main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 augustus 2022 — 09:47

Grote groep ouderen heeft serieuze financiële zorgen door inflatie

Een op de acht ouderen in Nederland komt door de hoge inflatie nauwelijks rond. Ook past een kwart van de senioren de uitgaven aan, meldt Het Parool op basis van onderzoek van ouderenorganisatie KBO-PCOB.

“Bijna een kwart van de senioren heeft nu al moeite met rondkomen. En dat zijn niet alleen ouderen met alleen AOW of een klein aanvullend pensioen,” zegt Ingrid Rep, directeur van KBO-PCOB, tegen de krant. Ze is “geschrokken” van de uitkomsten van het onderzoek.

Volgens Rep zijn de problemen het grootst onder ouderen zonder een spaarpotje, een groep van zo’n 500.000 mensen. “Daarvan moet ruim de helft nu al bezuinigen op de dagelijkse boodschappen. Een deel van de mensen slaat nu al warme maaltijden over, of mijdt zorg.”

Ze waarschuwt dat voor deze senioren onverwachte uitgaven soms al zorgen voor financiële problemen. “Steeds meer ouderen komen in geldnood. Vergeet niet dat de koopkracht al jaren achteruit is gegaan, omdat de pensioenen niet geïndexeerd werden.”

Gezondheid

Ze benadrukt dat ouderen geen mogelijkheid hebben om zelf iets aan hun financiële situatie te veranderen, anders dan te bezuinigen. “Ze zijn bang dat ze hun hand moeten ophouden bij hun kinderen”, aldus Rep. Volgens de onderzoekers heeft de ‘stille armoede’ negatieve invloed op de gezondheid van ouderen.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: Minister Van Gennip: ook ouderen die willen inzetten in strijd tegen personeelstekorten

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer