Oorlog tussen China en Taiwan is wereldwijd ‘een volgende klap voor de economie’
Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten, is weer terug in de VS na een kort bezoek aan Taiwan. Heeft het geholpen of zijn de spanningen met China verergerd?
Volgens buitenlanddeskundige bij HCSS Han ten Broeke heeft Pelosi met haar bezoek de VS, Taiwan of president Joe Biden niet extra in de problemen gebracht. "Zowel Xi (Chinese president, red.) en Biden hebben allebei al gezegd dat zij militair zouden ingrijpen als het om Taiwan gaat", zegt hij bij Op1 op NPO 1.
Uit perspectief van Xi is het om Taiwan aan China toe te voegen en vanuit het oogpunt van Biden om Taiwan tegen de Chinezen te verdedigen. "Zover is nog nooit een president gegaan", gaat Ten Broeke verder, die het voorlopig uitsluit dat China Taiwan gaat aanvallen. "Maar het past wel in de ambities van Xi, dat dit meegewogen wordt."
Tekst gaat verder onder tweet
Volgens @HanTenBroeke is het voorlopig uitgesloten dat China Taiwan aan gaat vallen. "Maar, een maritieme blokkade is wel de volgende klap voor de economie. Een groot deel van de slimme chips die we gebruiken komen uit Taiwan. Dat kan de wereld zich niet permitteren.” #Op1 pic.twitter.com/HdDjBHEDND
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) August 9, 2022
Wat zijn dan de gevolgen wereldwijd, mocht Xi wel overgaan tot een aanval op Taiwan? "Een maritieme blokkade is voor de economie een volgende klap", zegt Ten Broeke. Na de inflatie, grotendeels veroorzaakt door stijgende energieprijzen en de nasleep van de coronacrisis. En als daar een crisis uit Taiwan bovenop komt, "dat kan de wereld zich niet permitteren", aldus Ten Broeke. Dat heeft ermee te maken dat het leeuwendeel van de slimme chips die men gebruikt in de wereld, afkomstig is uit Taiwan. "92 procent komt uit Taiwan."
LEES OOK: Pelosi haalt na Taiwan-reis uit naar Chinese president Xi: ‘Een bange pestkop’