Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Nederland herdenkt einde van WOII en de Japanse bezetting, veteranen ‘neutraal’ over boerenvlaggen

Redactie

In Den Haag wordt bij het Indisch Monument stilgestaan bij de Japanse capitulatie in 1945 en het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. Voor het eerst vindt de herdenking van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië 's avonds plaats, om meer televisiekijkers te trekken.

De herdenking is na twee coronajaren weer voor iedereen vrij toegankelijk. De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, die zondag al een krans hebben gelegd bij de Indische plaquette in het Tweede Kamergebouw, zijn maandag aanwezig, net als onder anderen minister-president Mark Rutte.

Hoofdspreker

Beau Schneider, zoon van de dit jaar overleden acteur Eric Schneider, is dit jaar de hoofdspreker bij de Nationale Herdenking. Eric Schneider werd geboren in Nederlands-Indië en was zeven jaar toen de Japanners Java binnenvielen. Hij bracht de oorlog door in interneringskampen, terwijl zijn vader aan de beruchte Birma-spoorlijn moest werken. Schneider was in 1988 de eerste spreker toen het Indisch Monument werd onthuld en in 2015 sprak hij opnieuw bij de herdenking, toen met zijn zoon Beau.

Dat Beau, zelf ook acteur, nu zonder zijn vader mag spreken vindt hij een eer. "Voor mij wordt dit een bijzonder afscheid van Eric." Hij wil het persoonlijke verhaal van zijn vader en opa vertellen en hoe dat doorwerkt in zijn eigen leven. Beau ziet zichzelf niet als slachtoffer, maar wil graag meeleven met mensen die dat wel waren. Hij wil graag het belang van herdenken duidelijk maken aan jonge mensen. "We weten dat een oorlog nooit de moeite waard is. Hoeveel pijn, verdriet en ellende dat met zich meebrengt. Hoeveel een oorlog kapotmaakt. Toch lijken we er niet van te leren."

'Neutraal tegen boerenprotesten'

Nederlandse veteranenorganisaties staan neutraal tegenover de boerenprotesten en het ophangen van omgekeerde vlaggen. Zij hopen de Indiëherdenking maandag op een normale manier te kunnen bijwonen en verwachten dan ook geen problemen. Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl.

Het Nederlands Veteraneninstituut (NLVi) houdt zich afzijdig van de boerenprotesten en verwijst naar het demonstratierecht. "We leven in een vrij land", zegt een woordvoerder tegen NU.nl. De vlaggen mogen wat het NLVi betreft blijven hangen. Het Veteranen Platform en het Veteranenloket sluiten zich hierbij aan.

LEES OOK: Sprekers bij Indië-herdenking in Kamer: ‘Herdenken blijft nodig’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau