main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
Goedemorgen Nederland - 16 augustus 2022 — 09:50

Opgevoerde e-bikes vormen gevaar op de weg: ‘Het zijn net racemonsters’

Veilig Verkeer Nederland (VVN) wil een onmiddellijk verbod op de verkoop van setjes die een elektrische fiets sneller laten rijden. Dat schrijft De Telegraaf.

Op dit moment is het in Nederland wettelijk toegestaan om via internet en fietshandelaren opvoerpakketjes te verkopen. “Bizar, want als je ze op de elektrische fiets installeert ben je gewoon een racemonster”, meent VVN-zegsman Rob Stomphorst. “Een e-biker haalt soms snelheden ver boven de 50 km/u, terwijl ze maar 24 km/u mogen. Dat levert levensgevaarlijke situaties op.”

Ook de Fietsersbond kijkt met argusogen naar die ontwikkeling en ziet graag dat de verkoop wordt stopgezet. “Voor de veiligheid van de fietser zelf en zijn medeweggebruikers, die niet zien dat een rijwiel met zo’n hoge snelheid rijdt. Bovendien moet iemand die zijn e-bike opvoert, zich ervan bewust zijn dat bij een ongeval de schade niet vergoed wordt”, aldus een woordvoerder. “Ook vervalt de garantie op je fiets als er aan geknutseld is.”

Politieoptreden

De politie zegt niet actief op te treden tegen eigenaren van de opgevoerde e-bikes. De politie geeft, in geval van een ongeluk, ernaar te kijken of de e-bike is opgevoerd. De politie erkent weliswaar dat de opvoersetjes voor extra gevaarlijke verkeerssituaties kunnen zorgen, maar dat “het niet aan de politie is om te bepalen wat wel of niet mag worden verkocht”, zegt Paul Broer van de Nationale Politie tegen de krant. Een verbod op opgevoerde e-bikes moet daarnaast ook handhaafbaar zijn.

Voor te hard rijden op een gewone fiets kan de politie geen bon uitschrijven, maar wel als een bestuurder het overige verkeer met zijn snelheid in gevaar brengt. Via die weg opgevoerde e-bikes aan banden leggen kan dus lastig worden. “En er bestaat ook geen rollerbank voor e-bikes zoals voor bromfietsen”, geeft Broer aan. “Maar af en toe wordt een lasergun ingezet.”

Het CDA heeft recent een motie aangenomen waarin staat vermeldt dat e-bikes niet mogen worden opgevoerd en dat de maximum snelheid van 25 kilometer per uur niet mag worden overschreden. Stomphorst is blij met de aangenomen motie, maar is “benieuwd of er uitvoering aan wordt gegeven”.

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Fietspaaltjes vormen gevaar op de weg: ‘Merendeel overbodig en onveilig’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier