Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Inflatie stijgt naar ongekende hoogte van 10,3 procent

De inflatie is in juli gestegen naar 10,3 procent. De prijsstijging van consumentengoederen en -diensten is voor het eerst sinds september 1975 boven de 10 procent uitgekomen. Deze ontwikkeling heeft voornamelijk te maken met de prijsstijging van energie en woninghuren. Dat meld het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De inflatie in juni was 8,6 procent.

De gemeten inflatie door het CBS wordt altijd vergeleken met dezelfde maand in het voorgaande jaar. De inflatie van 10,3 procent van juli 2022 houdt in dat prijzen van bijvoorbeeld consumentengoederen - zoals boodschappen - met 10,3 procent zijn gestegen ten opzichte van juli 2021. De 10,3 procent inflatie in juli 2022 komt dus niet bovenop de inflatie van 8,6 procent van juni 2022.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De consumentenprijsindex geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dit gemiddeld wordt aangeschaft door de Nederlandse huishoudens

Prijs energie omhoog

Het prijskaartje dat aan energie - denk aan elektriciteit, gas en stadsverwarming - hangt wordt steeds hoger en dat zorgt voor een toename van de inflatie. Energie was in juli 2022 maar liefst 108 procent duurder dan in juli 2021. In juni van dit jaar bedroeg die prijsstijging nog 84 procent. Het CBS berekent de prijsontwikkeling van energie op basis van nieuwe contracten.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Ondanks het feit dat het kabinet besloot om vanaf 1 juli de btw op energie tijdelijk te verlagen van 21 naar 9 procent, is de prijs voor energie nog altijd erg hoog. De btw-verlaging duurt tot eind van dit jaar.

Voedingsmiddelen en woninghuren

Wie zijn boodschappenmandje vorige maand volgooide, zal aan de kassa een flink hogere rekening hebben gekregen. Voeding was in juli 2022 maar liefst 12,3 procent duurder dan in juli 2021. De inflatie voor voeding is dus nog verder gestegen. In juni was de prijsstijging namelijk 11,2 procent. Vooral graanproducten, zuivelproducten, suiker en zoetwaren (zoals ijs), hadden het grootste aandeel in deze prijsontwikkeling.

Naast de prijsontwikkeling in energie en voedingsmiddelen speelt ook woninghuren een grote rol in de inflatie. Woninghuren is met 3 procent gestegen, in vergelijking met vorig jaar. Dat is een veel grotere stijging dan in juli 2021. Toen kwam de toename uit op 0,8 procent. De volgende producten en diensten dragen ook bij aan een opwaarts effect op de inflatie: pakketreizen en kosten van bankdiensten.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Motorbrandstoffen hadden echter weer een drukkend effect op de inflatie. De prijs voor motorbrandstof was in juli 2022 weliswaar 25 procent duurder dan in juli 2022, maar in juni was de prijsstijging op jaarbasis nog 35 procent. Vorige maand kostte een liter Euro 95 aan de pomp gemiddeld 2,21 euro. Een maand eerder lag het gemiddelde op 2,35 euro. Diesel is in juli, ten opzichte van juni, ook goedkoper geworden. Het prijsgemiddelde daalde van 2,14 euro per liter naar 2,07 euro.

LEES OOK: ‘Inflatie niet bij te benen voor pensioenfondsen’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau