Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Hoe staat het met de steun voor de boerenprotesten? ‘Nederland zit in een totaal vreemde spagaat’

Nu de boerenprotesten ook steeds meer de algehele Nederlandse bevolking raakt, rijst de vraag hoe het staat met de steun voor de protestacties. Nederland lijkt in een "totaal vreemde spagaat" te zitten, volgens opiniepeiler Gijs Rademaker. "61 procent van de mensen wil de uitstoot van stikstof verminderen. Tegelijkertijd is de steun voor de boeren ongeveer even groot", aldus Rademaker bij Op1.

"Een heleboel mensen vinden dat er minder stikstof uitgestoten moet worden, maar alleen niet op deze manier", gaat Rademaker verder. "Omdat de boeren op die manier te veel benadeeld worden. Je ziet gewoon veel steun voor de protesten, omdat de boeren in een penibele situatie zitten en dat Den Haag er op dit moment weinig aan lijkt te doen."

Rademaker benadrukt nog wel dat het onderzoek dat hij heeft gedaan voor de protestacties van woensdag plaatsvond. Boeren belemmerde allerlei wegen met in brand gestoken hooibalen en ander afval. "Steun voor dit soort dingen gaan wij nog peilen, maar wij verwachten dat de steun niet enorm zou zijn."

Tekst gaat verder onder tweet

Failed to load content from twitter.com. Status Code: 404

Bedreigingen

Afval, asbest en in brand gestoken hooibalen werden door boeren door heel het land over snelwegen verspreid als protestactie tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Rijkswaterstaat ging snel over tot opruiming en huurde daarvoor enkele bedrijven in die gespecialiseerd zijn in het opruimen van dit soort afval. Zij moesten echter hun werkzaamheden na talloze dreigingen staken.

Een aantal van dit soort bedrijven is al eerder ingezet om de rommel van de boeren tijdens protestacties op te ruimen en zijn inmiddels ook bekend bij de boeren. "Ze hebben nummers en namen genoteerd", zegt RTV Oost-verslaggever Mark Bakker. "Er zijn dreigtelefoontjes geweest. Ze zijn met naam en toenaam in groepsapps terecht gekomen." In die groepsapps werden de ondernemers dus door de boeren bedreigd. "Landverraders werden zij zelfs genoemd."

Tekst gaat verder onder tweet

Failed to load content from twitter.com. Status Code: 404

'Pure intimidatie'

"Pure intimidatie", volgens Maarten van Rossem. "De Nederlandse overheid heeft structureel op dit onderdeel besloten de confrontatie niet aan te gaan, met een relatief kleine groep mensen die bereid is geweld te gebruiken."

Tekst gaat verder onder tweet

Failed to load content from twitter.com. Status Code: 404

Van Rossem begrijpt niet dat "de Nederlandse overheid de confrontatie niet aangaat". Een tweet van minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid), die onder meer schreef dat politie in sommige gevallen zal overgaan tot opsporing, is dan niet genoeg. "Feit is dat de politie geen reet doet", reageert Van Rossem.

LEES OOK: Rijkswaterstaat: A1 bij Voorst waarschijnlijk ook donderdagochtend dicht


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau