main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 16 augustus 2022 — 12:51

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers. FNV-voorzitter Tuur Elzinga boekt daar echter nog geen successen. Zo kondigde hij eerder al mogelijke stakingen aan: ‘De kans op een hete herfst wordt steeds groter.’

“Er zijn steeds meer plekken waar werkgevers en werknemers tegenover elkaar staan. We hadden als inzet al een prijscompensatie plus een vast bedrag van honderd euro. Dat hebben we op de meeste plekken nog niet gekregen”, aldus de vakbondsbestuurder in Sven op1 op NPO Radio 1.

Recessie

Volgens Elzinga is een recessie aanstaande als werkgevers de lonen niet gaan verhogen: “Juist in de huidige tijd is het belangrijk om het werknemers naar de zin te maken, om ze te behouden. Geld is niet schaars, mensen zijn schaars. Investeer maximaal in je mensen, want geld is er genoeg.” Hij vindt daarom dat de lonen mee moeten stijgen met de inflatie: “Het zijn hoge bedragen maar anders gaan mensen erop achteruit.”

Werkgevers zien zulke flinke loonsverhogingen echter niet zitten. Zo vreest winkeliersbranchevereniging INretail voor een leegloop van winkels, maar dat is volgens Elzinga niet nodig. Hij snapt dat bedrijven zich zorgen maken, maar de situatie valt voor hen nu nog reuze mee, legt hij uit: “Werkgevers beginnen al te piepen terwijl het nog goed gaat. Het aantal faillissementen is historisch laag, terwijl gezinnen nu in toenemende mate in de problemen raken.”

Volgens Elzinga zit er heel veel marge bij grote bedrijven, hij noemt als voorbeeld supermarkten: “Zij hebben afgelopen jaren tijdens de coronacrisis ook al heel veel geprofiteerd.” De vakbondsvoorzitter vindt dat het geld bij dergelijke bedrijven gehaald moet worden.

LEES OOK: Veiligheidsregio’s kunnen vraag kabinet bijna niet aan: te weinig plek voor asielzoekers

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier