Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Droogte houdt aan: wat zijn daar de gevolgen van?

Redactie

De temperaturen stijgen in Nederland deze week tot wel 30 graden. Dat leidt tot droogte en watertekort, vooral in Limburg, Zeeland en de Achterhoek. Wat daarbij extreem is, volgens weerpresentatrice Amara Onwuka, is dat het al jaar op jaar erg droog is. "En met meerjarige droogte krijgt de natuur een knauw."

Er is nog "geen crisis", zegt deltacommissaris Peter Glas. Maar we moeten ons land beter gaan inrichten op hitte en droogte, zowel met betrekking tot landgebruik als waterbeheer. Zo stelt hij voor om meer organisch materiaal in de grond te gebruiken tijdens de akkerbouw, waardoor de grond meer als een spons kan fungeren. Zand laat immers direct regen door, maar plantaardig materiaal houdt water beter vast. "Dat noem je koolstofboeren, zegt akkerbouwer Hendrik Jan Ten Cate.

Tekst gaat door onder tweet.

Andere gewassen

Ook Ten Cate is ervan overtuigd dat we in de Nederlandse akkerbouw "mee moeten bewegen met het klimaat". "We zullen moeten kijken naar andere gewassen; zo zijn er bepaalde aardappelrassen die goed tegen veel zonuren kunnen. "

En, vervolgt hij, we willen meer beschikbaarheid van zoet water voor de landbouw, met name in Zuid-Nederland. Dat is een kwestie van meer water vasthouden, geeft hij aan. "Veel water laten we nog gewoon de Noordzee in stromen, dat is ontzettend zonde."

Tekst gaat verder onder tweet.

Zuiniger met water

"We zullen moeten leren om zuiniger om te gaan met water," beaamt deltacommissaris Glas. Dat geldt dus voor iedereen, niet alleen voor de akkerbouw. "Grondwater wordt tenslotte het meest gebruikt voor drinkwater, terwijl grondwaterstanden zakken en zakken."

Een Managementteam Watertekorten (MTW) kijkt aankomende woensdag weer wat de situatie is en of we het water nog slimmer kunnen verdelen, besluit Glas.

LEES OOK: Ministerie geeft toe dat nieuwe coronawet ‘haastklus’ was


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau