is om een inkomensafhankelijke energiesubsidie in te voeren. “Het geld in Den Haag is langzamerhand op”, zegt politiek verslaggever Laurens Boven. “In ieder geval op de manier waarop de overheid zijn financiën op dit moment organiseert.”

Mocht het toch voorkomen dat mensen de rekening niet kunnen betalen, dan geeft De Ruiter aan dat zijn klanten niet afgesloten worden. Maar “dan zeggen wij het contract op en is het uiteindelijk de netbeheerder die dan mensen afsluit”.

Belastingstelsel

De politiek verslaggever legt twee mogelijkheden voor om toch tot een oplossing te komen. “Of we moeten ons realiseren dat de Staat, waar wij al decennia op vertrouwen als onze beschermer, niet meer werkt.” Met andere worden: de Nederlandse burger kan niet meer door de Staat beschermd worden. “Een andere mogelijkheid is een radicaal ander belastingstelsel.”

Dan is het idee van Boven om de inkomensbelasting flink te verlagen en de belasting op kapitaal en bezit drastisch te verhogen. “Op die manier kun je een soort gelijkheid in het land creëren.”

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Eneco doet oproep aan kabinet: voer inkomensafhankelijke energiesubsidie in

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Wie snel wat kilo’s kwijt wil of spiermassa wil kweken, kan terecht op de zwarte markt waar een levendige handel bestaat in illegale, gevaarlijke afslankpillen en anabolen. Een zeer lucratieve business voor criminelen. Lopen dealers vaak tegen de lamp? En welk risico nemen de gebruikers? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met:

  • Martin Kooijman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • Hoogleraar Sport en Techt Marjan Olfers
  • Onderzoeksjournalist van WNL Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en probeert zelf illegale afslankthee te kopen.

Luister nu naar de podcast!

Elke vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
  • Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
  • Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp

Te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Kabinet onderzoekt ‘Vliegende Brigade’ voor opruimen drugsafval

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) onderzoekt of het mogelijk is een speciale ‘vliegende brigade’ op te richten om boeren en tuinders te helpen bij…

Lees meer

Advocaat: De Mos is totaal niet rijk geworden, dus geen corruptie

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is totaal niet rijk geworden van de contacten met bevriende ondernemers, en dat bewijst dat er geen sprake is…

Lees meer

Hof geeft Volt gelijk: partij mocht Gündoğan uit fractie zetten

Het gerechtshof in Amsterdam geeft Volt in hoger beroep gelijk: de partij mocht Nilüfer Gündoğan wel degelijk uit de Tweede Kamerfractie zetten. Partijleider Laurens Dassen…

Lees meer

OM verdenkt tieners van doodslag in vereniging Haagse snackbarbaas

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de tieners die eerder zijn opgepakt voor het doodsteken van een Haagse snackbareigenaar van doodslag in vereniging en openlijke geweldpleging….

Lees meer

Rode Kruis en Islamitische Stichting Nederland ontvangen ruim 3 miljoen euro aan donaties voor slachtoffers aardbevingen

Op Giro 7244 is in iets meer dan 24 uur meer dan 2 miljoen euro gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en…

Lees meer

EU-experts: Russische nepnieuwscampagne lijkt op aanloop invasie

Rusland heeft, net als in de aanloop naar eerdere grote offensieven, de verspreiding van misleidende informatie over Oekraïne opgevoerd. Die waarneming van EU-deskundigen baart zorgen,…

Lees meer

Erdogan kondigt noodtoestand af, dodental Turkije en Syrië boven de 5000

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een noodtoestand van drie maanden afgekondigd voor de tien provincies die zijn getroffen door de aardbevingen van maandag….

Lees meer

ACM doet onderzoek bij Vattenfall, Eneco en Essent naar administratie prijsplafond

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dinsdag onderzoek gedaan bij energieleveranciers Vattenfall, Eneco en Essent. Tijdens de bezoeken aan de bedrijven wil de toezichthouder…

Lees meer

Renske Leijten: nieuwe toeslagenbelofte regering heel ernstig

De belofte van staatssecretaris Aukje de Vries (VVD) dat voor 90 procent van de slachtoffers van het toeslagenschandaal beoordeeld moet zijn of zij recht hebben…

Lees meer