main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas.
28 juli 2022 — 16:13

Caroline van der Plas (BBB) voelt zich gesteund na doodsbedreigingen: ‘Het wordt zeer gewaardeerd’

Caroline van der Plas zal de komende tijd niet in de media optreden, omdat ze wordt bedreigd. Dat laat de voorvrouw van de BoerBurgerBeweging (BBB) weten na berichtgeving van RTL Boulevard. “Ik voel me niet veilig op dit moment.” Ze zegt meerdere berichten per week te ontvangen en heeft naar eigen zeggen al haar publieke optredens en werkbezoeken voor deze week en het weekend afgezegd.

“De anti-boerlobby of de anti-BBB-lobby draait op volle toeren. De haatberichten nemen in hevige mate toe en ook doodsbedreigingen komen nu binnen”, aldus Van der Plas. “Kennelijk wordt BBB te groot in de peilingen en vinden mensen dan dat ze haat over je heen mogen storten.” Van der Plas zegt in contact te staan met de beveiliging van de Tweede Kamer. “Die zitten er bovenop.” Politie en justitie doen desgevraagd geen uitspraken over de bedreigingen omdat ze niet ingaan op individuele gevallen.

Tekst gaat verder onder tweet

Steun

De BBB-leider krijgt via sociale media steunbetuigingen van andere Kamerleden. Geert Wilders, de meest bedreigde politicus van het land, noemt het “ellendig nieuws”. “Hou je taai, je bent een kanjer.”

Ook Pieter Grinwis van de ChristenUnie veroordeelt de dreigementen. “Stop daarmee en geef de vrije en veilige democratie ruim baan.” VVD-Kamerlid Thom van Campen wenst haar sterkte, en deelt daarbij meteen een bedreiging die hij zelf via Twitter ontving. “Ik herken het helaas.” Ook Wybren van Haga van de Groep Van Haga betuigt zijn steun en zegt vanwege zijn opvattingen bedreigd te worden. “Daders keihard aanpakken en zeker niet direct weer vrijlaten!”

De steun doet Van der Plas goed, zegt zij in een video op Twitter. “Ik wil iedereen heel erg bedanken voor de ontzettend grote steun die ik krijg. Dat wordt zeer gewaardeerd.” Van der Plas gaat ook nog in op de personen die doodsbedreigingen versturen. “Kom op, doe dit niet. Het heeft een ontzettend grote impact, niet alleen op mij of op andere mensen die met de dood bedreigd worden, maar ook op families en gezinnen die ermee te maken hebben.”

Tekst gaat verder onder video

Peilingen

Dat de populariteit van BBB toeneemt, ondanks de bedreigingen aan het adres van de bewindsvrouw, beaamt ook opiniepeiler Gijs Rademaker. In de afgelopen maanden is het aantal verwachte zetels gestegen tot 15, terwijl Van der Plas momenteel als enige persoon namens BBB in de Tweede Kamer zit. De BoerBurgerBeweging is bezig aan een opmars “richting de top drie van de politieke partijen op dit moment”, zegt Rademaker woensdag bij Op1.

Waar ligt deze stijgende populariteit dan precies aan? “Aan haarzelf en haar taalgebruik”, reageert Rademaker. Dat is wat veel mensen als antwoord opgaven toen hen werd gevraagd waarom zij Van der Plas graag zien. “Zij distantieert zich van het gedoe in Den Haag en praat in hele gewone taal, waarbij zij zich in elk debat hardop afvraagt waar die mensen en partijen allemaal mee bezig zijn. Dat toontje spreekt heel veel mensen aan.”

Schrijf je nu gratis in

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Premier Mark Rutte noemt boerenprotestacties rond snelwegen ‘levensgevaarlijk en onacceptabel’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

ProRail en wegvervoerders verwachten meer drukte door laag water

ProRail maakt zich op voor een grotere vraag naar goederenvervoer per spoor door de lage waterstanden in belangrijke rivieren voor de binnenvaart. Brancheverenigingen van vervoersbedrijven…

Lees meer

Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben

Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de ‘coronapil’ Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en…

Lees meer

Tekorten dreigen maar grondwatergebruik in Nederland blijft stijgen

Ondanks waarschuwingen van overheden en waterbedrijven om water te sparen, pompt Nederland nog ieder jaar meer water op. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. In…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in