Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Man die omgekeerde vlaggen verwijderde aangevallen, burgemeester woest

Redactie

Burgemeester Tanja Haseloop-Amsing van de Veluwse gemeente Oldebroek is woedend over de aanval op een man, die dinsdag namens de gemeente omgekeerde vlaggen verwijderde in het dorp Wezep. De man heeft aangifte gedaan bij de politie en de gemeente denkt woensdag hetzelfde te gaan doen. Dat bevestigt een woordvoerster van Oldebroek na berichtgeving in De Stentor.

Terwijl de man bezig was een omgekeerde vlag weg te halen, stopte een vrachtwagen naast hem. De chauffeur haalde vervolgens de autosleutels uit de wagen van de vlaggenverwijderaar. Die probeerde zijn sleutels terug te krijgen door op de treeplank van de vrachtwagen te gaan staan, maar de truckchaffeur gaf gas, waardoor de man gedwongen moest wegspringen. "Mega-bizar", noemt Haseloop het incident.

Haseloop zei eerder al dat twee jonge mannen, van wie één een zak over zijn hoofd had, in het afgelopen weekeinde een omgekeerde vlag voor haar huis hadden geplant. Omgekeerde vlaggen die aan straatmeubilair hangen, worden in Oldebroek verwijderd, omdat sommige inwoners zich eraan ergeren. "Ik wist dat dat niet goed zou vallen. Een persoon stelde online zelfs voor dat ik mezelf met een vlag aan een lantaarnpaal moest opknopen", aldus Haseloop.

'Landverraad'

Op sociale media zoals Telegram verschenen woensdagmorgen telefoonnummers van bedrijven die bezig zijn om de boerenblokkades op snelwegen op te ruimen. Dat wordt "landverraad" genoemd. De politie houdt deze onlineberichten in de gaten, aldus een woordvoerster. Als er sprake is van oproepen tot het plegen van strafbare feiten, is dat opruiing en dat is strafbaar. In zulke gevallen grijpt de politie in overleg met het Openbaar Ministerie in.

Gemeente Zuid-Holland gaat protestvlaggen verwijderen

De provincie Zuid-Holland heeft bekendgemaakt dat zij protestvlaggen en spandoeken gaan weghalen die langs wegen, op kruispunten en aan viaducten zijn opgehangen. "Wij ontvangen veel meldingen over vlaggen en spandoeken die een gevaar kunnen vormen voor de verkeersveiligheid", legt de provincie uit.

Het ging bijvoorbeeld om vlaggen die loshingen, het zicht van camera’s blokkeerden of "die het zicht op borden of verkeerslichten belemmerden". Eerder namen Rijkswaterstaat en diverse gemeenten al de stap om vlaggen en spandoeken weg te halen. Die zijn op veel plekken in het land opgehangen door boeren en sympathisanten die hiermee tegen het stikstofbeleid van de overheid protesteren.

"Het recht om te demonstreren is een groot goed in ons land. Dit recht heeft wel grenzen", legt de provincie uit. "Waar de veiligheid van anderen in het geding komt, waar het eigendom van een ander zonder toestemming wordt gebruikt, stopt dit recht." Tot nog toe is volgens de provincie al zeker één afgescheurde vlag op een rijdende auto terechtgekomen.

Zuid-Holland roept iedereen die een vlag of doek heeft bevestigd "op een plek die niet van hem of haar is" op die voor 5 augustus te verwijderen. Alles dat er daarna nog hangt, wordt opgeruimd.

Omgekeerde vlaggen

Sommige gemeenten nemen specifiek aanstoot aan omgekeerde Nederlandse vlaggen, die zijn opgehangen uit protest. Zo heeft Winterswijk woensdag in overleg met de provincie Gelderland ook besloten zulke vlaggen uit de openbare ruimte weg te halen. "Deze omgekeerde vlaggen worden door sommige inwoners als kwetsend en onwenselijk ervaren", legt de gemeente uit. Ook de veiligheid speelde een rol, maar daarnaast vindt het gemeentebestuur dat de openbare ruimte "neutraal dient te zijn".

LEES OOK: Marco Kroon hekelt omgekeerde vlag bij boerenprotesten: ‘Directe belediging voor de duizenden militairen’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau