Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Ministerie geeft toe dat nieuwe coronawet ‘haastklus’ was

Redactie

Het kabinet heeft minder tijd kunnen nemen dan het eigenlijk wilde voor het opstellen van de nieuwe permanente coronawet. Dat erkent een woordvoerder van zorgminister Ernst Kuipers naar aanleiding van een bericht in Trouw. "Wij hadden liever meer tijd gehad, maar dit is de consequentie van het wegstemmen van de tijdelijke wet door de Eerste Kamer."

Via de krant klagen gemeenten dat de wet een "haastklus" is geworden waar zij onvoldoende bij zijn betrokken. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) en het Veiligheidsberaad hadden graag willen meepraten over de wet omdat zij in de eerste plaats belast zullen zijn met de handhaving. Zij zetten die kritiek overigens eind juni al op papier toen het wetsvoorstel voorlag ter consultatie.

De permanente coronawet had haast omdat de Eerste Kamer in mei geen verlenging meer toestond van de tijdelijke wet die tot dan toe de wettelijke basis vormde voor maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Het kabinet houdt er rekening mee dat het virus dit najaar weer oplaait en dat dan opnieuw moet worden ingegrepen.

Kritiek

Ook inhoudelijk hebben de gemeenten kritiek op het voorstel. "Dit belangrijke wetsvoorstel is een haastklus geworden. Het bevatte allerlei slordigheden en is vlak voor de zomervakantie nog even ter consultatie opgestuurd. Wij vinden: als je het doet, doe het dan goed," zegt bestuurlijk adviseur Joost Keemink-Haane van het Genootschap van Burgemeesters tegen Trouw.

VNG, NGB en het Veiligheidsberaad vragen zich onder meer af of zo'n ingrijpende stelselwijziging wel nodig en wenselijk is voor de aanpak van een tijdelijk probleem. Ook vragen zij om een duidelijker onderbouwing van de verdeling van verantwoordelijkheden en bevoegdheden.

Het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) is misschien wel de grootste criticaster van het wetsvoorstel. Het ATR adviseert derhalve om de nieuwe coronawet niet in te dienen, omdat het nog onduidelijk is welke aanpak, bestrijding en maatregelen hebben gewerkt om de pandemie de kop in te drukken.

In het voorstel dat uiteindelijk ter advisering naar de Raad van State is gestuurd, gaat het kabinet in op veel van de kritiek die in de consultatieronde naar voren is gekomen. Het stelt daarbij dat de gemeenten "in beginsel de ingezette lijn steunen, waarbij zij wel op onderdelen verduidelijking en aanscherping nodig achten".

LEES OOK: Eerste Kamer verwerpt verlenging tijdelijke coronawet


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau