main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. President van Rusland Vladimir Poetin (L) en Chinese president Xi Jinping.
Goedemorgen Nederland - 18 augustus 2022 — 09:45

China houdt banden met Rusland warm: troepen doen mee aan militaire oefeningen

Chinese troepen doen eind deze maand mee aan een militaire oefening in Rusland. Het Chinese ministerie van Defensie schrijft woensdag in een verklaring dat het zo de banden met Moskou wil aanhalen. Aan de meerdaagse zogenoemde Vostok-oefening doen ook onder meer de landen Belarus, India en Mongolië mee.

Moskou heeft laten weten dat de legeroefening, die voor het laatst in 2018 in het Verre Oosten aan de grens met China werd gehouden, van 30 augustus tot 5 september plaatsvindt. In een verklaring schrijft het Chinese leger mee te doen “om de militaire samenwerking tussen de deelnemende landen te verbeteren”.

‘Reageren op veiligheidsdreigingen’

De oefening moet het vermogen versterken “om op verschillende veiligheidsdreigingen te reageren”, schrijft China. De “huidige internationale en regionale situatie” heeft niets te maken met de deelname van het Chinese leger aan de oefening, benadrukt Beijing.

Het is de tweede keer dit jaar dat Chinese en Russische soldaten samen oefenen. De laatste keer was eind mei, op het moment dat de Amerikaanse president Joe Biden de Japanse hoofdstad Tokio bezocht. De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, zegt dat de Verenigde Staten “niets zoeken” achter de gezamenlijke oefening. Wel stelt Price dat “een nauwe relatie tussen China en Rusland de wereldwijde veiligheid ondermijnt”.

Taiwan

Twee weken geleden vuurde China ballistische raketten richting Taiwan. Zo’n elf raketten zouden zijn neergekomen in de wateren ten noordoosten en zuidwesten van het eiland. China gaf toe de raketten te hebben afgevuurd, maar dat het zou gaan om een militaire oefening.

De spanningen tussen China en Taiwan lopen de laatste tijden flink op. Zeker na het bezoek van de Amerikaanse politicus Nancy Pelosi aan Taiwan eerder deze maand. Ook al is het de ambitie van Chinese president Xi Jinping om Taiwan aan zijn land toe te voegen, is een oorlog vooralsnog uitgesloten. Dat vertelde directeur politieke zaken bij The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) Han ten Broeke recent nog bij Op1. Mocht een oorlog of een conflict wel uitbreken, “dan is dat voor de economie een volgende klap”.

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: China bevestigt afvuren ballistische raketten nabij Taiwan: ‘Militaire oefening’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier