Nederland komt vakmensen tekort: ‘Door de werkdruk is het niet meer aantrekkelijk’
Veel klussen, weinig vakmensen. Dat is een probleem waar Nederland momenteel mee te maken heeft. De technieksector komt handen en voeten tekort. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er zo'n 451 duizend vacatures zijn. Naar schatting zijn 100 duizend daarvan uit de techniek- en bouwsector. Ofwel: een enorme krapte op de arbeidsmarkt.
Dat blijkt ook wel uit de overvolle agenda van Alberto 'Schilder' en elektricien Marco Kraats. "Het is echt ontzettend druk en mensen hebben het nodig", reageert Alberto bij Op1. "Ik werk nu drie dagen per week als elektricien, maar ik zou er makkelijk zes van kunnen maken", vertelt Kraats, die zijn weekenden doorbrengt als feestzanger.
Minder inschrijvingen mbo-opleidingen
Hoewel Kraats en Alberto van hun werk houden, zien ook zij dat er steeds minder inschrijvingen zijn voor een mbo-opleiding. "Ik denk dat de jongeren wel willen, maar het is tegenwoordig niet meer aantrekkelijk. De werkdruk is ontzettend hoog. Alles moet snel, snel snel en door naar het volgende traject", deelt Alberto zijn ervaring.
Het is niet alleen de werkdruk, ook het imago rond vakmensen speelt mee in het feit dat jongeren liever geen mbo-opleiding volgen. "Ook rond schilders is zo'n beeld ontstaan. Vieze broek, vieze handen. Wij worden soms ook maar 'schildertje' genoemd. Er komt veel meer bij kijken, maar men ziet alleen maar dit", aldus Alberto, die middels zijn schildervlogs hoopt een ander beeld te creëren van zijn vak.
Tekst gaat verder onder tweet
Zonder vakmensen valt Nederland stil. Schilder @AlbertoSchilder en elektricien @Marcokraats houden van hun werk. “Ik denk dat de jongeren het wel willen, maar het is niet meer aantrekkelijk. De werkdruk is gewoon enorm hoog.” #Op1 pic.twitter.com/l0JRGUTX3f
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) August 12, 2022
Statusprobleem
VVD'er Zohair El Yassini maakt zich onder meer in de Tweede Kamer hard voor de vakmensen. Hij probeert onder andere het statusprobleem dat aan een mbo-opleiding hangt te verbeteren. "Die zogenaamde stropdasbaan gaat je niet meteen succes brengen op het moment als je gaat starten", reageert de politicus.
El Yassini wijst naar de onderwijsministers. Zij zouden meer lef moeten tonen om minder in te zetten op opleidingen waar een kans op een baan na afstuderen gering is. "Door bijvoorbeeld de bekostiging af te snijden", doelt El Yassini op de administratieve opleidingen in het mbo. "Maar het is wel gevaarlijk als je politici laat bepalen welke opleidingen wel en niet geschrapt moeten worden."
Salariëring
Dan is er ook nog het punt salaris. Hoewel een goede vakman een aardig zakcentje verdient, zou El Yassini graag zien dat er op een andere manier gekeken wordt naar hoe hoog iemands loon is. "Wat wij in Nederland op de arbeidsmarkt nog steeds doen is dat wij kijken naar opleidingsniveau. Op basis daarvan bepalen wij het salaris. Dat vind ik echt van de zotte", aldus het Kamerlid.
El Yassini kijkt liever naar de waarde van de persoon binnen de samenleving. "En hoeveel schaarste er is van de mensen die wij nodig hebben."