Opnieuw boerendemonstraties, Veiligheidsregio’s, Rijkswaterstaat en politie roepen op: stop hiermee
Op verschillende plekken langs snelwegen in het land staan sinds vanochtend vroeg weer demonstrerende boeren met tractoren. Daar hebben zij onder meer hooibalen in de fik gestoken en opritten geblokkeerd met hopen grond.
Vier veiligheidsregio's in het oosten van het land, Rijkswaterstaat en de politie Oost-Nederland doen hebben een oproep gedaan aan de boeren om te stoppen met onveilige acties.
"Met het bewust in brand steken van strobalen, het dumpen van afval waaronder ook asbesthoudende materialen en het uitrijden van mest zijn onveilige situaties gecreëerd door een aantal boeren", aldus de instanties in een gezamenlijk statement woensdag. "Acties zoals vannacht kunnen leiden tot levensgevaarlijke situaties voor weggebruikers. Het kan ongelukken en brand veroorzaken." Brand is een groot risico nu het al wekenlang erg droog is en kan vergaande gevolgen hebben, aldus de hulpverleners.
De politie onderzoekt wie woensdagmorgen strobalen, afval en asbesthoudend materiaal heeft aangestoken op snelwegen.
Nog altijd verschillende snelwegen gesloten
Op dit moment zijn er nog altijd verschillende snelwegen gesloten.
Op onder meer de A1 van Hengelo naar Apeldoorn moeten mensen tussen Deventer en knooppunt Beekbergen via de vluchtstrook, meldt de ANWB. Hetzelfde geldt voor de A28 van Zwolle naar Groningen tussen afrit Nieuwleusen en De Wijk, de A50 van Arnhem naar Zwolle tussen afrit Loenen en Apeldoorn Noord en de andere kant op tussen Vaassen en Apeldoorn. Ook verschillende op- en afritten bij onder meer de A1, A6, A30 en A37 zijn nog dicht.
Tekst gaat verder onder de tweet.
Het opruimen van hooibalen, mest en tractorbanden op de #A1 #A50 bij Apeldoorn en #A28 bij Staphorst en Nijkerk gaat nog uren duren. Houd daar de hele ochtend rekening met vertraging
— ANWB Verkeersinformatie (@ANWBverkeer) July 27, 2022
Reactie ministerie
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft aangegeven te vinden dat de boerenacties rond verschillende snelwegen te ver gaan. "Protesteren mag maar binnen de grenzen van de wet. Dat is dit niet. Dit is ook niet de manier om met elkaar verder te komen", laat een woordvoerder weten aan ANP. Het ministerie vindt dat de boeren beter om de gesprekstafel kunnen komen.
Vertegenwoordigers van boeren hebben dinsdag nog een uitnodiging gekregen van Johan Remkes, die moet bemiddelen tussen de overheid en de boeren, merkt de woordvoerder op. "Kom daar op gesprek, dat is de plek om zorgen, ideeën en suggesties te delen en met elkaar verder te komen."
'Dit is wat je krijgt als je mensen zo boos maakt'
Volgens secretaris Sieta van Keimpema van actiegroep Farmers Defence Force "is dit wat je krijgt als je mensen zo ontzettend boos maakt". "Daar moet je niet raar van opkijken. Iedereen zou dit doen, als je van je land en uit je huis wordt gejaagd." Daarmee reageert ze op het feit dat Rijkswaterstaat in het NOS Radio 1 Journaal spreekt van een "heel onwenselijke" situatie. "Dit kan heel gevaarlijke situaties opleveren."
"Zolang de overheid vasthoudt aan de huidige doelen, zul je dit soort toestanden krijgen", zegt ze over het stikstofbeleid van de overheid. "30.000 bedrijven worden daardoor geraakt. Mensen slapen niet meer, er zijn zelfmoorden onder boeren die het niet meer zien zitten", zegt het bestuurslid van FDF.
Recente cijfers over het aantal zelfdodingen onder boeren zijn niet beschikbaar, dus of wat Keimpema hierover zegt, valt niet te controleren. Dat bijna 30.000 boerenbedrijven geraakt kunnen worden door de stikstofplannen, klopt. Dat bleek onlangs uit berekeningen van het ministerie van Financiën: 11.200 bedrijven zouden met de huidige plannen moeten stoppen, en 17.600 boeren hun veestapel zou moeten inkrimpen.
Dat boeren hun huis uit zouden moeten, is geen onderdeel van het beleid van stikstofminister Christianne van der Wal. In haar plannen staat dat de stikstofuitstoot rond natuurgebieden drastisch omlaag moet. Hoe dat moet gebeuren, dat moeten de provincies nog gaan uitwerken. Toch is Van Keimpema er niet gerust op. Zij meent dat het de overheid uiteindelijk vooral gaat om het verwerven van land, waar bijvoorbeeld woningen zouden moeten komen.
FDF zegt zelf overigens geen rol te spelen in deze protestacties. Ook voorzitter Bart Kemp van Agractie laat weten dat hij er niet van op de hoogte was.Politie aanwezig bij boerenacties, treedt op bij strafbare feiten.
Politie aanwezig bij boerenacties, treedt op bij strafbare feiten
De politie Midden-Nederland houdt de situatie op de plekken waar boeren woensdagochtend actievoeren in de gaten. Als er strafbare feiten worden gepleegd, of als dat nodig is, wordt in afstemming met de gemeente opgetreden, meldt een woordvoerder van het korps.
Zover bekend zijn er nog geen aanhoudingen verricht. "Als er informatie is of we weten wie erachter zit, zullen we acteren, maar dat is op dit moment nog niet aan de gang", zegt de politie tegen ANP.