Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Zorgbonden stellen kabinet ultimatum om schadevergoeding personeel met long covid: ‘Ons geduld is op’

Redactie

Uiterlijk 9 september moet het kabinet toezeggen een schadevergoeding te gaan regelen voor zorgmedewerkers met langdurige Covid. Zo niet, dan stappen vakbonden FNV en CNV naar de rechter, waarschuwt vicevoorzitter Kitty Jong van FNV na een bericht in het AD.

"Ons geduld is meer dan op", zegt Jong. De vakbond trekt al langere tijd aan de bel. "Nu is het ons menens. Onze zorgmedewerkers werden in de eerste maanden zonder bescherming het veld ingestuurd. De Staat is hier verantwoordelijk voor en wij denken dat de Staat ook juridisch aansprakelijk is."

Juridische stappen

Deze zomer heeft de FNV een juridische procedure voorbereid. "Alles staat in de aanslag", aldus Jong. De vakbond hoorde dat de ministerraad op 9 september bij elkaar komt in aanloop naar Prinsjesdag. Dan wordt ook mogelijk een schadevergoeding voor zorgpersoneel besproken. Uiterlijk die dag wil de FNV een belofte van de minister horen.

Zeker zorgmedewerkers die hun baan zijn kwijtgeraakt door langdurige Covid moeten onder de schadevergoeding vallen. "Maar een veel grotere groep heeft last van inkomensverlies, bijvoorbeeld omdat ze minder diensten kunnen oppakken. Eigenlijk moet de vergoeding dus zo ruimhartig als mogelijk is."

Subsidieregeling

In juni begon de subsidieregeling voor werkgevers met zorgmedewerkers die al twee jaar ziek thuis zitten met langdurige Covid. Daarmee wordt ongeveer de helft van de loonkosten een half jaar langer gedekt door de overheid, in de hoop dat deze mensen in die tijd genoeg opknappen om uiteindelijk hun baan weer op te pakken.

De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) noemde deze regeling in juli onvoldoende. De RVS raadde onder meer een fonds aan "voor erkenning en compensatie van het leed" van het zorgpersoneel dat ziek werd in het begin van de crisis.

'Ik ben 46 en rij in een scootmobiel'

Een van de zorgmedewerkers die hoopt op een schadevergoeding is ambulanceverpleegkundige Mariska Hoos. Zij heeft al 2,5 jaar lang last van long covid en is inmiddels ontslagen. Zij heeft ook haar huis moeten verkopen. "Ik ben negentien jaar lang ambulanceverpleegkundige geweest. Nu ben ik 46 en rij ik in een scootmobiel. Dat is belachelijk. Maar zo kan ik tenminste nog af en toe naar de stad met mijn 10-jarige dochter om een nieuwe broek te kopen", vertelt zij tegen de krant.

LEES OOK: Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau