Burgemeesters weigeren op te draaien voor asielcrisis: ‘Het Rijk is nu aan zet’
De burgemeester van Budel, Roland van Kessel, wil niet dat het Brabantse dorp huis gaat bieden aan een tweede aanmeldcentrum voor asielzoekers. Dat zegt hij in Op1. "Het Rijk is nu zelf aan zet", vindt hij. "Wij vinden dat we al meer dan voldoende bijdragen aan de opvangproblematiek op dit moment."
Voorzitter van de veiligheidsregio Groningen burgemeester Koen Schuiling drong vorige week in een gesprek met staatssecretaris Eric van der Burg (VVD, Asiel) op deze oplossing aan. Dit om de druk op enige aanmeldcentrum in Nederland, in het Groningse Ter Apel, te verlichten. Hij noemde in zijn brief aan de staatssecretaris naast Budel ook defensielocaties Ede en Zeist als plekken die "zeer geschikt zijn".
In de voormalige Nassau-Dietzkazerne in Budel is op dit moment al al een asielzoekerscentrum gevestigd. "Wij hebben in Budel al het op twee na grootste asielzoekerscentrum van Nederland", legt Van Kessel uit. "Daar vangen wij 1500 asielzoekers op, en hebben we een centrale ontvangstlocatie met een aanmeldstraat. Dat betekent dat wij al een hele grote hap voor onze rekening nemen."
Tekst gaat verder onder de tweet.
Geen nieuw aanmeldcentrum in Budel, wat burgemeester @rolandvankessel betreft. “Wij hebben de op twee na grootste asielzoekerscentrum van Nederland. Wij vinden dat we al meer dan genoeg bijdrage aan de opvangproblematiek van dit moment. We moeten de lasten beter verdelen.” #Op1 pic.twitter.com/IZ5EHLsCEv
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) July 26, 2022
'Koek moet eerlijker verdeeld worden'
De burgemeester vindt dat de "koek eerlijker verdeeld moet worden" in Nederland. "Er zit gewoon een onevenredige verdeeldheid in het land als je kijkt naar wie aan de lat staat om de problemen in de asielopvang op te lossen." Een te klein aantal gemeentes is de last aan het dragen, vindt hij.
Het kabinet was vanaf 2020 van plan om vier gemeenschappelijke aanmeldcentra in Nederland op te zetten, stipt hij aan. "Dat is niet gelukt. Er was afgesproken dat we een aparte locatie zouden inrichten voor veiligelanders. Dat is ook niet gelukt."
Burgemeester van Tilburg, Theo Weterings, onderschrijft dit. Hij spreekt van een "jojo-beleid". Hij was betrokken bij een advies aan het kabinet om de huidige asielcrisis te voorkomen, waar vrijwel niets mee werd gedaan. Het kabinet moet volgens hem dan ook nú aan de slag om het probleem op te lossen. Desnoods door, wanneer er onvoldoende gemeenten meehelpen, gemeenten aan te wijzen, zo vindt hij. "Dan wordt het dwang.”
Burgemeesters @rolandvankessel en @TheoWeterings vinden dat de lasten van de asielcrisis beter moeten worden verdeeld. “Als er onvoldoende gemeenten meewerken, dan is het terecht dat het kabinet komt met een wet dat een aanwijzing geeft. Dan wordt het dwang.” #Op1 pic.twitter.com/1WkwpjzgfG
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) July 26, 2022