main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 18 augustus 2022 — 13:10

Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma goed voorbereid op boerenprotesten tijdens Vuelta: ‘Alles gaat in goed overleg’

De Vuelta gaat vrijdag met een tijdrit door hartje Utrecht van start. Met de aanvang van de Vuelta is Utrecht de eerste stad die de start van alle drie grote wielerrondes heeft mogen hosten. “Daar zijn wij heel erg trots op”, zegt burgemeester Sharon Dijksma, die goed voorbereid is op de aangekondigde boerenprotesten tijdens de Vuelta.

Dijksma is als burgemeester van de stad, maar ook als gastvrouw van de Vuelta, verantwoordelijk voor het veiligheidsaspect. Daar heeft zij zich de afgelopen maanden het meeste op geconcentreerd. Maar hoe gaat zij alles in goede banen leiden als er een tekort aan politiepersoneel is en met de aangekondigde boerenprotesten? “Wij zijn voorbereid op alle scenario’s”, vertelt zij bij Sven op 1: Zomereditie op NPO Radio 1.

Boerenprotesten

De boerenorganisaties hebben aangegeven te gaan demonstreren tijdens de Vuelta en dat is volgens Dijksma “hun goed recht”.

Alles is ook in goed overleg gegaan, vertelt Dijksma, die samen met de boeren en de Vuelta-organisatie om tafel heeft gezeten. De boeren hebben aangegeven graag hun stem laten horen en vertellen het parcours met rust te laten. “Daar ben ik heel blij mee. Want dat is ook een belangrijk signaal.” Volgens Dijksma is het ook essentieel dat de boeren zich aan hun woord houden. “Ook voor hun draagvlak.”

Economische impuls

Steden strijden vaak met elkaar om de start van een grote te organiseren. Utrecht kreeg het voor elkaar de Ronde van Spanje binnen te hengelen en daarvoor betaalde het een slordige 2,4 miljoen euro.

Naar verwachting trekt het evenement duizenden mensen naar de stad. “Het is belangrijk om je stad internationaal op de kaart te zetten en een mooi cadeau voor alle inwoners van Utrecht en Nederland. Want zij kunnen gratis en voor niets genieten van een spektakel dat zijn weerga niet kent.”

Of Utrecht die investering ook weer terugverdient verwacht Dijksma van niet. Omdat degene die in de buidel tast niet zal profiteren van de vele toeschouwers in de stad. “De winkeliers, de horeca, de hotels. Zij verdienen aan de komst van deze mensen”, zegt Dijksma, die het om die reden ook een goede economische impuls vindt voor haar stad.

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Boeren willen demonstreren tijdens Ronde van Spanje: ‘Aandacht is ons veel waard’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
  • Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
  • Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Dodental aardbeving naar 1500 in Turkije

Het dodental als gevolg van de aardbeving in Turkije is opgelopen naar bijna 1500, meldt de Turkse rampendienst AFAD. De voorzitter van AFAD zegt dat…

Lees meer

Terechte zorgen bij bedrijven over wet op verantwoord ondernemen: ‘Regel het in Brussel’

De klachten van het bedrijfsleven over de nieuwe wet op Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zijn terecht. Dat zegt journalist van Het Financieele Dagblad (FD) Jean…

Lees meer

Rode Kruis opent Giro 7244 voor slachtoffers Turkije en Syrië

Het Rode Kruis begint een inzamelingsactie voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Daartoe is Giro 7244 geopend, meldt de hulporganisatie. Het…

Lees meer

China-expert Jonathan Holslag vreest oorlog VS en China: eerder op korte dan langere termijn

Volgens politicoloog Jonathan Holslag bereidt China zich voor op een aanvaring met Amerika. China is haar kernarsenaal aan het uitbreiden met langeafstandsraketten. “Chinese president Xi…

Lees meer

Duizenden euro’s uitgeven aan babygadgets? ‘Millennials raken hun ouderlijke intuïtie kwijt’

De lat voor kersverse moeders ligt behoorlijk hoog. Ze moeten fit zijn voor de baby, cursussen volgen om hen goed voor te bereiden op de…

Lees meer