main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
15 augustus 2022 — 16:44

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet zeggen. “Als ze opnieuw opgehangen worden, moeten we weer terugkomen.” Ook gemeenten erkennen dit.

Rijkswaterstaat haalt de vlaggen vanwege de veiligheid weg langs de rijkswegen en een aantal N-wegen. Ook verschillende gemeenten en provincies verwijderen omgekeerde vlaggen, maar ook daar worden ze soms weer teruggehangen. Zo zegt een woordvoerder van de gemeente Oldebroek dat meerdere vlaggen na het weghalen weer opnieuw opgehangen werden. Ze zijn inmiddels nogmaals verwijderd.

Gemeente De Ronde Venen in Utrecht laat maandag weten per 22 augustus vlaggen te gaan weghalen die aan gemeentelijke eigendommen hangen. Tot die tijd kunnen inwoners ze zelf weghalen, zo luidt de oproep. Gemeentelijke eigendommen zijn bijvoorbeeld lantaarnpalen of stoplichten.

Verkeersveiligheid

Provincie Gelderland heeft niet gemerkt dat weggehaalde vlaggen daarna weer opgehangen worden. “Maar we halen ze ook niet overal rücksichtslos weg”, zegt een woordvoerster. De provincie haalt de vlaggen alleen weg als ze een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid, schade aan bomen toebrengen of “naar bevind van zaken, bijvoorbeeld als een gemeente een verzoek doet”. “We zien de vlaggen als een demonstratieve uiting en gaan er met enige coulance mee om.”

Ook in Castricum, Heiloo en Uitgeest zijn de afgelopen dagen vlaggen van gemeentelijke eigendommen verwijderd. Tot dusver werden er nog geen vlaggen teruggehangen, aldus een woordvoerster die spreekt namens een aantal gemeenten. In Bergen werden afgelopen weekend pas vlaggen gesignaleerd, zegt dezelfde woordvoerster. Die zijn maandag weggehaald.

Aanstoot

De gemeente Meppel kondigde eerder al aan vlaggen te verwijderen die aan gemeentelijke eigendommen hangen. “De vlaggen en linten worden weggehaald omdat we steeds meer signalen ontvangen dat inwoners van de gemeente Meppel er aanstoot aan nemen”, aldus de gemeente destijds. Een woordvoerder laat maandag weten dat de mensen die de vlaggen ophangen zich kunnen melden bij de gemeente. Dan worden afspraken gemaakt over het eventueel terughangen van de vlaggen.

Gemeenten kunnen geen vlaggen verwijderen die aan bijvoorbeeld woonhuizen hangen. “Daar hebben wij niets mee te maken”, vat de woordvoerder van de gemeente Meppel het samen.

LEES OOK: Nederland herdenkt einde van WOII en de Japanse bezetting, veteranen ‘neutraal’ over boerenvlaggen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier