main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
Goedemorgen Nederland - 18 augustus 2022 — 09:16

Zorgbonden stellen kabinet ultimatum om schadevergoeding personeel met long covid: ‘Ons geduld is op’

Uiterlijk 9 september moet het kabinet toezeggen een schadevergoeding te gaan regelen voor zorgmedewerkers met langdurige Covid. Zo niet, dan stappen vakbonden FNV en CNV naar de rechter, waarschuwt vicevoorzitter Kitty Jong van FNV na een bericht in het AD.

“Ons geduld is meer dan op”, zegt Jong. De vakbond trekt al langere tijd aan de bel. “Nu is het ons menens. Onze zorgmedewerkers werden in de eerste maanden zonder bescherming het veld ingestuurd. De Staat is hier verantwoordelijk voor en wij denken dat de Staat ook juridisch aansprakelijk is.”

Juridische stappen

Deze zomer heeft de FNV een juridische procedure voorbereid. “Alles staat in de aanslag”, aldus Jong. De vakbond hoorde dat de ministerraad op 9 september bij elkaar komt in aanloop naar Prinsjesdag. Dan wordt ook mogelijk een schadevergoeding voor zorgpersoneel besproken. Uiterlijk die dag wil de FNV een belofte van de minister horen.

Zeker zorgmedewerkers die hun baan zijn kwijtgeraakt door langdurige Covid moeten onder de schadevergoeding vallen. “Maar een veel grotere groep heeft last van inkomensverlies, bijvoorbeeld omdat ze minder diensten kunnen oppakken. Eigenlijk moet de vergoeding dus zo ruimhartig als mogelijk is.”

Subsidieregeling

In juni begon de subsidieregeling voor werkgevers met zorgmedewerkers die al twee jaar ziek thuis zitten met langdurige Covid. Daarmee wordt ongeveer de helft van de loonkosten een half jaar langer gedekt door de overheid, in de hoop dat deze mensen in die tijd genoeg opknappen om uiteindelijk hun baan weer op te pakken.

De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) noemde deze regeling in juli onvoldoende. De RVS raadde onder meer een fonds aan “voor erkenning en compensatie van het leed” van het zorgpersoneel dat ziek werd in het begin van de crisis.

‘Ik ben 46 en rij in een scootmobiel’

Een van de zorgmedewerkers die hoopt op een schadevergoeding is ambulanceverpleegkundige Mariska Hoos. Zij heeft al 2,5 jaar lang last van long covid en is inmiddels ontslagen. Zij heeft ook haar huis moeten verkopen. “Ik ben negentien jaar lang ambulanceverpleegkundige geweest. Nu ben ik 46 en rij ik in een scootmobiel. Dat is belachelijk. Maar zo kan ik tenminste nog af en toe naar de stad met mijn 10-jarige dochter om een nieuwe broek te kopen”, vertelt zij tegen de krant.

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier