Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Vrachtwagenchauffeurs negeren vaak hoogtemelding tunnels, veel files tot gevolg

Vrachtwagenchauffeurs blijken hardleers en blijven massaal de hoogtemeldingen negeren voor tunnels. Ook de eerste zes maanden van 2022 moesten de slagbomen voor de belangrijkste verkeersaders weer honderden keren naar beneden omdat er te hoog beladen trucks doorheen wilden rijden.

Dat blijkt uit cijfers die Rijkswaterstaat (RWS) voor De Telegraaf verzamelde over de periode januari tot en met 30 juni. Bij vier van de twaalf tunnels werden er meer overtredingen geconstateerd dan in dezelfde periode van 2021. Dat ondanks waarschuwingen en campagnes van de wegbeheerder en hoge boetes van boven de 1000 euro door de politie.

Waarschuwing

"De stremmingen voor de tunnels worden voornamelijk veroorzaakt door vrachtwagens of trucks die te hoog beladen zijn. Vier meter laadhoogte is de wettelijke norm, die in heel Europa geldt", zegt RWS-woordvoerder Stefanie Overdijk tegen de krant.

Rijkswaterstaat waarschuwt chauffeurs voordat zij een tunnel in rijden, door honderden meters ervoor hoogtedetecties te gebruiken. Op die manier kunnen chauffeurs nog snel van route wisselen. Dit hulpmiddel lijkt echter over het hoofd gezien te worden. Volgens Overdijk dient die hoogtedetectie niet alleen ter bescherming van de tunnel, maar ook voor de verkeersveiligheid. Een te hoge vrachtwagen kan namelijk veel schade veroorzaken.

Files

De files ontstaan als volgt. De hoogtedetectie treedt in werking zodra er een te hoge vrachtwagen wordt gespot. In dat geval moet het verkeer tijdelijk worden stilgezet, aangezien de vrachtwagen die voor de tunnel staat verplaatst moet worden. Dit zorgt dus voor veel oponthoud. "Vee te veel", zegt woordvoerder Transport en Logistiek Nederland Hans van den Berg tegen De Telegraaf, die de indruk heeft dat bij een aantal tunnels de afstelhoogte van het detectiesysteem te laag is afgesteld.

Dat heeft een groot aantal overbodige hoogtemeldingen tot gevolg en daarmee ook verkeersopstoppingen en files. "En daar is niemand bij gebaat", meent Van den Berg.

Drechttunnel

De Drechttunnel (A16 tussen Zwijndrecht en Dordrecht) heeft de twijfelachtige eer om de meeste keren dicht te moeten. Daar moesten de slagbomen voor de tunnelbuizen 1185 keer naar beneden. Fors meer dan in 2021, toen dat ’slechts’ 797 keer hoefde te gebeuren. Ook de Benelux-, Swalmen- en Wijkertunnel moesten vaker gesloten worden dan een jaar eerder.

LEES OOK: Drukte op Europese vakantieroutes door vertrekkers en terugkomers


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau