main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 18 augustus 2022 — 13:10

Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma goed voorbereid op boerenprotesten tijdens Vuelta: ‘Alles gaat in goed overleg’

De Vuelta gaat vrijdag met een tijdrit door hartje Utrecht van start. Met de aanvang van de Vuelta is Utrecht de eerste stad die de start van alle drie grote wielerrondes heeft mogen hosten. “Daar zijn wij heel erg trots op”, zegt burgemeester Sharon Dijksma, die goed voorbereid is op de aangekondigde boerenprotesten tijdens de Vuelta.

Dijksma is als burgemeester van de stad, maar ook als gastvrouw van de Vuelta, verantwoordelijk voor het veiligheidsaspect. Daar heeft zij zich de afgelopen maanden het meeste op geconcentreerd. Maar hoe gaat zij alles in goede banen leiden als er een tekort aan politiepersoneel is en met de aangekondigde boerenprotesten? “Wij zijn voorbereid op alle scenario’s”, vertelt zij bij Sven op 1: Zomereditie op NPO Radio 1.

Boerenprotesten

De boerenorganisaties hebben aangegeven te gaan demonstreren tijdens de Vuelta en dat is volgens Dijksma “hun goed recht”.

Alles is ook in goed overleg gegaan, vertelt Dijksma, die samen met de boeren en de Vuelta-organisatie om tafel heeft gezeten. De boeren hebben aangegeven graag hun stem laten horen en vertellen het parcours met rust te laten. “Daar ben ik heel blij mee. Want dat is ook een belangrijk signaal.” Volgens Dijksma is het ook essentieel dat de boeren zich aan hun woord houden. “Ook voor hun draagvlak.”

Economische impuls

Steden strijden vaak met elkaar om de start van een grote te organiseren. Utrecht kreeg het voor elkaar de Ronde van Spanje binnen te hengelen en daarvoor betaalde het een slordige 2,4 miljoen euro.

Naar verwachting trekt het evenement duizenden mensen naar de stad. “Het is belangrijk om je stad internationaal op de kaart te zetten en een mooi cadeau voor alle inwoners van Utrecht en Nederland. Want zij kunnen gratis en voor niets genieten van een spektakel dat zijn weerga niet kent.”

Of Utrecht die investering ook weer terugverdient verwacht Dijksma van niet. Omdat degene die in de buidel tast niet zal profiteren van de vele toeschouwers in de stad. “De winkeliers, de horeca, de hotels. Zij verdienen aan de komst van deze mensen”, zegt Dijksma, die het om die reden ook een goede economische impuls vindt voor haar stad.

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Boeren willen demonstreren tijdens Ronde van Spanje: ‘Aandacht is ons veel waard’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier