main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
Goedemorgen Nederland - 11 augustus 2022 — 11:10

Afvaldumper tijdens boerenprotest veroordeeld tot 72 uur werkstraf

Een 42-jarige man uit de gemeente Oost-Gelre is veroordeeld tot 72 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van een week voor zijn aandeel in het dumpen van afval op een afrit van de A18 bij Varsseveld. Dat gebeurde tijdens een boerenprotest eind vorige maand.

De varkenshouder uit het Achterhoekse dorpje Mariënvelde werd op 28 juli op heterdaad betrapt en zat vier dagen in voorarrest. Hij stond terecht omdat hij samen met anderen de af- en oprit naar de snelweg A18 heeft versperd, wat voor een gevaarlijke situatie zorgde. Daarnaast stond hij terecht voor het dumpen van afvalstoffen. Volgens de officier van justitie ging het om zaagsel, mest en stro. “Demonstreren is een grondrecht. En het is begrijpelijk dat de stikstofplannen veel emotie oproepen. Maar je overtreedt een grens als je gevaarlijke situaties creëert”, aldus de officier. Hij eiste een werkstraf van 100 uur en een celstraf van twee weken voorwaardelijk.

Onverantwoordelijk en strafbaar gedrag

De Arnhemse politierechter sprak van onverantwoordelijk en strafbaar gedrag en ernstige strafbare feiten. “Je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren als iemand op zo’n berg afval rijdt. En dit soort acties hebben tot grote maatschappelijke onrust geleid”, aldus de rechter. Hij veroordeelde de varkenshouder ook tot het betalen van 3600 euro aan opruimkosten.

De man heeft bekend dat hij stro heeft gestort, met een trekker zonder kenteken. Met wie hij actievoerde wilde hij niet zeggen. De actie was een initiatief van een samenwerkingsverband van boeren in de Achterhoek. “Ik sta niet achter de actie, maar vond wel dat ik iets moest doen”, vertelde de varkenshouder aan de rechter. “Ik had een machteloos gevoel. Ik voel me bedreigd door wat er gaat gebeuren en maak me zorgen over de toekomst van mijn bedrijf en gezin. Ik heb de gevolgen voor iedereen onderschat. Daar heb ik spijt van.”

Protest tegen stikstofplannen

Boeren protesteren al tijden tegen de stikstofplannen van het kabinet. De afgelopen weken is meerdere keren op diverse snelwegen afval gedumpt of zijn hooibalen in brand gestoken. Meerdere personen zijn de afgelopen tijd opgepakt. In de rechtbank Zwolle dient vrijdag een zaak tegen vijf mannen die verdacht worden van het gooien van bierflesjes richting de politie. Dat gebeurde in Zwolle tijdens een boerenprotest op 4 juli bij het distributiecentrum van Albert Heijn.

Komende donderdag staat er een tweede verdachte, een 40-jarige man uit Oost-Gelre, bij de rechtbank Gelderland terecht voor het dumpen van afval bij Varsseveld.

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Voorzitter Veiligheidsberaad Bruls haalt uit naar protesterende boeren: ‘Dit zijn extremisten’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer

Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer