main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
Stand van Nederland - 2 augustus 2022 — 10:22

Boerenbedrijven sturen steeds meer koeien de wei in, maar wel korter

Het aandeel melkkoeien dat door de wei wandelt is voor het zesde jaar op rij gestegen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Tussen 2015 en 2021 steeg dit aandeel van 65 procent naar 75 procent. De uren die de koeien buiten doorbrengen is echter wel omlaag gegaan. Dat heeft er vooral mee te maken dat de koeien alleen overdag in de wei grazen en niet dag en nacht.

Niet alleen het aantal koeien dat in de wei graast is toegenomen, ook het aantal melkveebedrijven dat dit toelaat is sinds 2015 gestegen. Van 76 naar 83 procent. Dat heeft onder meer te maken met Convenant Weidegang, dat in 2012 werd opgesteld na de maatschappelijke wens om meer koeien in de wei te laten grazen. In Convenant Weidegang zijn afspraken opgenomen om de weidegang aan te moedigen. Bijvoorbeeld door een hogere prijs te betalen voor melk die afkomstig is van weidende koeien. Daarnaast konden boeren ook rekenen op ondersteuning als zij zouden overstappen naar weidegang.

Uren in de wei

Er lopen weliswaar meer koeien in de wei, maar de tijd die zij buiten de stal spenderen is omlaag gegaan. In 2013 graasde een koe per jaar nog ruim 1700 uur in de wei. In 2021 ligt het gemiddelde op 1300 uur.

De oorzaak van deze afname is omdat koeien niet meer dag en nacht in de wei grazen, maar voornamelijk alleen nog overdag buiten de stal lopen. In 2013 liep 23 procent van de koeien op weidedagen dag en nacht buiten. In 2021 is dat aantal gedaald naar 14 procent. Gemiddeld krijgt een koe die overdag in de wei loopt zo’n zeven uur weidegang. Een koe die zowel overdag als ’s nachts weidegang krijgt is gemiddeld 17 uur buiten.

De reden dat deze verschuiving heeft plaatsgevonden ligt aan de bedrijfsgrootte van de boer. Grotere bedrijven hebben vaak niet genoeg grasland nabij de boerderij ter beschikking om koeien onbeperkt te laten grazen. Daarnaast is het weideseizoen in vergelijking met zo’n tien jaar eerder korter geworden. Het weideseizoen begint in april en eindigt in oktober. Dit hangt wel af van het weer en de hoeveelheid beschikbaar vers gras. Gemiddeld is het aantal dagen weidegang afgenomen van 165 dagen in 2013 naar 155 dagen in 2021.

Verschil per provincie

83 procent van de melkveebedrijven in Nederland laat zijn koeien in de wei staan, maar tussen de provincies zijn grote verschillen te zien. Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht voeren de lijst aan. Respectievelijk gaat het om 97, 95 en 93 procent van de bedrijven die weidegang toepassen.

Onderaan de lijst bungelt Flevoland met 47 procent. In de drie zuidelijke provincies ligt het percentage tussen de 69 en 77. In provincies waar de koeien vaker op stal staan, hebben bedrijven een hoger aantal grootvee-eenheden (GVE) dan gemiddeld en is er naar verhouding minder grasland per koe.

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: VVD-Kamerlid Silvio Erkens: ‘Verduurzaming kan hand in hand gaan met economische groei’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer